Connect with us

Ελλάδα

Άγχος: Μπορεί να σας δώσει υγιή γηρατειά

Άγχος

Κι όμως! Όταν το έχουμε σε μέτριο επίπεδο, το άγχος μπορεί να μας κάνει ακόμα και καλό. Πώς; Οι έρευνες δείχνουν ότι το χαμηλού επιπέδου άγχος από μέτρια άσκηση ή εργασία μπορεί να ενισχύσει τις γνωστικές και σωματικές μας ικανότητες σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Το άγχος… όπως ακριβώς μπορεί να μας βλάψει, παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, στη δημιουργία συνδέσεων στον εγκέφαλό μας, που βελτιώνουν τις πνευματικές επιδόσεις, και στην οικοδόμηση της ανθεκτικότητας που χρειαζόμαστε για να περνάμε μέσα από τις ιδιοτροπίες της ζωής, σημειώνει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Αυτό ήρθε για πρώτη φορά στο φως μέσα από το έργο ενός Αμερικανού ψυχιάτρου ονόματι Firdaus Dhabhar, ερευνητή τότε στο Πανεπιστήμιο Rockefeller της Νέας Υόρκης, ο οποίος μελετούσε τη σχέση μεταξύ του βραχυπρόθεσμου στρες και του ανοσοποιητικού συστήματος, ως μέρος της αντίδρασης «μάχη ή φυγή».

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, το στρες θεωρούνταν σχεδόν ομόφωνα κακό για μας, αλλά για τον Dhabhar αυτό ήταν παράλογο. Από δαρβινική άποψη, τα ένστικτα επιβίωσης των ζωικών προγόνων μας θα είχαν ακονιστεί μέσα από επανειλημμένες επαφές με τον κίνδυνο.

Μας βοηθά να επιβιώσουμε

«Δεν είναι λογικό το άγχος να είναι πάντα μια κακή, επιβλαβής, αρνητική οντότητα», εξηγεί: «Η αντίδραση του στρες ‘πάλεψε ή φύγε’ είναι απαραίτητη για την επιβίωση. Μια γαζέλα χρειάζεται αυτή την αντίδραση για να ξεφύγει από τα σαγόνια και τα νύχια ενός λιονταριού, όπως ακριβώς το λιοντάρι τη χρειάζεται για να πιάσει το γεύμα του. Η μητέρα φύση μάς έδωσε αυτή την αντίδραση, για να μας βοηθήσει να επιβιώσουμε και να ευδοκιμήσουμε, όχι για να μας σκοτώσει».

Τα τελευταία 20 χρόνια, ο Dhabhar και άλλοι έχουν δείξει ότι οι εξάρσεις βραχυπρόθεσμου στρες μπορούν να μας βοηθήσουν στον σύγχρονο κόσμο.

Για παράδειγμα, η ένταση ενός επερχόμενου αγώνα βοηθά στην προετοιμασία του καρδιαγγειακού και μυοσκελετικού συστήματος των αθλητών για βέλτιστη απόδοση, ενώ έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ακόμη και το άγχος της ανάγκης να γίνει η δουλειά, παράλληλα με τη φροντίδα των παιδιών, σημαίνει ότι οι γονείς είναι πιθανό να είναι πιο παραγωγικοί εργαζόμενοι στο σπίτι από ό,τι οι εργένηδες!

Το άγχος φέρνει πιο… γερά παιδιά

Τόσο το ήπιο έως μέτριο σωματικό όσο και το ψυχικό στρες διεγείρουν την παραγωγή χημικών ουσιών στο αίμα που ονομάζονται ιντερλευκίνες, ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα και καθιστώντας το πιο ικανό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις, ενώ το στρες μπορεί να επηρεάσει ακόμη και την ανάπτυξη των παιδιών πριν γεννηθούν.

Τα μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες, που βίωσαν ήπιο καθημερινό στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είχαν πιο προχωρημένες αναπτυξιακές δεξιότητες στην ηλικία των δύο ετών, σε σύγκριση με τα παιδιά των μητέρων που είχαν απολαύσει μια σχετικά χαλαρή, χωρίς άγχος εγκυμοσύνη.

Υπάρχουν επίσης διάφοροι τρόποι για να σκεφτούμε το άγχος. Εκτός από την πίεση και την ένταση που προκαλούν τα γεγονότα της ζωής, οι διάφορες μορφές άσκησης μπορούν να θεωρηθούν ως… άγχος για τους μυς, ενώ οι διάφοροι τύποι γνωστικών προκλήσεων μπορούν να θεωρηθούν ως άγχος για το μυαλό.

Χρησιμοποιήστε το ή το χάνετε

Τον Ιανουάριο του 2017, ο Γάλλος ποδηλάτης, Robert Marchand, έγινε πρωτοσέλιδο σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ ηλικιακής ομάδας. Αυτό που ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτο στην επίδοση του Marchand είναι ότι είχε κλείσει τα 105 του χρόνια ένα μήνα νωρίτερα και οι προσπάθειές του, τον έκαναν τον πρώτο εκατοντάχρονο που έδειξε ποτέ ότι η καρδιαγγειακή του υγεία βελτιώνεται με την πάροδο της ηλικίας.

Οι φυσιολόγοι της άσκησης διαπίστωσαν ότι ο Marchand, ο οποίος είχε αρχίσει σοβαρή αγωνιστική ποδηλασία κατά τη συνταξιοδότησή του σε ηλικία 68 ετών, είχε αερόβια ικανότητα για άσκηση – το «χρυσό» πρότυπο μέσο μέτρησης της καρδιαγγειακής κατάστασης – συγκρίσιμη με άνδρες ηλικίας 42 έως 61 ετών, μισό αιώνα νεότερους από αυτόν.

Οι επιστήμονες που ερευνούν την υγιή γήρανση τον θεωρούν τώρα ως δείκτη τού τι μπορεί να γίνει αν συνεχίσουμε να ασκούμε διαχειρίσιμη πίεση στους μύες, τα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά μας καθώς γερνάμε.

Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι σαν τον Marchand. Πολλοί από εμάς καθίστανται προοδευτικά ανενεργοί καθώς τα χρόνια περνούν, γεγονός που επιδεινώνει τις όποιες αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία και έχουν ήδη γίνει. Ως αποτέλεσμα, αν οι μύες μας δεν καταπονούνται, οι ίνες τους ατροφούν σιγά-σιγά και γινόμαστε προοδευτικά πιο αδύναμοι.

Η αλληλεπίδραση μεταξύ του νευρικού συστήματος και των μυών γίνεται επίσης λιγότερο αποτελεσματική χωρίς τακτική χρήση, επιβραδύνοντας τους χρόνους αντίδρασής μας και καθιστώντας μας πιο ευάλωτους σε πτώσεις.

«Ένας μυς που δεν ενεργοποιείται πραγματικά γρήγορα, υποβαθμίζεται με πολλούς τρόπους», λέει ο Casper Søndenbroe, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, που μελετά το ανθρώπινο νευρομυϊκό σύστημα. «Οι μύες χρειάζονται αυτό το ερέθισμα για να διατηρήσουν την ισορροπία τους. Αν δεν έχετε μια στρατηγική για τα τελευταία χρόνια της ζωής σας, όταν φτάσετε στα 70 ή στα 80 είναι πιθανό να έχετε κάποιους περιορισμούς στην καθημερινή ζωή, επειδή η λειτουργικότητα δεν υπάρχει».

Γνωστική εφεδρεία

Η άσκηση δεν καταπονεί μόνο τους μύες, είναι επίσης μια προπόνηση για το κεντρικό νευρικό σύστημα, ακόμη και για το μυαλό.

Υπάρχει μια αμφίδρομη αλληλεπίδραση μεταξύ των μυών και των νεύρων που εκτείνονται από το νωτιαίο μυελό. Όταν συσπώνται, οι μύες στέλνουν σήματα πίσω προς τους κινητικούς νευρώνες, μακρά, αραχνοειδή κύτταρα που ελέγχουν την κίνηση, διατηρώντας τους ενεργούς και λειτουργώντας αποτελεσματικά.

Η αυξημένη ροή του αίματος βοηθά στην απομάκρυνση των πρωτεϊνών tau – που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ – από τον εγκέφαλο και το εγκεφαλονωτιαίο υγρό, καθώς και στη διέγερση των νευρώνων να παράγουν μια χημική ουσία που ονομάζεται εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας, ο οποίος προστατεύει τα γειτονικά εγκεφαλικά κύτταρα.

Γνωρίζουμε ότι το μέγεθος του εγκεφάλου μας μειώνεται με ρυθμό περίπου 5% ανά δεκαετία μετά την ηλικία των 40 ετών, ενώ ο ρυθμός μείωσης αυξάνεται μόλις περάσουμε τα 70. Ωστόσο, αυτή η συρρίκνωση επιβραδύνεται στους ηλικιωμένους που κάνουν τακτικά αερόβια άσκηση – μορφές σωματικής δραστηριότητας που κάνουν το αίμα να κυκλοφορεί στο σώμα, όπως το γρήγορο περπάτημα, το τρέξιμο, το κολύμπι και η ποδηλασία – σε βαθμό που να έχουν κερδίσει τέσσερα χρόνια για τη γήρανση του εγκεφάλου.

Δεδομένης της ραγδαίας αύξησης των ποσοστών άνοιας που προβλέπεται για τις επόμενες δεκαετίες, το ενδιαφέρον για τη σχέση μεταξύ του θετικού στρες και της υγείας στη μετέπειτα ζωή θα αυξηθεί.

Ομάδες επιστημόνων σε όλο τον κόσμο σχεδιάζουν να προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν τις ευεργετικές ιδιότητες του μέτριου στρες σε όλο το φάσμα της ιατρικής, για παράδειγμα στην ενίσχυση της επούλωσης και της ανάρρωσης μετά από χειρουργική επέμβαση.

Οι ερευνητές έχουν δείξει ότι αυτό μπορεί να ενισχύσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ενώ νωρίτερα φέτος μια κλινική δοκιμή που διεξήχθη από το Guy’s & St Thomas’ Charity διαπίστωσε ότι η άσκηση μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της χημειοθεραπείας, καθώς και να αναιρέσει ορισμένες από τις βλαβερές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον οργανισμό.

Όλα με μέτρο…

Αλλά φυσικά, υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ του πολύ λίγου και του υπερβολικού στρες. Η συνεχής χαμηλού βαθμού φλεγμονή που προκύπτει από το χρόνιο στρες έχει συνδεθεί – μεταξύ άλλων – με την παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις, τον διαβήτη, την κατάθλιψη, το άσθμα και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Ο Philp περιγράφει το μέτριο στρες ως κάτι που μοιάζει περισσότερο με παλμό, όπου διεγείρονται διάφορες μοριακές οδοί και ιστοί στο σώμα, πριν επανέλθουν στο φυσιολογικό. «Με το χρόνιο στρες, αυτά τα μονοπάτια ενεργοποιούνται και στη συνέχεια παραμένουν ενεργοποιημένα για μεγάλο χρονικό διάστημα», λέει. «Το βλέπουμε αυτό στην παχυσαρκία και τον διαβήτη. Η φλεγμονώδης αντίδραση δεν μπορεί να είναι τόσο ευέλικτη και ευλύγιστη όσο θα ήταν κανονικά».

Αλλά οι τακτικοί παλμοί ήπιου έως μέτριου στρες θεωρείται ότι είναι ζωτικής σημασίας για να συνεχίσει ο οργανισμός να λειτουργεί υγιώς. «Αν το σκεφτείτε, όλα τα συστήματά μας βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας και στη συνέχεια ένα μικρό άγχος – αλλάζοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο ή συσπώντας τους μυες – θα ενεργοποιήσει διαφορετικά μοριακά μονοπάτια για να το αντιμετωπίσει», λέει ο Philp.

«Έχουμε εξελιχθεί ώστε να είμαστε ενεργοί και να ανταποκρινόμαστε σε διάφορα ερεθίσματα, και αν αυτό μας το στερήσουν, επιταχύνονται οι αρνητικές διαδικασίες».

Δείτε επίσης:                

Πηγή

Continue Reading

Ελλάδα

Η Καταιγιστική Άνοδος του Temu στην Ελληνική Αγορά: Τι Επιλέγουν οι Έλληνες σε Εκπτώσεις και Προσφορές”

Temu έχει κατακτήσει τις διαδικτυακές αγορές με τον δικό του μοναδικό τρόπο, προσφέροντας απίστευτες εκπτώσεις και φθηνά προϊόντα.

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έχει δημιουργήσει έναν κολοσσό πολλών δισεκατομμυρίων, καθιστώντας την πλατφόρμα marketplace του έναν από τους κυρίαρχους παίκτες στον τομέα.

Η επιτυχία του Temu στην Ελλάδα είναι εντυπωσιακή, με περίπου 10.000 παραγγελίες καθημερινά και το μέσο καλάθι αγορών να φθάνει τα 25€. Αυτό συνεπάγεται έναν εντυπωσιακό τζίρο της τάξης των 250.000€ μόνο από την Ελλάδα καθημερινά.

temu

temu

Παρά τις αμφισβητήσεις για την ποιότητα των προϊόντων και την αυθεντικότητά τους, το Temu συνεχίζει να επικρατεί, εκμεταλλευόμενο την μη διαχειρίσιμη ακρίβεια σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Πατήστε για 80% Εκπτωση!!

Η πλατφόρμα προσφέρει σχεδόν τα πάντα, από ηλεκτρονικά έως και είδη Black Friday και Αστραπιαίες Προσφορές. Παρά τις αντιφάσεις, τα best seller προϊόντα κερδίζουν τις προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών.

Παρόλες τις αμφισβητήσεις, το Temu συνεχίζει να εντυπωσιάζει και να εξασφαλίζει την προτίμηση των Ελλήνων, αποδεικνύοντας ότι η φρενίτιδα των τρελών εκπτώσεων έχει κατακτήσει και την ελληνική αγορά.

Το Temu έχει ανακαλύψει τεράστια δημοφιλία από τότε που ξεκίνησε στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2022. Είναι η πιο κατεβασμένη εφαρμογή iOS, όπως ανέφερε το Bloomberg.

Τον Ιανουάριο, η συνολική αξία πώλησης του Temu έφτασε σχεδόν τα 200 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με δεδομένα της Insider Intelligence. Παρόλο που αυτό μπορεί να φαίνεται λίγο σε σύγκριση με τα 12 δισ. δολάρια που εκτιμά η Bank of America ότι θα κερδίσει το Amazon μόνο από την Ημέρα Prime.

Πατήστε για 80% Εκπτωση!!

Άρθρογραφος: Κωνσταντίνος Παγωνούδης

RATE.GR ©

Δείτε επίσης :

Temu: Πώς λειτουργεί και πώς να επωφεληθείτε

Temu: Το Φαινόμενο που Κοιτάζει Υψηλά το Amazon και το Shein

Temu: Ανακαλύπτοντας Έναν Κόσμο Καταναλωτικών Απολαύσεων με Απίστευτα Χαμηλές
Continue Reading

Ελλάδα

Το Ταξίδι σας στη Θεσσαλονίκη: Ο Οδηγός για τους Επισκέπτες

Θεσσαλονίκη

Το Ταξίδι σας στη Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, είναι ένας πραγματικός θησαυρός πολιτισμού, ιστορίας και γαστρονομίας.
Όταν επισκέπτεστε αυτήν την πόλη, υπάρχουν πολλά μέρη και δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε.
Εδώ είναι ένας οδηγός που θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τα καλύτερα αξιοθέατα και τις γαστρονομικές απολαύσεις της Θεσσαλονίκης.

Θεσσαλονίκη

Τα Αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης

 1. Λευκός Πύργος – Ένας από τους σημαντικότερους πύργους της πόλης με εκπληκτική θέα στον Θερμαϊκό κόλπο. Περισσότερα
 2. Αρχαία Αγορά – Ένας αρχαιολογικός θησαυρός με αρχαία ερείπια και μνημεία. Περισσότερα
 3. Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού – Εκθέσεις από τη βυζαντινή περίοδο και όχι μόνο. Περισσότερα
 4. Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης – Μια συλλογή από εκθέματα που αναδεικνύουν την ιστορία της πόλης. Περισσότερα
 5. Καμάρα – Ένα αρχαίο ρωμαϊκό αψίδιο που εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική του. Περισσότερα
 6. Μονή Βλατάδων: Ένα ήσυχο και ιστορικό μοναστήρι με εκπληκτική θέα στην πόλη. Περισσότερα
 7. Αγορά Καπάνι: όπου μπορείτε να βρείτε φρέσκα προϊόντα, μπαχαρικά και τοπικές λιχουδιές. Περισσότερα
 8. Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Εξερευνήστε τη σύγχρονη ελληνική και διεθνή τέχνη σε αυτό το σύγχρονο μουσείο. Περισσότερα 
 9. Άνω Πόλη: Περιπλανηθείτε στα γοητευτικά δρομάκια αυτής της ιστορικής συνοικίας, η οποία προσφέρει μια ματιά στο παρελθόν της Θεσσαλονίκης. Περισσότερα 
 10. Πλατεία Ναυαρίνου: Αυτή η πλατεία είναι γνωστή για την έντονη νυχτερινή της ζωή και αποτελεί το κέντρο για μπαρ, κλαμπ και χώρους ζωντανής μουσικής. Περισσότερα.

Διαβάστε επίσης: 5 προορισμοί για αποδράσεις κοντά στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη

Πολιτιστικές Δραστηριότητες

 1. Ταβέρνες στη Λαδαδικά – Απολαύστε τα εξαιρετικά ελληνικά πιάτα σε αυτήν την παραδοσιακή περιοχή. Περισσότερα
 2. Θεσσαλονίκη: Πόλη του Φαγητού – Ανακαλύψτε τα πιο νόστιμα street food και εκλεκτές γεύσεις της πόλης. Περισσότερα
 3. Μπουζούκια και Ταβέρνες στην Άνω Πόλη – Ζήστε τη νυχτερινή ζωή της Θεσσαλονίκης με ζωντανή μουσική και τραγούδι. Περισσότερα

Διασκέδαση

Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά της Θεσσαλονίκης είναι η ενδιαφέρουσα νυχτερινή ζωή της.
Υπάρχουν πολλές επιλογές για διασκέδαση που καλύπτουν διάφορα γούστα.
Αναζητώντας μια παραδοσιακή εμπειρία με εξαιρετικό φαγητό, τσίπουρο και ζωντανή μουσική θα μπορούσατε να επισκεφτείτε την πλατεία Άθωνος ή τα Λαδάδικα.
Εκεί, μικρές ταβέρνες μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σας με νόστιμα πιάτα.
Αναλλοίωτα, στα Λαδάδικα, θα βρείτε και ορισμένα από τα πιο δημοφιλή club-bar της πόλης, τα οποία παραμένουν ανοικτά μέχρι αργά το πρωί.
Επιπροσθέτως, γνωστά σημεία που επισκέπτονται κυρίως φοιτητές είναι το Μπιτ Μπαζάρ και η Ροτόντα.
Πρόκειται για μέρη που ζουν πάντα και προσφέρουν πολύ χαμηλές τιμές και ζωντάνια.
Αν προτιμάτε να απολαύσετε ένα χαλαρό ποτό, σας συνιστώ να κατευθυνθείτε προς την οδό Βαλαωρίτου ή την Καρόλου Ντήλ,
ενώ αν επιθυμείτε ξέφρενο clubbing, το λιμάνι είναι η καλύτερη επιλογή.
Τέλος, αν είστε λάτρης του μπουζουκιού, θα πρέπει να αναζητήσετε την περιοχή του αεροδρομίου και τα «Σφαγεία».

Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Continue Reading

Entertainment

Τα 10 καλύτερα anime PART 1

anime

Για όσους είναι νέοι στο είδος, η άνετη ανάγνωση υποτίτλων είναι μόνο ένα μικρό εμπόδιο για να ξεκλειδώσετε έναν εντελώς νέο κόσμο. Από τα κλασικά μέχρι τις πιο μοντέρνες σειρές, εδώ είναι μερικά από τα καλύτερα άνιμε που έχουν αναγνωριστεί από τους κριτικούς και συγκαταλέγονται ανάμεσα στα καλύτερα για να παρακολουθήσουν οι αρχάριοι.
Υπάρχουν πολυάριθμα κινούμενα σχέδι που παράγονται και κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Εδώ, τα άνιμ, που είναι ο ιαπωνικός όρος που προέρχεται από την Ιαπωνία και σημαίνει κυρίως τα κινούμενα σχέδια που γίνονται στην Ιαπωνία.
Λέγεται ότι το πρώτο ιαπωνικό animation δημιουργήθηκε και κυκλοφόρησε το 1917. Μιλώντας για τα πρώτα διάσημα animation στην Ιαπωνία, το Astro Boy (γνωστό και ως Mighty Atom) κυκλοφόρησε το 1963 ως η πρώτη σειρά που προβλήθηκε στην τηλεόραση. Περίπου εκατοντάδες νέα προβάλλονται στην τηλεόραση και διανέμονται στις πλατφόρμες streaming ταινιών και έρχονται στις οθόνες κάθε χρόνο, και ο αριθμός των τίτλων που πρέπει να παρακολουθήσετε αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.
Η βιομηχανία των animation έχει ευδοκιμήσει σημαντικά στην Ιαπωνία εν μέρει επειδή η χώρα διαθέτει και άλλες ιαπωνικές ποπ κουλτούρες, όπως τα manga, τα βιντεοπαιχνίδια και τα light novels. Ορισμένα δημοφιλή άνιμε είναι προσαρμογές manga, βιντεοπαιχνιδιών, light novels και άλλων μέσων.Εχουν ανθίσει παγκοσμίως τόσο γρήγορα, δεδομένου ότι ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση στα ιαπωνικά κινούμενα σχέδια με αγγλικούς μεταγλωττισμούς και υπότιτλους.
Ακολουθούν οι 10 καλύτερες σειρές  όλων των εποχών, συμπεριλαμβανομένων τόσο των κλασικών σειρών όσο και των ολοκαίνουργιων σειρών. Αυτή η λίστα με τα καλύτερα άνιμε θα βοηθήσει τους αρχάριους να βρουν με ποια να αρχίσουν να παρακολουθούν στον κόσμο ή τους οπαδούς των άνιμε να αποφασίσουν ποιο είναι το επόμενο που θα δοκιμάσουν. Διαφορετικά, ελέγξτε τα καλύτερα κατά τα πρότυπα των φρικιών.
Αυτή η λίστα επικεντρώνεται στις τηλεοπτικές σειρές που οι Ιάπωνες αποκαλούν “anime”, οπότε εξαιρούνται οι ταινίες του Studio Ghibli ή τα κινούμενα σχέδια του Makoto Shinkai.

10.Inuyasha Anime

anime

Το Inuyasha (犬夜叉) είναι γνωστό ως το δημοφιλές μάνγκα του Rumiko Takahashi που δημοσιεύτηκε στο Weekly Shonen Sunday με 56 τόμους συνολικά και μεταφέρθηκε σε anime. Η σειρά αποτελείται κυρίως από δύο μέρη: το πρώτο μέρος που βασίζεται στο manga vol.1-36 και το δεύτερο Inuyasha: The Final Act (犬夜叉 完結編) που βασίζεται στην υπόλοιπη ιστορία του αρχικού manga.
Η Kagome, ένα 15χρονο κορίτσι, μεταφέρεται από το σύγχρονο Τόκιο στη φεουδαρχική Ιαπωνία, όπου συναντά τον Inuyasha, έναν μισό σκύλο-δαίμονα. Μαζί με τους συμμάχους που συναντούν στο ταξίδι τους, όπως ο μοναχός Miroku και η δαιμονοφάγος Sango, η Kagome και ο Inuyasha αναζητούν τα διάσπαρτα θραύσματα του πανίσχυρου κοσμήματος Shikon. Καθώς αντιμετωπίζουν διάφορους δαίμονες και αντιπάλους, ο δεσμός τους μεγαλώνει, ενώ παράλληλα τρέχουν ενάντια στο χρόνο για να ολοκληρώσουν το κόσμημα πριν πέσει σε λάθος χέρια.

Ημερομηνίες προβολής: 2000-2010
Είδος: Περιπέτεια, Φαντασία, Δράση
Συνιστάται για fans/Freaks

9.Berserk

anime

Το σπουδαίο μάνγκα δράσης και σκοτεινής φαντασίας Berserk (ベルセルク) μεταφέρθηκε για πρώτη φορά σε σειρά άνιμε το 1997. Η πρώτη τηλεοπτική σειρά βγήκε στον αέρα με 25 επεισόδια μεταξύ 1997 και 1998, από την ομάδα Iguchi της OLM, την οποία ακολούθησαν τρεις ταινίες παραγωγής του Studio 4°C το 2012 και το 2013. Το 2016-2017, ολοκληρώθηκε η δεύτερη σειρά που αποτελείται από 24 επεισόδια από τις GEMBA και Millepensee. Η αρχική σειρά manga που ξεκίνησε τη συνέχειά της το 1989 είχε σταματήσει, καθώς ο καλλιτέχνης manga Kentaro Miura απεβίωσε το 2021. Παραδόξως, ξεκίνησε εκ νέου από τον Kouji Mori και το Studio Gaga από τον Ιούνιο του 2022.
Τοποθετημένο σε έναν κόσμο σπαθιού και μαγείας, το Berserk παρουσιάζει την εκδικητική περιπέτεια του Guts, ενός ισχυρού πολεμιστή με ένα μεγάλο σπαθί, γνωστό ως Black Swordsman. Το μέρος και οι ταινίες του 1997 καλύπτουν κυρίως το Black Swordsman Arc και το Golden Age Arc- η σειρά του 2016 επικεντρώνεται στο Conviction Arc.

Ημερομηνίες προβολής: Από το 1997
Κατηγορία: Σκοτεινή Φαντασία
Συνιστάται για οπαδούς

 

8. My Hero Academia Anime

anime

 

Το My Hero Academia (僕のヒーローアカデミア) είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συνεχιζόμενα άνιμε που αποτελείται από πολλές σεζόν, ενώ το πρωτότυπο manga δημοσιεύεται στο Weekly Shonen Jump από το 2014. Το 2021, αυτή η σειρά δράσης ξεπέρασε τα 100 επεισόδια και η έκτη σεζόν προβλήθηκε από το 2022 έως το 2023. Η παραγωγή της έβδομης σεζόν έχει ήδη αποφασιστεί και η ιστορία πλησιάζει στην τελική της φάση.

Στο My Hero Academia, ο Izuku Midoriya, γεννημένος Quirkless σε έναν κόσμο όπου οι υπερδυνάμεις είναι συνηθισμένες, κερδίζει την προσοχή του θρυλικού ήρωα All Might. Αφού λαμβάνει το Quirk του All Might που ονομάζεται One For All, ο Izuku εγγράφεται στο διάσημο U.A. High School για να μάθει πώς να γίνει επαγγελματίας ήρωας. Το My Hero Academia είναι επίσης δημοφιλές στους διεθνείς οπαδούς, καθώς το άγγιγμα και η ατμόσφαιρά του μοιάζουν περισσότερο με αμερικανικό κόμικ Superhero παρά με ιαπωνικό animation.

Μόλις γίνεις μεγάλος fun. μπορείς να αγοράζεις απο εδώ .

Ημερομηνίες προβολής: Από το 2016
Κατηγορία: Χορευτικά, ταινίες, ταινίες, ταινίες, ταινίες, ταινίες, ταινίες: Δράση, Φαντασία
Συνιστάται για αρχάριους

7. Code Geass Anime

anime

Στο Code Geass (コードギアス 反逆のルルーシュ) παρουσιάζοντας τους αγαπημένους χαρακτήρες των θαυμαστών από τη δεκαετία του 2000, το Code Geass διαδραματίζεται σε έναν κόσμο όπου ο μαύρος πρίγκιπας Lelouch προσπαθεί να δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα χρησιμοποιώντας τη δύναμη του Γυαλιού. Παρά το γεγονός ότι τα καταστροφικά όπλα της καταπιεστικής Ιεράς Βρετανικής Αυτοκρατορίας βοηθούν στη διατήρηση του ελέγχου, ο ίδιος εξακολουθεί να τολμά να εναντιώνεται στην τυραννική ηγεσία.
Γεμάτο πολιτικές ίντριγκες και μηχανικές μάχες, το Code Geass είναι μια σειρά που ανεβάζει την αδρεναλίνη. Απεικονίζει τη διπλή ταυτότητα του Lelouch ως λαμπρού μαθητή και μασκοφόρου επαναστάτη ηγέτη που ονομάζεται Zero, καθώς και τις ηθικά διφορούμενες αποφάσεις του που μπορούν να προκαλέσουν τις προοπτικές των θεατών. Δεν είναι ξεκάθαρη ή ασπρόμαυρη, κάτι που κάποιοι θεατές μπορεί να μην εκτιμήσουν.

Ημερομηνίες προβολής: Από το 2008
Κατηγορία: Περιπέτεια, Φαντασία, δράματα
Συνιστάται για αρχάριους

6. Digimon: Digital Monsters

Τα digimon ( デジモンアドベンチャ) σειρά που πιθανότατα έχει μια θέση στα παιδικά χρόνια πολλών θεατών και κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά τους σήμερα, το Digimon: Digital Monsters είναι μια συλλογή από έξι σειρές Digimon που μοιράζονται την ίδια βασική υπόθεση. Η σειρά περιστρέφεται γύρω από μια ομάδα παιδιών που μεταφέρονται σε έναν άλλο κόσμο όπου γίνονται φίλοι με ψηφιακά πλάσματα που ονομάζονται Digimon.
Το άνιμε εξιστορεί πώς αυτά τα παιδιά συνδέονται και συνεργάζονται με τα Digimon για να σώσουν και τους δύο κόσμους τους από τις κακές δυνάμεις που προσπαθούν να τους καταστρέψουν. Καθώς η σειρά εξελίσσεται, επιτυγχάνει ένα εκπληκτικό επίπεδο συναισθηματικού βάθους που την κάνει να έχει περισσότερο σχέση με τις φιλίες που σφυρηλατούν αντί για τις γεμάτες δράση μάχες (οι οποίες είναι επίσης φανταστικές). Με έναν τόσο πλούσιο κόσμο και ένα ζωντανό franchise να το υποστηρίζει, το Digimon είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης και μια από τις καλύτερες σειρές που μπορούν να παρακολουθήσουν εντελώς αρχάριοι.

Ημερομηνίες Προβολής: 1999-2007
Eίδος κατηγορίας: Action, Adventure, Science Fantasy, and Coming of age
Συνιστάται για αρχάριους

5. The Melancholy of Harumi Suzumiya

anime

Ένα από τα πιο δημοφιλή άνιμε στην Ιαπωνία, το The Melancholy of Haruhi Suzumiya (涼宮ハルヒの憂鬱) είναι ένα από τα must-watch για τους αρχάριους. Αφηγείται τον απίθανο δεσμό που δημιουργείται μεταξύ του φαινομενικά συνηθισμένου μαθητή λυκείου, Kyon, και του εκκεντρικού κοριτσιού με την κλίση στο υπερφυσικό, Haruhi Suzumiya.
Μαζί, δημιουργούν μια λέσχη που ονομάζεται “Ταξιαρχία SOS”, συντομογραφία για το “Διαδίδοντας ενθουσιασμό σε όλο τον κόσμο με την Ταξιαρχία Haruhi Suzumiya” και ερευνούν παραφυσικά και υπερφυσικά γεγονότα.
Καθώς η σειρά εξελίσσεται, η μικρή τους λέσχη εξελίσσεται σε μια τρομερή ομάδα και είναι σαν να αφορά τις διασκεδαστικές περιπέτειες και τις βαθύτερες σχέσεις τους. Ωστόσο, η ανακάλυψη της φύσης μιας από τις δυνάμεις τους σύντομα απειλεί να καταστρέψει την ίδια τη δομή της πραγματικότητας και εναπόκειται σε αυτούς να προστατεύσουν τον κόσμο. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο άγρια από εκεί και πέρα – πρόκειται για μια αξιοσημείωτη αφήγηση του τύπου “δες το για να το πιστέψεις”.

Ημερομηνίες προβολής: 2006-2009
Είδος: Κωμωδία, Επιστημονική φαντασία, Time loop
Συνιστάται για αρχάριους/οπαδούς

4.Pokémon

anime

 

Το Pokémon (ポケモン) είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ιαπωνικά άνιμε και παιχνίδια σε όλο τον κόσμο και προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία ως ο ιαπωνικός τίτλος Pocket Monsters (ポケットモンスター) το 1997. Νέοι τίτλοι μεταδίδονται κάθε φορά που κυκλοφορεί ένα νέο παιχνίδι.
Η πρώτη σειρά με επίκεντρο τον πρωταγωνιστή Ας ολοκληρώθηκε με το Pokémon Journeys: The Series το 2023, και το νέο μέρος με τίτλο Pokémon Horizons: The Series, το οποίο ακολουθεί τους νέους πρωταγωνιστές Liko και Roy, μόλις ξεκίνησε.
Στη μακρόχρονη σειρά Pokémon, ο νεαρός Ash ξεκινάει ένα ταξίδι με τον πιστό του σύντροφο, τον Pikachu. Στην πορεία, συναντούν μια διαφορετική ομάδα φίλων και αντιμετωπίζουν αμέτρητες προκλήσεις στην προσπάθειά τους να γίνουν δάσκαλοι Pokémon.
Από τη μάχη με τους αρχηγούς των γυμναστηρίων μέχρι τη συμμετοχή σε περιφερειακά τουρνουά και τη ματαίωση των σχεδίων της μοχθηρής Team Rocket, οι περιπέτειες του Ash εκτείνονται σε πολλές περιοχές, εισάγοντας το κοινό σε έναν τεράστιο κόσμο με μοναδικά και συναρπαστικά είδη Pokémon.

Ημερομηνίες προβολής: Από το 1997
Είδος μουσικής: Παιδικά, Οικογένεια, Περιπέτεια
Συνιστάται για αρχάριους

3.Fullmetal Alchemist Anime

anime

Το Fullmetal Alchemist (鋼の錬金術師), το οποίο στα ιαπωνικά συντομογραφείται ως Χαγκάρεν, είναι ένα πολύ γνωστό ιαπωνικό animation επιστημονικής φαντασίας παγκοσμίως. Αυτό το άνιμε χωρίζεται σε δύο διαφορετικά άνιμε: Fullmetal Alchemist και Fullmetal Alchemist: Brotherhood.
Το πρώτο Fullmetal Alchemist μεταδόθηκε πριν η σειρά manga δεν τελειώσει την ιστορία, πράγμα που σημαίνει ότι η ιστορία του είναι διαφορετική από τη σειρά manga. Από την άλλη πλευρά, η ιστορία του manga απεικονίζεται πραγματικά στο δεύτερο Fullmetal Alchemist Brotherhood, το οποίο συνιστάται ανεπιφύλακτα να παρακολουθήσετε.
Τα αδέλφια αλχημιστές Edward και Alphonse χάνουν ένα μέρος ή ολόκληρο το σώμα τους παραβιάζοντας ένα ταμπού: Χρησιμοποιώντας την αλχημεία προσπαθούν να αναστήσουν τη νεκρή μητέρα τους. Και, αρχίζουν να ταξιδεύουν για να βρουν τον τρόπο να ανακτήσουν τα σώματά τους. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, συναντούν μια ποικιλία κρατικών αλχημιστών και μοχθηρών αντιπάλων Homunculi. Μπορείτε να απολαύσετε σκληρές μάχες μεταξύ τους καθώς και συγκινητικά επεισόδια που σχετίζονται με το τι είναι η ζωή.

Ημερομηνίες προβολής: 2003-2010
Είδος: Επιστημονική φαντασία, Περιπέτεια, Σκοτεινή φαντασία
Συνιστάται για αρχάριους/οπαδούς

2.Death Note

anime

Bασισμένο στο manga του  μυστηρίου και τρόμου Dearth Note (デスノート), δημοσιεύτηκε στο Weekly Shonen Jump από το 2003 έως το 2006, έχει υψηλή βαθμολογία τόσο από τους εγχώριους όσο και από τους διεθνείς οπαδούς . Είναι τόσο δημοφιλές παγκοσμίως εν μέρει επειδή το άνιμε ολοκληρώνεται με τη σχετικά σύντομη ιστορία (37 επεισόδια) εκτός από την καλά επεξεργασμένη πλοκή.
Στο Death Note, ο μαθητής Λυκείου Light Yagami πέφτει πάνω σε ένα μυστικιστικό σημειωματάριο με τη δύναμη να σκοτώνει οποιονδήποτε του οποίου το όνομα είναι γραμμένο μέσα στις σελίδες του. Διακατεχόμενος από την επιθυμία να αναδιαμορφώσει τον κόσμο, ο Light υιοθετεί το ψευδώνυμο Kira και αρχίζει να εξαλείφει τους παραβάτες. Αυτό πυροδοτεί ένα έντονο, στρατηγικό κυνήγι γάτας και ποντικιού με τον αινιγματικό ντετέκτιβ που είναι γνωστός μόνο ως L.

Ημερομηνίες προβολής: 2006-2007
Είδος: Μυστήριο
Συνιστάται για αρχάριους/οπαδούς

1.Naruto

anime

Το Naruto (ナルト), με θέμα τους νίντζα, κυκλοφόρησε αρχικά ως μάνγκα Weekly Shonen Jump από τον Μασάσι Κισιμότο το 1999 και διήρκεσε μέχρι το 2014. Η σειρά  Naruto ολοκληρώθηκε το 2017 μετά από όχι λιγότερο από 15 χρόνια, αποτελούμενη από δύο τίτλους: Naruto (NARUTO -ナルト-) που προβλήθηκε το 2002-2007 και Naruto: Shippuden (NARUTO -ナルト- 疾風伝) που προβλήθηκε το 2007-2017.
Το σκηνικό του Naruto είναι ο φανταστικός κόσμος των Σινόμπι (Νίντζα) και το αναποτελεσματικό αγόρι Naruto μεγαλώνει με τη βοήθεια πολλών φίλων και δασκάλων εκεί. Ο Ναρούτο και άλλοι χαρακτήρες Νίντζα μάχονται με διάφορες τεχνικές Νίντζα χρησιμοποιώντας την ενέργεια τσάκρα.
Πολλά από τα βασικά στοιχεία των άνιμε, όπως οι ισχυροί δεσμοί με τους φίλους και την οικογένεια, η προδοσία και ο αποχωρισμός, αντιπροσωπεύονται σε αυτό . Πολλοί οπαδοί μπορεί να επιλέξουν το Naruto ως το κορυφαίο,ειδικά για τους ξένους, και το αξίζει.

Ημερομηνίες προβολής: 2002-2017
Είδος: Περιπέτεια, Δράση, Φαντασία
Συνιστάται για αρχάριους/οπαδούς

 

Δείτε επίσης :

ONE PIECE NETFLIX | Η live-action σειρά έφτασε και λέμε την γνώμη μας

Netflix ή Amazon Prime; Ποια Streaming πλατφόρμα είναι καλύτερη να επιλέξεις;

Πώς να βγάλω χρήματα στο Upwork

Continue Reading

Κορυφαια Νεα