Connect with us

Κοσμος

Νέο τηλεσκόπιο στον Χολομώντα θα παρακολουθεί την υγεία των δορυφόρων

Neo tilesk 1384818 tileskopio 696x419 1

Τηλεσκόπιο στον Χολομώντα, σε σημείο ιδανικό, μακριά από τα φώτα των πόλεων, με ελεύθερο τον νότιο ορίζοντα, χωρίς υψηλή υγρασία και μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας, θα παρακολουθεί σε λίγο καιρό την «υγεία» των δορυφόρων.

Σε συνεργασία με άλλα εργαστήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το τηλεσκόπιο αυτό θα παρακολουθεί ταυτόχρονα, μαζί με άλλα τηλεσκόπια, αν όλα λειτουργούν σωστά στους δορυφόρους ή αν υπάρχει κάποια βλάβη που θα πρέπει να αποκατασταθεί. Το να παρακολουθεί κάποιος τους δορυφόρους, άλλωστε, και να εκτιμά την «κατάσταση της υγείας τους» είναι απολύτως απαραίτητο καθώς, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Δυναμικής αστρονομίας στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ Κλεομένης Τσιγάνης, δεν είναι δυνατόν χωρίς αυτό να υπάρχουν δορυφορικές επικοινωνίες.

«Είναι καθαρά σαν να ελέγχει κανείς την εναέρια κυκλοφορία μόνο που το κάνει για δορυφόρους», αναφέρει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι αυτός είναι και ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί τα μέλη της να στήνουν σταθμούς ώστε να υπάρχει διαρκής επικοινωνιακή κάλυψη. Ο ίδιος αναφέρει ότι τα δοκιμαστικά έχουν γίνει, ενώ το καλοκαίρι το τηλεσκόπιο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη, κανονική λειτουργία.

Με αφορμή την πρόσφατη έγκριση, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, της δωρεάς του τηλεσκοπίου για τη λειτουργία του αστεροσκοπείου στον Χολομώντα Χαλκιδικής, ο κ. Τσιγάνης εξηγεί ότι «πρόκειται για ένα όργανο που εξυπηρετεί συγκεκριμένες επιχειρησιακές ανάγκες και στο πλαίσιο αυτό τη συμμετοχή του Αστρονομικού Σταθμού Χολομώντα μαζί με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Αστεροσκοπείο Κρήτης και το Πολυτεχνείο Αθηνών στο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης της δυνατότητας παρακολούθησης δορυφορικών τροχιών».

Σε λίγα χρόνια τα laser θα αντικαταστήσουν την επικοινωνία με ραδιοφωνικά σήματα

Ο Αστρονομικός Σταθμός του Χολομώντα, όμως, θα συμμετέχει και σε ένα ακόμη εγχείρημα που σχετίζεται με τις οπτικές επικοινωνίες μέσω δορυφόρων, θεωρείται καινούριο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και προωθείται με βοήθεια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. «Τώρα, με το τηλεσκόπιο του Χολομώντα θα φτιαχτεί ένα δίκτυο τηλεσκοπίων που λειτουργούν ως πομποδέκτες και κάνουν επικοινωνία μέσω laser με δορυφόρους. Το δίκτυο αυτό, στο οποίο το ΑΠΘ συμμετέχει με το σταθμό του Χολομώντα, συμμετέχουν όλα τα τηλεσκόπια της χώρας στο πλαίσιο και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος SkyLight του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό πλαίσιο Horizon. Στόχος του είναι τα ραδιοφωνικά σήματα που στέλνουν σήμερα οι δορυφόροι να αντικατασταθούν σε όλες τις τηλεπικοινωνίες με επικοινωνία μέσω laser που έχει πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα, ακρίβεια και ασφάλεια» προσθέτει.

Πώς στήθηκε το πρώτο τηλεσκόπιο στον Χολομώντα το 2000

Η περιοχή του Χολομώντα, άλλωστε, είναι γνωστή εδώ και χρόνια στην αστρονομική κοινότητα της χώρας, αφού το 2000 ο αείμνηστος Καθηγητής αστρονομίας του ΑΠΘ Γιάννης Σειραδάκης και ο ομότιμος σήμερα Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, Σταύρος Αυγολούπης ξεκίνησαν την εγκατάσταση εκεί, του πρώτου τηλεσκοπίου που στεγάστηκε σε ένα μικρό οικίσκο, κινούνταν σε σιδηροτροχιές και το χρησιμοποιούσαν φοιτητές. «Είδαμε τότε ότι στο συγκεκριμένο σημείο η διαταραχή της ατμόσφαιρας και η απορρόφηση του φωτός από την ατμόσφαιρα βρίσκονταν σε επίπεδα ιδανικά για αστρονομικές παρατηρήσεις», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αυγολούπης.

Θυμάται, μάλιστα, χαρακτηριστικά εκείνο το βράδυ της Ανάστασης, πριν από 17 χρόνια, «όταν για πρώτη φορά ο Δημήτρης Σμυρλής (καθηγητής σήμερα στην Αγγλία) παρατήρησε για πρώτη φορά εξωπλανήτη με γήινο τηλεσκόπιο. Αυτό ήταν τόσο σημαντικό, που τον πήρανε στα Κανάρια νησιά. Η παρατήρηση, άλλωστε, έγινε στον Χολομώντα, μέσα στο πανεπιστημιακό δάσος του ΑΠΘ, εκεί που οι φοιτητές δασολογίας κάνουν την πρακτική τους άσκηση και οι φοιτητές του τμήματος Φυσικής πήγαιναν για τις πρώτες τους παρατηρήσεις στο διάστημα…».

Υπό παρακολούθηση και οι αστεροειδείς

Ο κ. Αυγολούπης επισημαίνει ακόμη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ένα κομμάτι της επιστημονικής έρευνας είναι και η παρατήρηση των αστεροειδών. «Πιστεύουμε ότι κινδυνεύουμε από αυτούς και πρέπει να παρατηρήσουμε όσους έρχονται, προτού όμως μπουν στο βαρυτικό πεδίο της γης, ώστε να μπορέσουμε να τους εκτρέψουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι από μια τέτοια πτώση χάθηκαν και οι δεινόσαυροι πριν από 60 εκατ. χρόνια, όταν ο αστεροειδής, τον οποίο μάλιστα τον βρήκαμε στον κόλπο του Μεξικού, με την πτώση του προκάλεσε τόση σκόνη που μειώθηκε η ηλιακή ακτινοβολία που φτάνει στην επιφάνεια της γης, μειώθηκε η βλάστηση στη γη και δεν υπήρχε επαρκής τροφή για τα μεγάλα φυτοφάγα…».

Το αντίδωρο για τη Χαλκιδική

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος είχε τονίσει ότι «η ανάπτυξη του αστρονομικού σταθμού στον Χολομώντα θα συμβάλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας του τόπου» και είχε κάνει λόγο για την προοπτική διοργάνωσης σειράς δράσεων διάχυσης της επιστήμης, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών της περιοχής, με βραδιές αστροπαρατήρησης σε υπαίθριους χώρους, διοργάνωση δραστηριοτήτων, επισκέψεις σχολείων της περιοχής και πολλά ακόμη.

Ο κ. Τσιγάνης δηλώνει, από την πλευρά του, ότι με την πλήρη λειτουργία του τηλεσκοπίου, το μόνο σίγουρο είναι ότι η περιοχή θα έχει οπτικές ίνες, ενώ σχεδιάζεται ακόμη η δημιουργία ενός επισκέψιμου χώρου για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. «Ο Χολομώντας είναι ένα σημείο ιδανικό. Η Ελλάδα, από την πλευρά της, θεωρείται το μπαλκόνι της Ευρώπης γι αυτά τα θέματα. Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ λατρεύτηκε η Ουρανία, η θεά της Αστρονομίας…», καταλήγει ο κ. Αυγολούπης.

Δείτε επίσης:

Κορωνοϊός: νέα μέτρα λόγω έξαρσης στην Κίνα

Ρονάλντο: 500 εκατ. ευρώ για 2,5 χρόνια

Netflix : Μετά το Maestro: Αυτή είναι η επόμενη ελληνική σειρά

Πηγή : https://www.tromaktiko.gr/

Continue Reading

Tech

Το Temu: Η Οικονομική Επιλογή για Απίστευτες Τιμές στις Αγορές

Όταν πρόκειται για εύκολη πρόσβαση σε προϊόντα με απίστευτα χαμηλές τιμές, το Temu έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Μιλάμε για μια πλατφόρμα που δεν κοστίζει πολύ και προσφέρει απίστευτες ευκαιρίες αγοράς.

temu

temu

Το Temu αναδεικνύεται ως μια επιλογή με μοναδικές προσφορές, προσφέροντας από ρούχα μέχρι ηλεκτρονικά και είδη οικιακής χρήσης σε τιμές που σε κάνουν να αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν να είναι τόσο χαμηλές. Μιλάμε για εξαιρετικές προσφορές, όπου με λίγα ευρώ μπορείς να αποκτήσεις τα Χριστουγεννιάτικα δώρα για ολόκληρη την οικογένεια.

ατήστε για 80% Εκπτωση!!

Το μυστικό της επιτυχίας του Temu βρίσκεται στις προσφορές περιορισμένου χρόνου, κάνοντας την καθημερινή αγορά μια συναρπαστική περιπέτεια. Με λίγα ευρώ, μπορείς να αποκτήσεις από μια κοριτσίστικη αντικειμενολογία έως και πρακτικά είδη για το σπίτι. Για παράδειγμα, με 10 ευρώ μπορείς να προμηθευτείς συσκευή θέρμανσης λαιμού, αεροστεγής μπουκάλας λαδιού για την κουζίνα, ή ακόμα και ατομικές παντόφλες, ενώ με 57 λεπτά μπορείς να αποκτήσεις ένα ευρύχωρο πορταποτίφ για τα φάρμακά σου, με ημερομηνίες για κάθε μέρα της εβδομάδας.

Πίσω από το Temu βρίσκεται μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου από την Κίνα, με ελεγχόμενες εταιρείες πρώτα στις Κέιμαν και στη συνέχεια στο Δουβλίνο, η οποία κατακτά επιτυχώς τις αγορές μας. Το Temu, με το πλήθος των λήψεων της εφαρμογής σε πολλές χώρες, δεν είναι η πρώτη επιτυχημένη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου από την Κίνα που δραστηριοποιείται στην παγκόσμια αγορά.

Το Temu δεν αποτελεί απλώς μια προσιτή πηγή αγορών, αλλά και μια ευκαιρία να αισθανθείς πως κάνεις αγορές όπως ένας εκατομμυριούχος, όπως αναφέρει το δικό τους σύνθημα. Παρόλα αυτά, οι προσιτές τιμές αυτές μπορεί να κρύβουν την πραγματικότητα. Τα προϊόντα που φτάνουν στα σπίτια μας πιθανόν να παράγονται με συνθήκες εργασίας που ξεπερνούν τα όρια της εκμετάλλευσης, με μικρή προσοχή στη βιωσιμότητα και ποιότητα που τελικά καταλήγουν ως απόβλητα.”

Είναι μια πρόκληση να αντισταθείς, γνωρίζοντας ταύτιση της κατάστασης.

Πατήστε για 80% Εκπτωση!!

Άρθρογραφος: Κωνσταντίνος Παγωνούδης

RATE.GR ©

Δείτε επίσης :

Temu: Πώς λειτουργεί και πώς να επωφεληθείτε

Temu: Το Φαινόμενο που Κοιτάζει Υψηλά το Amazon και το Shein

Temu: Ανακαλύπτοντας Έναν Κόσμο Καταναλωτικών Απολαύσεων με Απίστευτα Χαμηλές
Continue Reading

Business

PayPal: Η Συνεργασία με την Temu Αναστατώνει τη Χρηματιστηριακή Αγορά

Temu : Η PayPal βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Οι επενδυτές έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για το μετοχικό της κεφάλαιο. Στην ακμή τους το 2021, οι μετοχές της ψηφιακής πλατφόρμας πληρωμών άγγιζαν τα 300 δολάρια έκαστη, δίνοντας στην εταιρεία αξία αγοράς 362 δισ. δολάρια. Σήμερα, ανταλλάσσονται για λιγότερο από 60 δολάρια. Η αξία της, στο 11 φορές τα κέρδη εκ των προτέρων, είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Θα μπορούσε η εμφάνιση της Temu, μιας γρήγορα αναπτυσσόμενης πλατφόρμας έκπτωσης συνδεδεμένης με έναν από τους κορυφαίους λιανοπωλητές της Κίνας, να δώσει επιτέλους κάτι για το οποίο να χαρούν οι επενδυτές;

temu

temu

Οι ανησυχίες τους επικεντρώνονται στη χαμηλότερη απόδοση της Paypal στη μονάδα των υψηλότερων περιθωρίων. Αυτή κερδίζει χρήματα κάθε φορά που ένας αγοραστής κάνει κλικ στο PayPal branded κουμπί ολοκλήρωσης αγοράς.

Πατήστε για 80% Εκπτωση!!

Η έντονη ανταγωνιστικότητα από εταιρείες όπως η Apple, η Google, η Affirm και η Afterpay σφίγγει τον χώρο της επιχείρησης. Τα όγκοι πληρωμών αυξήθηκαν μόλις 5% το προηγούμενο έτος, σε σύγκριση με τον συνθετικό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης του 26% μεταξύ 2018-2021.

Η Temu πουλά ρούχα και ψιλο-πράγματα υψηλών εκπτώσεων, κυρίως κατασκευασμένα στην Κίνα. Έχει εκραγεί στη δημοτικότητα από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η εφαρμογή, η οποία ανήκει στην PDD (πρώην Pinduoduo), είναι προς το παρόν η πιο δημοφιλής εφαρμογή αγορών στις Ηνωμένες Πολιτείες, προπηγαίνοντας ακόμη και τις Amazon και Walmart. Οι επισκέψεις στον ιστότοπο της Temu έχουν αυξηθεί από 7 εκατομμύρια τον Σεπτέμβριο του 2022 σε σχεδόν 300 εκατομμύρια τον Αύγουστο του 2023, σύμφωνα με το Similar Web.

Η PayPal περιλαμβάνεται ανάμεσα στις διαθέσιμες επιλογές ολοκλήρωσης αγοράς. Οι αναλυτές της Mizuho υποθέτουν ότι η Temu αποτελούσε περίπου το 2% της εισερχόμενης κυκλοφορίας στον ιστότοπο της PayPal τον Αύγουστο. Πιστεύουν ότι, καθώς η Temu αυξάνει τη δημοτικότητά της, θα μπορούσε να γίνει σημαντική πηγή εσόδων για την PayPal.

Υπάρχουν πολλά εμπόδια. Καταρχάς, η εισερχόμενη κυκλοφορία στον ιστότοπο αποτελεί μια ατελή ένδειξη για το ποσοστό των ολοκληρώσεων αγοράς. Δεύτερον, οι πελάτες της Temu στις Ηνωμένες Πολιτείες τείνουν να αγοράζουν οικονομικά αντικείμενα, όπως 10 ζευγάρια κάλτσες με 2 δολάρια και καλάθια ντους με 5 δολάρια. Η μερίδα της PayPal πρέπει να είναι λεπτή. Και πόσον καιρό μπορούν να διαρκέσουν χαμηλού κόστους πλατφόρμες λιανικής όπως η Temu, λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή καύση των ταμείων;

Συνοψίζοντας, ο νέος CEO Άλεξ Κρις πρέπει να αναστήσει την PayPal μέσω αυτοβοήθειας. Μπορεί ελάχιστα να βασίζεται στην Temu και τα οικονομικά της αντικείμενα χαμηλού κόστους.

Πατήστε για 80% Εκπτωση!!

Άρθρογραφος: Κωνσταντίνος Παγωνούδης

RATE.GR ©

Δείτε επίσης :

Temu: Πώς λειτουργεί και πώς να επωφεληθείτε

Temu: Το Φαινόμενο που Κοιτάζει Υψηλά το Amazon και το Shein

Temu: Ανακαλύπτοντας Έναν Κόσμο Καταναλωτικών Απολαύσεων με Απίστευτα Χαμηλές
Continue Reading

Business

Πώς η Temu βγάζει χρήματα από σούπερ φτηνά αγαθά, όπως έξυπνα ρολόγια με 1 euro

Temu μια νέα δύναμη στον κόσμο του e-commerce, έχει καταφέρει να αναδειχθεί στην κορυφή των charts των καταστημάτων εφαρμογών με εντυπωσιακό τρόπο.
Το 2023 αποδεικνύεται ως ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο έτος για την εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου ευκαιριών, καθώς κατάφερε να ξεπεράσει ακόμη και γνωστούς ανταγωνιστές όπως η Amazon, η Walmart και η Shein.

Η Temu, που ξεκίνησε διακριτικά τον Σεπτέμβριο του 2022, κατάφερε να κατακτήσει το κοινό μέσα σε λίγες εβδομάδες, βρίσκοντας τον εαυτό της στην κορυφή των προτιμήσεων των χρηστών. Ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας της είναι η προσφορά εξαιρετικά φθηνών απομιμήσεων γνωστών προϊόντων, όπως smart ρολόγια αξίας 10 ευρώ.

Η Temu κατάφερε να κερδίσει την προσοχή του κοινού με τη συμμετοχή της στο Super Bowl LVII τον Φεβρουάριο του 2023, προβάλλοντας δύο διαφημιστικά σποτ συνολικής αξίας περίπου 14 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό ενίσχυσε ακόμη περισσότερο το κύμα ενδιαφέροντος γύρω από την Temu.

temu

temu

Η Temu ξεχωρίζει για τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές των προϊόντων της. Οι χρήστες μπορούν να αποκτήσουν απομιμήσεις δημοφιλών προϊόντων, όπως Apple Watch και Yeezy, με τιμές που ξεκινούν από μόλις 10 δολάρια. Επιπλέον, η εταιρεία προσφέρει στους χρήστες κουπόνια, αντίστροφες μετρήσεις δωρεάν αποστολής, flash sales και εκπτώσεις μέσω του “τροχού της τύχης”.

Παρά την εικόνα μιας νεοσύστατης επιχείρησης με έδρα τη Βοστώνη, η Temu υποστηρίζεται από ένα γνωστό όνομα στην κινεζική αγορά, την Pinduoduo. Η εταιρική στρατηγική της Temu επικεντρώνεται στην Κίνα, από όπου προέρχονται τα περισσότερα από τα προϊόντα της. Αυτό της παρέχει το πλεονέκτημα του χαμηλού εργατικού κόστους και της δυνατότητας να προσφέρει εξαιρετικά χαμηλές τιμές στους καταναλωτές.

Πέραν των οικονομικών επιτευγμάτων, η Temu έχει κεντρίσει την προσοχή της αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς κατηγορείται για την εκμετάλλευση των κανόνων αποστολής de minimis, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τις τιμές των αμερικανικών λιανοπωλητών. Η εταιρεία παραμένει, ωστόσο, ανθεκτική και συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία στο χώρο του e-commerce.

 

Πατήστε για 80% Εκπτωση!!

Άρθρογραφος: Κωνσταντίνος Παγωνούδης

RATE.GR ©

Δείτε επίσης :

Temu: Πώς λειτουργεί και πώς να επωφεληθείτε

Temu: Το Φαινόμενο που Κοιτάζει Υψηλά το Amazon και το Shein

Temu: Ανακαλύπτοντας Έναν Κόσμο Καταναλωτικών Απολαύσεων με Απίστευτα Χαμηλές
Continue Reading

Κορυφαια Νεα