Connect with us

Ελλάδα

Τα γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στη χώρα που τα “γέννησε”, όχι σε ένα ψυχρό μουσείο στην Αγγλία

1782416 696x435 1
Η Ντέιμ Τζάνετ Σούζμαν, Πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και διεθνούς φήμης ηθοιποιός μιλά στο Magazine για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και την πολύπαθη επιστροφή τους στη χώρα που τα “γέννησε”.

Τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι ένα θέμα που επανέρχεται διαρκώς στην επικαιρότητα. Θα έλεγε κανείς πως η βίαιη απόσπασή τους από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης από τον Λόρδο Έλγιν και η έκθεσή τους στο Βρετανικό Μουσείο συνιστά μία μεγάλη εθνική πληγή. Και η επιστροφή τους ένα μεγάλο όνειρο που διαρκώς διαψεύδεται ακόμη και σήμερα που ο κόσμος δείχνει πως προχωρά μπροστά, πως οι πολιτικές των μουσείων αλλάζουν, αλλά και πως τα βασικά ζητήματα της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν πια λυθεί.

Στις 16 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε με την “ευλογία” του Πάπα Φραγκίσκου, ότι θα επαναπατριστούν τρία θραύσματα από τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα που βρίσκονταν στα μουσεία του Βατικανού, «ως μαρτυρία και ένδειξη της επιθυμίας για συνέχιση της οικουμενικής πορείας αλήθειας».

Πριν ένα μήνα περίπου, ζήσαμε άλλη μία φορά την ελπίδα της επιστροφής τους στην Ελλάδα. Πολλές ήταν οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν σε μία μεγάλη μερίδα του Τύπου με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο και τη συνάντησή του με τον Βασιλιά Κάρολο (κι όχι με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ).

Παρθενώνα

Εκ των υστέρων μάθαμε πως έλαβαν χώρα και μυστικές συναντήσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού με τον Διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, ενώ πηχιαίοι τίτλοι εφημερίδων ισχυρίζονταν πως είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε μια συμφωνία επαναπατρισμού.

Οι ελπίδες όλων αποδείχθηκαν φρούδες, όταν ο επίσημος εκπρόσωπος του Ρίσι Σούνακ ξεκαθάρισε πως απαγορεύεται νομικά στο Βρετανικό Μουσείο να διαλύσει την τεράστια συλλογή του και πως η βρετανική κυβέρνηση αποκλείει την αλλαγή του σχετικού νόμου.

Ήταν σίγουρο πως θα γίνει αυτό. Γι’ αυτό άλλωστε και πριν λίγες μέρες είχαμε κάνει μία μεγάλη έρευνα και είχαμε μιλήσει με 4 κορυφαίους επιστήμονες σχετικά με το πόσο εφικτός είναι ένας επαναπατρισμός με την πραγματική σημασία του όρου και όχι ένας «επαναπατρισμός» με το μοντέλο της συλλογής Στερν.

Mετά τη δημοσίευση αυτής της έρευνας επικοινώνησε μαζί μας η εξαιρετικά ενεργή Βρετανική Επιτροπή για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα (British Committee for the Reunification of the Parthenon Marbles) ευχαριστώντας μας για τη διάκριση που κάναμε ανάμεσα σε αυτή και την “Βρετανική Ένωση για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα” στην οποία ανήκει ο Matthew Taylor.

Ο τελευταίος τις 18 Νοεμβρίου, σε άρθρο του στο «The Scotsman»Λύση για τα “Ελγίνεια”; Πώς ο αμερικανός πολυεκατομμυριούχος Στερν έφτιαξε ένα πρότυπο για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, διατύπωσε την άποψη πως «οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει προς ώρας στο θέμα της ιδιοκτησίας. Αλλά τι θα γινόταν αν το Βρετανικό Μουσείο αναγνώριζε την κυριότητα των έργων στην Ελλάδα, διατηρώντας παράλληλα τα δικαιώματα έκθεσής τους προς το παρόν; Σίγουρα αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός;»

Παρθενώνα

Ο λόγος; Και για τη Βρετανική Επιτροπή μία αλά Στερν συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν αποτελεί λύση. Μάλιστα πρόσφατα, η Επιτροπή αναφέρθηκε σε δημοσίευμα των New York Times και στις δηλώσεις του Gary Vikan, πρώην διευθυντή του Μουσείου της Βαλτιμόρης που είπε χαρακτηριστικά: «Αν κάποιος μου πει ότι στέλνοντας τα “Ελγίνεια Μάρμαρα” πίσω στην Ελλάδα, κατά κάποιο τρόπο το Βρετανικό Μουσείο θα αδειάσει, είναι ανοησίες».

Εμείς μιλήσαμε την Πρόεδρο της Βρετανικής Επιτροπής και σπουδαία ηθοποιό, Ντέιμ Τζάνετ Σούζμαν (Dame Janet Suzman), και της θέσαμε ερωτήσεις αναφορικά με την Επανένωση των Μαρμάρων. Η ίδια διατείνεται πως η επανένωση των Μαρμάρων, κάθε άλλο παρά ξεκάθαρη είναι. “Ο δρόμος παραμένει μακρύς και πολύ ασαφής. Όλοι πρέπει να έχουμε υπομονή, καθώς η διπλωματία προχωρά αργά προς έναν συμβιβασμό που ελπίζουμε” αναφέρει χαρακτηριστικά στο Magazine.

Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με την υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα; Τι σημαίνει για εσάς αυτός ο «αγώνας»;
Γεννήθηκα στη Νότια Αφρική και έτσι από νωρίς “συστήθηκα” με την κατάφωρη αδικία που διαπράττουν τα ισχυρότερα στοιχεία έναντι ενός ασθενέστερου αντιπάλου. Μιλάω για το απαρτχάιντ βεβαίως. Εμείς που έχουμε ζήσει σε ένα αστυνομοκρατούμενο κράτος γνωρίζουμε πολύ καλά αυτά τα πράγματα. Τον 18ο αιώνα, η Βρετανία ήταν μία εξαιρετικά ισχυρή χώρα, και πήρε ό,τι μπορούσε -γιατί μπορούσε- από πολλά μέρη του κόσμου.

Η αδικία είναι ξεκάθαρη. Αυτά τα γλυπτά ήταν μέρος του ίδιου του οικοδομήματος του Παρθενώνα. Αποκόπηκαν βίαια από το μνημείο και απομακρύνθηκαν από τη χώρα και τώρα είναι θέμα καθαρής αξιοπρέπειας να επιστραφούν.

Όσον αφορά στα “Μάρμαρα του Παρθενώνα” που πήρε ο Λόρδος Έλγιν από την Ελλάδα ως Πρέσβης των Οθωμανών αρχόντων της Κωνσταντινούπολης, η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν ήρθε στο φως κάποια γραπτή άδεια να το κάνει. Τότε, όπως και τώρα, οι άνθρωποι είναι ανοιχτοί στη δωροδοκία. Και έτσι έγινε και τότε. Η αδικία είναι ξεκάθαρη. Αυτά τα γλυπτά ήταν μέρος του ίδιου του οικοδομήματος του Παρθενώνα. Αποκόπηκαν βίαια από το μνημείο και απομακρύνθηκαν από τη χώρα και τώρα είναι θέμα καθαρής αξιοπρέπειας να επιστραφούν.

Για να είμαι ειλικρινής, δεν είχα καθόλου ασχοληθεί με την Ελλάδα μέχρι που έφυγα από τη Νότια Αφρική για να σπουδάσω θέατρο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με μία ομάδα νεαρών αποφοίτων από το τμήμα Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου μου, πετάξαμε μια ωραία μέρα του 1959 από το Γιοχάνεσμπουργκ στην Ευρώπη. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το πρωί που, μετά από μία μεγάλη ολονύκτια πτήση, το αεροπλάνο μας προσγειώθηκε στην Αθήνα. Τότε δεν υπήρχε το σημερινό αεροδρόμιο, αλλά ένα πολύ μικρότερο. Κατεβήκαμε τα σκαλιά του αεροπλάνου και περπατώντας στην άσφαλτο για να μπούμε στο κτίριο των αφίξεων, το δυνατό φως του ήλιου μας έκανε να ανοιγοκλείσουμε τα μάτια μας για μια στιγμή.

Ένας πανέμορφος καταγάλανος ουρανός ήταν πάνω από τα κεφάλια μας. Αυτή η διαύγεια “έμεινε” μαζί μας κάθε ώρα και λεπτό των 5 ημερών που ήμασταν στην Ελλάδα πριν αναχωρήσουμε για το Λονδίνο. Ήταν μαγικό. Παρακολουθήσαμε τις “Φοίνισσες”, μία παράσταση στο θέατρο Ηρώδου Αττικού με πρωταγωνίστρια τη σπουδαία Κατίνα Παξινού και μας έμεινε αξέχαστη – ήταν η καλύτερη εισαγωγή στα αρχαία κλασικά έργα που θα μπορούσε κανείς να ευχηθεί. Πολλά χρόνια αργότερα έπαιξα την Κλυταιμνήστρα και την Ελένη της Τροίας σε μια φημισμένη παραγωγή που ονομαζόταν The Greeks, παραγωγής της Royal Shakespeare Company το 1980 στο The Aldwych Theatre του Λονδίνου. Ήμουν ήδη γοητευμένη από τον Αρχαίο Κόσμο, όταν η Μελίνα (Μερκούρη) μπήκε σαν θύελλα στη ζωή μου λίγα χρόνια μετά.

Γρήγορα κατάλαβα ότι αυτά τα απαράμιλλα γλυπτά ανήκουν στη χώρα στην οποία δημιουργήθηκαν και όχι σε ένα ψυχρό μουσείο στην Αγγλία.

Ποιες είναι οι αναμνήσεις που έχετε από τη Μελίνα Μερκούρη;
Η Μελίνα μόνο με μια δύναμη της φύσης μπορεί να παρομοιαστεί. Η ισχυρή παρουσία της στροβιλίστηκε γύρω μας σε αυτό το ταξίδι της στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του ’80, όταν και ξεκίνησε το κίνημα για την “απελευθέρωση” των Γλυπτών του Παρθενώνα από το “γκρίζο” Βρετανικό Μουσείο. Ζητούσε την επιστροφή τους στην Ελλάδα, όπου και ανήκουν. Η Vanessa Redgrave, γνωστή για τη δέσμευσή της σε διάφορους πολιτικούς σκοπούς, ασχολήθηκε με το θέμα όπως και εγώ. Γρήγορα κατάλαβα ότι αυτά τα απαράμιλλα γλυπτά ανήκουν στη χώρα στην οποία δημιουργήθηκαν και όχι σε ένα ψυχρό μουσείο στην Αγγλία.

ap22116689751525

Ποιος είναι ο σκοπός της Βρετανικής Επιτροπής των Γλυπτών και πόσο σημαντική είναι η συμβολή της;
Τα Γλυπτα του Παρθενώνα είναι κατασκευασμένα από πέτρα. Χρειάζονται έναν συνήγορο για να μιλήσει γι’ αυτά, ιδιαίτερα στα αγγλικά. Η Eleni Cubitt ίδρυσε αυτή την επιτροπή για να κάνει ακριβώς αυτό.
Ήξερα την Eleni και ήξερε ότι συμφωνούσα απόλυτα στον αγώνα αυτό. Πολύ αργότερα, όταν βρισκόταν σε έναν οίκο ευγηρίας στο Islington, τον Οκτώβριο του 2016, μου ζητήθηκε να προεδρεύσω της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωσή τους.

Η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, έχει επιτελέσει απόλυτα το έργο της στη Βρετανία: έχει ανοίξει δηλαδή τις πύλες της κλασικής επιστήμης στην Ευρώπη. Μετά από τόσα χρόνια αγώνων για τον επαναπατρισμό της, ανήκει πλέον από εκεί από όπου προήλθε και στο υπέροχο Μουσείο Ακρόπολης που φτιάχτηκε για τον σκοπό αυτό.

Είμαστε μία από τις πολλές επιτροπές παγκοσμίως που θέλουν να δουν τα Μάρμαρα να επαναπατρίζονται. Όντας εδώ στη Βρετανια, στον τόπο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα Μάρμαρα, μπορούμε να μιλήσουμε απευθείας με τους ανθρώπους που κρατούν τα κλειδιά που μια μέρα θα “ξεκλειδώσουν” την αναγκαστική παραμονή τους στο Βρετανικό Μουσείο. Και κυρίως μπορούμε να συνεχίσουμε να τροφοδοτούμε τη “φλόγα” αυτή με πληροφορίες στον ιστότοπό μας, να γράφουμε επιστολές και άρθρα σε βρετανικές εφημερίδες και να προσπαθούμε να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο θόρυβο, ακολουθώντας παράλληλα τις πολιτικές της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης.

Ποιο πρέπει να είναι το βασικό επιχείρημα της Ελλάδας προκειμένου να επιστρέψουν τα Γλυπτά στον τόπο τους;
Η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, έχει επιτελέσει απόλυτα το έργο της στη Βρετανία: έχει ανοίξει δηλαδή τις πύλες της κλασικής επιστήμης στην Ευρώπη. Μετά από τόσα χρόνια αγώνων για τον επαναπατρισμό της, ανήκει πλέον από εκεί από όπου προήλθε και στο υπέροχο Μουσείο Ακρόπολης που φτιάχτηκε για τον σκοπό αυτό.

Περισσότερα άρθρα εδώ 

Ελλάδα

Η Καταιγιστική Άνοδος του Temu στην Ελληνική Αγορά: Τι Επιλέγουν οι Έλληνες σε Εκπτώσεις και Προσφορές”

Temu έχει κατακτήσει τις διαδικτυακές αγορές με τον δικό του μοναδικό τρόπο, προσφέροντας απίστευτες εκπτώσεις και φθηνά προϊόντα.

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έχει δημιουργήσει έναν κολοσσό πολλών δισεκατομμυρίων, καθιστώντας την πλατφόρμα marketplace του έναν από τους κυρίαρχους παίκτες στον τομέα.

Η επιτυχία του Temu στην Ελλάδα είναι εντυπωσιακή, με περίπου 10.000 παραγγελίες καθημερινά και το μέσο καλάθι αγορών να φθάνει τα 25€. Αυτό συνεπάγεται έναν εντυπωσιακό τζίρο της τάξης των 250.000€ μόνο από την Ελλάδα καθημερινά.

temu

temu

Παρά τις αμφισβητήσεις για την ποιότητα των προϊόντων και την αυθεντικότητά τους, το Temu συνεχίζει να επικρατεί, εκμεταλλευόμενο την μη διαχειρίσιμη ακρίβεια σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Πατήστε για 80% Εκπτωση!!

Η πλατφόρμα προσφέρει σχεδόν τα πάντα, από ηλεκτρονικά έως και είδη Black Friday και Αστραπιαίες Προσφορές. Παρά τις αντιφάσεις, τα best seller προϊόντα κερδίζουν τις προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών.

Παρόλες τις αμφισβητήσεις, το Temu συνεχίζει να εντυπωσιάζει και να εξασφαλίζει την προτίμηση των Ελλήνων, αποδεικνύοντας ότι η φρενίτιδα των τρελών εκπτώσεων έχει κατακτήσει και την ελληνική αγορά.

Το Temu έχει ανακαλύψει τεράστια δημοφιλία από τότε που ξεκίνησε στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2022. Είναι η πιο κατεβασμένη εφαρμογή iOS, όπως ανέφερε το Bloomberg.

Τον Ιανουάριο, η συνολική αξία πώλησης του Temu έφτασε σχεδόν τα 200 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με δεδομένα της Insider Intelligence. Παρόλο που αυτό μπορεί να φαίνεται λίγο σε σύγκριση με τα 12 δισ. δολάρια που εκτιμά η Bank of America ότι θα κερδίσει το Amazon μόνο από την Ημέρα Prime.

Πατήστε για 80% Εκπτωση!!

Άρθρογραφος: Κωνσταντίνος Παγωνούδης

RATE.GR ©

Δείτε επίσης :

Temu: Πώς λειτουργεί και πώς να επωφεληθείτε

Temu: Το Φαινόμενο που Κοιτάζει Υψηλά το Amazon και το Shein

Temu: Ανακαλύπτοντας Έναν Κόσμο Καταναλωτικών Απολαύσεων με Απίστευτα Χαμηλές
Continue Reading

Ελλάδα

Το Ταξίδι σας στη Θεσσαλονίκη: Ο Οδηγός για τους Επισκέπτες

Θεσσαλονίκη

Το Ταξίδι σας στη Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, είναι ένας πραγματικός θησαυρός πολιτισμού, ιστορίας και γαστρονομίας.
Όταν επισκέπτεστε αυτήν την πόλη, υπάρχουν πολλά μέρη και δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε.
Εδώ είναι ένας οδηγός που θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τα καλύτερα αξιοθέατα και τις γαστρονομικές απολαύσεις της Θεσσαλονίκης.

Θεσσαλονίκη

Τα Αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης

 1. Λευκός Πύργος – Ένας από τους σημαντικότερους πύργους της πόλης με εκπληκτική θέα στον Θερμαϊκό κόλπο. Περισσότερα
 2. Αρχαία Αγορά – Ένας αρχαιολογικός θησαυρός με αρχαία ερείπια και μνημεία. Περισσότερα
 3. Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού – Εκθέσεις από τη βυζαντινή περίοδο και όχι μόνο. Περισσότερα
 4. Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης – Μια συλλογή από εκθέματα που αναδεικνύουν την ιστορία της πόλης. Περισσότερα
 5. Καμάρα – Ένα αρχαίο ρωμαϊκό αψίδιο που εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική του. Περισσότερα
 6. Μονή Βλατάδων: Ένα ήσυχο και ιστορικό μοναστήρι με εκπληκτική θέα στην πόλη. Περισσότερα
 7. Αγορά Καπάνι: όπου μπορείτε να βρείτε φρέσκα προϊόντα, μπαχαρικά και τοπικές λιχουδιές. Περισσότερα
 8. Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Εξερευνήστε τη σύγχρονη ελληνική και διεθνή τέχνη σε αυτό το σύγχρονο μουσείο. Περισσότερα 
 9. Άνω Πόλη: Περιπλανηθείτε στα γοητευτικά δρομάκια αυτής της ιστορικής συνοικίας, η οποία προσφέρει μια ματιά στο παρελθόν της Θεσσαλονίκης. Περισσότερα 
 10. Πλατεία Ναυαρίνου: Αυτή η πλατεία είναι γνωστή για την έντονη νυχτερινή της ζωή και αποτελεί το κέντρο για μπαρ, κλαμπ και χώρους ζωντανής μουσικής. Περισσότερα.

Διαβάστε επίσης: 5 προορισμοί για αποδράσεις κοντά στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη

Πολιτιστικές Δραστηριότητες

 1. Ταβέρνες στη Λαδαδικά – Απολαύστε τα εξαιρετικά ελληνικά πιάτα σε αυτήν την παραδοσιακή περιοχή. Περισσότερα
 2. Θεσσαλονίκη: Πόλη του Φαγητού – Ανακαλύψτε τα πιο νόστιμα street food και εκλεκτές γεύσεις της πόλης. Περισσότερα
 3. Μπουζούκια και Ταβέρνες στην Άνω Πόλη – Ζήστε τη νυχτερινή ζωή της Θεσσαλονίκης με ζωντανή μουσική και τραγούδι. Περισσότερα

Διασκέδαση

Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά της Θεσσαλονίκης είναι η ενδιαφέρουσα νυχτερινή ζωή της.
Υπάρχουν πολλές επιλογές για διασκέδαση που καλύπτουν διάφορα γούστα.
Αναζητώντας μια παραδοσιακή εμπειρία με εξαιρετικό φαγητό, τσίπουρο και ζωντανή μουσική θα μπορούσατε να επισκεφτείτε την πλατεία Άθωνος ή τα Λαδάδικα.
Εκεί, μικρές ταβέρνες μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σας με νόστιμα πιάτα.
Αναλλοίωτα, στα Λαδάδικα, θα βρείτε και ορισμένα από τα πιο δημοφιλή club-bar της πόλης, τα οποία παραμένουν ανοικτά μέχρι αργά το πρωί.
Επιπροσθέτως, γνωστά σημεία που επισκέπτονται κυρίως φοιτητές είναι το Μπιτ Μπαζάρ και η Ροτόντα.
Πρόκειται για μέρη που ζουν πάντα και προσφέρουν πολύ χαμηλές τιμές και ζωντάνια.
Αν προτιμάτε να απολαύσετε ένα χαλαρό ποτό, σας συνιστώ να κατευθυνθείτε προς την οδό Βαλαωρίτου ή την Καρόλου Ντήλ,
ενώ αν επιθυμείτε ξέφρενο clubbing, το λιμάνι είναι η καλύτερη επιλογή.
Τέλος, αν είστε λάτρης του μπουζουκιού, θα πρέπει να αναζητήσετε την περιοχή του αεροδρομίου και τα «Σφαγεία».

Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Continue Reading

Entertainment

Τα 10 καλύτερα anime PART 1

anime

Για όσους είναι νέοι στο είδος, η άνετη ανάγνωση υποτίτλων είναι μόνο ένα μικρό εμπόδιο για να ξεκλειδώσετε έναν εντελώς νέο κόσμο. Από τα κλασικά μέχρι τις πιο μοντέρνες σειρές, εδώ είναι μερικά από τα καλύτερα άνιμε που έχουν αναγνωριστεί από τους κριτικούς και συγκαταλέγονται ανάμεσα στα καλύτερα για να παρακολουθήσουν οι αρχάριοι.
Υπάρχουν πολυάριθμα κινούμενα σχέδι που παράγονται και κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Εδώ, τα άνιμ, που είναι ο ιαπωνικός όρος που προέρχεται από την Ιαπωνία και σημαίνει κυρίως τα κινούμενα σχέδια που γίνονται στην Ιαπωνία.
Λέγεται ότι το πρώτο ιαπωνικό animation δημιουργήθηκε και κυκλοφόρησε το 1917. Μιλώντας για τα πρώτα διάσημα animation στην Ιαπωνία, το Astro Boy (γνωστό και ως Mighty Atom) κυκλοφόρησε το 1963 ως η πρώτη σειρά που προβλήθηκε στην τηλεόραση. Περίπου εκατοντάδες νέα προβάλλονται στην τηλεόραση και διανέμονται στις πλατφόρμες streaming ταινιών και έρχονται στις οθόνες κάθε χρόνο, και ο αριθμός των τίτλων που πρέπει να παρακολουθήσετε αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.
Η βιομηχανία των animation έχει ευδοκιμήσει σημαντικά στην Ιαπωνία εν μέρει επειδή η χώρα διαθέτει και άλλες ιαπωνικές ποπ κουλτούρες, όπως τα manga, τα βιντεοπαιχνίδια και τα light novels. Ορισμένα δημοφιλή άνιμε είναι προσαρμογές manga, βιντεοπαιχνιδιών, light novels και άλλων μέσων.Εχουν ανθίσει παγκοσμίως τόσο γρήγορα, δεδομένου ότι ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση στα ιαπωνικά κινούμενα σχέδια με αγγλικούς μεταγλωττισμούς και υπότιτλους.
Ακολουθούν οι 10 καλύτερες σειρές  όλων των εποχών, συμπεριλαμβανομένων τόσο των κλασικών σειρών όσο και των ολοκαίνουργιων σειρών. Αυτή η λίστα με τα καλύτερα άνιμε θα βοηθήσει τους αρχάριους να βρουν με ποια να αρχίσουν να παρακολουθούν στον κόσμο ή τους οπαδούς των άνιμε να αποφασίσουν ποιο είναι το επόμενο που θα δοκιμάσουν. Διαφορετικά, ελέγξτε τα καλύτερα κατά τα πρότυπα των φρικιών.
Αυτή η λίστα επικεντρώνεται στις τηλεοπτικές σειρές που οι Ιάπωνες αποκαλούν “anime”, οπότε εξαιρούνται οι ταινίες του Studio Ghibli ή τα κινούμενα σχέδια του Makoto Shinkai.

10.Inuyasha Anime

anime

Το Inuyasha (犬夜叉) είναι γνωστό ως το δημοφιλές μάνγκα του Rumiko Takahashi που δημοσιεύτηκε στο Weekly Shonen Sunday με 56 τόμους συνολικά και μεταφέρθηκε σε anime. Η σειρά αποτελείται κυρίως από δύο μέρη: το πρώτο μέρος που βασίζεται στο manga vol.1-36 και το δεύτερο Inuyasha: The Final Act (犬夜叉 完結編) που βασίζεται στην υπόλοιπη ιστορία του αρχικού manga.
Η Kagome, ένα 15χρονο κορίτσι, μεταφέρεται από το σύγχρονο Τόκιο στη φεουδαρχική Ιαπωνία, όπου συναντά τον Inuyasha, έναν μισό σκύλο-δαίμονα. Μαζί με τους συμμάχους που συναντούν στο ταξίδι τους, όπως ο μοναχός Miroku και η δαιμονοφάγος Sango, η Kagome και ο Inuyasha αναζητούν τα διάσπαρτα θραύσματα του πανίσχυρου κοσμήματος Shikon. Καθώς αντιμετωπίζουν διάφορους δαίμονες και αντιπάλους, ο δεσμός τους μεγαλώνει, ενώ παράλληλα τρέχουν ενάντια στο χρόνο για να ολοκληρώσουν το κόσμημα πριν πέσει σε λάθος χέρια.

Ημερομηνίες προβολής: 2000-2010
Είδος: Περιπέτεια, Φαντασία, Δράση
Συνιστάται για fans/Freaks

9.Berserk

anime

Το σπουδαίο μάνγκα δράσης και σκοτεινής φαντασίας Berserk (ベルセルク) μεταφέρθηκε για πρώτη φορά σε σειρά άνιμε το 1997. Η πρώτη τηλεοπτική σειρά βγήκε στον αέρα με 25 επεισόδια μεταξύ 1997 και 1998, από την ομάδα Iguchi της OLM, την οποία ακολούθησαν τρεις ταινίες παραγωγής του Studio 4°C το 2012 και το 2013. Το 2016-2017, ολοκληρώθηκε η δεύτερη σειρά που αποτελείται από 24 επεισόδια από τις GEMBA και Millepensee. Η αρχική σειρά manga που ξεκίνησε τη συνέχειά της το 1989 είχε σταματήσει, καθώς ο καλλιτέχνης manga Kentaro Miura απεβίωσε το 2021. Παραδόξως, ξεκίνησε εκ νέου από τον Kouji Mori και το Studio Gaga από τον Ιούνιο του 2022.
Τοποθετημένο σε έναν κόσμο σπαθιού και μαγείας, το Berserk παρουσιάζει την εκδικητική περιπέτεια του Guts, ενός ισχυρού πολεμιστή με ένα μεγάλο σπαθί, γνωστό ως Black Swordsman. Το μέρος και οι ταινίες του 1997 καλύπτουν κυρίως το Black Swordsman Arc και το Golden Age Arc- η σειρά του 2016 επικεντρώνεται στο Conviction Arc.

Ημερομηνίες προβολής: Από το 1997
Κατηγορία: Σκοτεινή Φαντασία
Συνιστάται για οπαδούς

 

8. My Hero Academia Anime

anime

 

Το My Hero Academia (僕のヒーローアカデミア) είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συνεχιζόμενα άνιμε που αποτελείται από πολλές σεζόν, ενώ το πρωτότυπο manga δημοσιεύεται στο Weekly Shonen Jump από το 2014. Το 2021, αυτή η σειρά δράσης ξεπέρασε τα 100 επεισόδια και η έκτη σεζόν προβλήθηκε από το 2022 έως το 2023. Η παραγωγή της έβδομης σεζόν έχει ήδη αποφασιστεί και η ιστορία πλησιάζει στην τελική της φάση.

Στο My Hero Academia, ο Izuku Midoriya, γεννημένος Quirkless σε έναν κόσμο όπου οι υπερδυνάμεις είναι συνηθισμένες, κερδίζει την προσοχή του θρυλικού ήρωα All Might. Αφού λαμβάνει το Quirk του All Might που ονομάζεται One For All, ο Izuku εγγράφεται στο διάσημο U.A. High School για να μάθει πώς να γίνει επαγγελματίας ήρωας. Το My Hero Academia είναι επίσης δημοφιλές στους διεθνείς οπαδούς, καθώς το άγγιγμα και η ατμόσφαιρά του μοιάζουν περισσότερο με αμερικανικό κόμικ Superhero παρά με ιαπωνικό animation.

Μόλις γίνεις μεγάλος fun. μπορείς να αγοράζεις απο εδώ .

Ημερομηνίες προβολής: Από το 2016
Κατηγορία: Χορευτικά, ταινίες, ταινίες, ταινίες, ταινίες, ταινίες, ταινίες: Δράση, Φαντασία
Συνιστάται για αρχάριους

7. Code Geass Anime

anime

Στο Code Geass (コードギアス 反逆のルルーシュ) παρουσιάζοντας τους αγαπημένους χαρακτήρες των θαυμαστών από τη δεκαετία του 2000, το Code Geass διαδραματίζεται σε έναν κόσμο όπου ο μαύρος πρίγκιπας Lelouch προσπαθεί να δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα χρησιμοποιώντας τη δύναμη του Γυαλιού. Παρά το γεγονός ότι τα καταστροφικά όπλα της καταπιεστικής Ιεράς Βρετανικής Αυτοκρατορίας βοηθούν στη διατήρηση του ελέγχου, ο ίδιος εξακολουθεί να τολμά να εναντιώνεται στην τυραννική ηγεσία.
Γεμάτο πολιτικές ίντριγκες και μηχανικές μάχες, το Code Geass είναι μια σειρά που ανεβάζει την αδρεναλίνη. Απεικονίζει τη διπλή ταυτότητα του Lelouch ως λαμπρού μαθητή και μασκοφόρου επαναστάτη ηγέτη που ονομάζεται Zero, καθώς και τις ηθικά διφορούμενες αποφάσεις του που μπορούν να προκαλέσουν τις προοπτικές των θεατών. Δεν είναι ξεκάθαρη ή ασπρόμαυρη, κάτι που κάποιοι θεατές μπορεί να μην εκτιμήσουν.

Ημερομηνίες προβολής: Από το 2008
Κατηγορία: Περιπέτεια, Φαντασία, δράματα
Συνιστάται για αρχάριους

6. Digimon: Digital Monsters

Τα digimon ( デジモンアドベンチャ) σειρά που πιθανότατα έχει μια θέση στα παιδικά χρόνια πολλών θεατών και κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά τους σήμερα, το Digimon: Digital Monsters είναι μια συλλογή από έξι σειρές Digimon που μοιράζονται την ίδια βασική υπόθεση. Η σειρά περιστρέφεται γύρω από μια ομάδα παιδιών που μεταφέρονται σε έναν άλλο κόσμο όπου γίνονται φίλοι με ψηφιακά πλάσματα που ονομάζονται Digimon.
Το άνιμε εξιστορεί πώς αυτά τα παιδιά συνδέονται και συνεργάζονται με τα Digimon για να σώσουν και τους δύο κόσμους τους από τις κακές δυνάμεις που προσπαθούν να τους καταστρέψουν. Καθώς η σειρά εξελίσσεται, επιτυγχάνει ένα εκπληκτικό επίπεδο συναισθηματικού βάθους που την κάνει να έχει περισσότερο σχέση με τις φιλίες που σφυρηλατούν αντί για τις γεμάτες δράση μάχες (οι οποίες είναι επίσης φανταστικές). Με έναν τόσο πλούσιο κόσμο και ένα ζωντανό franchise να το υποστηρίζει, το Digimon είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης και μια από τις καλύτερες σειρές που μπορούν να παρακολουθήσουν εντελώς αρχάριοι.

Ημερομηνίες Προβολής: 1999-2007
Eίδος κατηγορίας: Action, Adventure, Science Fantasy, and Coming of age
Συνιστάται για αρχάριους

5. The Melancholy of Harumi Suzumiya

anime

Ένα από τα πιο δημοφιλή άνιμε στην Ιαπωνία, το The Melancholy of Haruhi Suzumiya (涼宮ハルヒの憂鬱) είναι ένα από τα must-watch για τους αρχάριους. Αφηγείται τον απίθανο δεσμό που δημιουργείται μεταξύ του φαινομενικά συνηθισμένου μαθητή λυκείου, Kyon, και του εκκεντρικού κοριτσιού με την κλίση στο υπερφυσικό, Haruhi Suzumiya.
Μαζί, δημιουργούν μια λέσχη που ονομάζεται “Ταξιαρχία SOS”, συντομογραφία για το “Διαδίδοντας ενθουσιασμό σε όλο τον κόσμο με την Ταξιαρχία Haruhi Suzumiya” και ερευνούν παραφυσικά και υπερφυσικά γεγονότα.
Καθώς η σειρά εξελίσσεται, η μικρή τους λέσχη εξελίσσεται σε μια τρομερή ομάδα και είναι σαν να αφορά τις διασκεδαστικές περιπέτειες και τις βαθύτερες σχέσεις τους. Ωστόσο, η ανακάλυψη της φύσης μιας από τις δυνάμεις τους σύντομα απειλεί να καταστρέψει την ίδια τη δομή της πραγματικότητας και εναπόκειται σε αυτούς να προστατεύσουν τον κόσμο. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο άγρια από εκεί και πέρα – πρόκειται για μια αξιοσημείωτη αφήγηση του τύπου “δες το για να το πιστέψεις”.

Ημερομηνίες προβολής: 2006-2009
Είδος: Κωμωδία, Επιστημονική φαντασία, Time loop
Συνιστάται για αρχάριους/οπαδούς

4.Pokémon

anime

 

Το Pokémon (ポケモン) είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ιαπωνικά άνιμε και παιχνίδια σε όλο τον κόσμο και προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία ως ο ιαπωνικός τίτλος Pocket Monsters (ポケットモンスター) το 1997. Νέοι τίτλοι μεταδίδονται κάθε φορά που κυκλοφορεί ένα νέο παιχνίδι.
Η πρώτη σειρά με επίκεντρο τον πρωταγωνιστή Ας ολοκληρώθηκε με το Pokémon Journeys: The Series το 2023, και το νέο μέρος με τίτλο Pokémon Horizons: The Series, το οποίο ακολουθεί τους νέους πρωταγωνιστές Liko και Roy, μόλις ξεκίνησε.
Στη μακρόχρονη σειρά Pokémon, ο νεαρός Ash ξεκινάει ένα ταξίδι με τον πιστό του σύντροφο, τον Pikachu. Στην πορεία, συναντούν μια διαφορετική ομάδα φίλων και αντιμετωπίζουν αμέτρητες προκλήσεις στην προσπάθειά τους να γίνουν δάσκαλοι Pokémon.
Από τη μάχη με τους αρχηγούς των γυμναστηρίων μέχρι τη συμμετοχή σε περιφερειακά τουρνουά και τη ματαίωση των σχεδίων της μοχθηρής Team Rocket, οι περιπέτειες του Ash εκτείνονται σε πολλές περιοχές, εισάγοντας το κοινό σε έναν τεράστιο κόσμο με μοναδικά και συναρπαστικά είδη Pokémon.

Ημερομηνίες προβολής: Από το 1997
Είδος μουσικής: Παιδικά, Οικογένεια, Περιπέτεια
Συνιστάται για αρχάριους

3.Fullmetal Alchemist Anime

anime

Το Fullmetal Alchemist (鋼の錬金術師), το οποίο στα ιαπωνικά συντομογραφείται ως Χαγκάρεν, είναι ένα πολύ γνωστό ιαπωνικό animation επιστημονικής φαντασίας παγκοσμίως. Αυτό το άνιμε χωρίζεται σε δύο διαφορετικά άνιμε: Fullmetal Alchemist και Fullmetal Alchemist: Brotherhood.
Το πρώτο Fullmetal Alchemist μεταδόθηκε πριν η σειρά manga δεν τελειώσει την ιστορία, πράγμα που σημαίνει ότι η ιστορία του είναι διαφορετική από τη σειρά manga. Από την άλλη πλευρά, η ιστορία του manga απεικονίζεται πραγματικά στο δεύτερο Fullmetal Alchemist Brotherhood, το οποίο συνιστάται ανεπιφύλακτα να παρακολουθήσετε.
Τα αδέλφια αλχημιστές Edward και Alphonse χάνουν ένα μέρος ή ολόκληρο το σώμα τους παραβιάζοντας ένα ταμπού: Χρησιμοποιώντας την αλχημεία προσπαθούν να αναστήσουν τη νεκρή μητέρα τους. Και, αρχίζουν να ταξιδεύουν για να βρουν τον τρόπο να ανακτήσουν τα σώματά τους. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, συναντούν μια ποικιλία κρατικών αλχημιστών και μοχθηρών αντιπάλων Homunculi. Μπορείτε να απολαύσετε σκληρές μάχες μεταξύ τους καθώς και συγκινητικά επεισόδια που σχετίζονται με το τι είναι η ζωή.

Ημερομηνίες προβολής: 2003-2010
Είδος: Επιστημονική φαντασία, Περιπέτεια, Σκοτεινή φαντασία
Συνιστάται για αρχάριους/οπαδούς

2.Death Note

anime

Bασισμένο στο manga του  μυστηρίου και τρόμου Dearth Note (デスノート), δημοσιεύτηκε στο Weekly Shonen Jump από το 2003 έως το 2006, έχει υψηλή βαθμολογία τόσο από τους εγχώριους όσο και από τους διεθνείς οπαδούς . Είναι τόσο δημοφιλές παγκοσμίως εν μέρει επειδή το άνιμε ολοκληρώνεται με τη σχετικά σύντομη ιστορία (37 επεισόδια) εκτός από την καλά επεξεργασμένη πλοκή.
Στο Death Note, ο μαθητής Λυκείου Light Yagami πέφτει πάνω σε ένα μυστικιστικό σημειωματάριο με τη δύναμη να σκοτώνει οποιονδήποτε του οποίου το όνομα είναι γραμμένο μέσα στις σελίδες του. Διακατεχόμενος από την επιθυμία να αναδιαμορφώσει τον κόσμο, ο Light υιοθετεί το ψευδώνυμο Kira και αρχίζει να εξαλείφει τους παραβάτες. Αυτό πυροδοτεί ένα έντονο, στρατηγικό κυνήγι γάτας και ποντικιού με τον αινιγματικό ντετέκτιβ που είναι γνωστός μόνο ως L.

Ημερομηνίες προβολής: 2006-2007
Είδος: Μυστήριο
Συνιστάται για αρχάριους/οπαδούς

1.Naruto

anime

Το Naruto (ナルト), με θέμα τους νίντζα, κυκλοφόρησε αρχικά ως μάνγκα Weekly Shonen Jump από τον Μασάσι Κισιμότο το 1999 και διήρκεσε μέχρι το 2014. Η σειρά  Naruto ολοκληρώθηκε το 2017 μετά από όχι λιγότερο από 15 χρόνια, αποτελούμενη από δύο τίτλους: Naruto (NARUTO -ナルト-) που προβλήθηκε το 2002-2007 και Naruto: Shippuden (NARUTO -ナルト- 疾風伝) που προβλήθηκε το 2007-2017.
Το σκηνικό του Naruto είναι ο φανταστικός κόσμος των Σινόμπι (Νίντζα) και το αναποτελεσματικό αγόρι Naruto μεγαλώνει με τη βοήθεια πολλών φίλων και δασκάλων εκεί. Ο Ναρούτο και άλλοι χαρακτήρες Νίντζα μάχονται με διάφορες τεχνικές Νίντζα χρησιμοποιώντας την ενέργεια τσάκρα.
Πολλά από τα βασικά στοιχεία των άνιμε, όπως οι ισχυροί δεσμοί με τους φίλους και την οικογένεια, η προδοσία και ο αποχωρισμός, αντιπροσωπεύονται σε αυτό . Πολλοί οπαδοί μπορεί να επιλέξουν το Naruto ως το κορυφαίο,ειδικά για τους ξένους, και το αξίζει.

Ημερομηνίες προβολής: 2002-2017
Είδος: Περιπέτεια, Δράση, Φαντασία
Συνιστάται για αρχάριους/οπαδούς

 

Δείτε επίσης :

ONE PIECE NETFLIX | Η live-action σειρά έφτασε και λέμε την γνώμη μας

Netflix ή Amazon Prime; Ποια Streaming πλατφόρμα είναι καλύτερη να επιλέξεις;

Πώς να βγάλω χρήματα στο Upwork

Continue Reading

Κορυφαια Νεα