Connect with us

Tech

Περίπου 5,3 δισ. κινητά τηλέφωνα θα πεταχτούν το 2022 – Ελάχιστα θα ανακυκλωθούν

Περίπου 5,3 δισ. κινητά τηλέφωνα θα πεταχτούν το 2022 – Λίγα θα ανακυκλωθούν

smartphones kinita 131022.jpg

Εκτιμάται ότι περίπου 5,3 δισεκατομμύρια συσκευές κινητών τηλεφώνων, “έξυπνων” (smartphones) και μη, θα τεθούν εκτός λειτουργίας φέτος, θα πεταχτούν στα σκουπίδια και θα γίνουν ηλεκτρονικά απόβλητα, αλλά λίγες μόνο θα τύχουν ανακύκλωσ

Αυτό προκύπτει από έρευνα του Φόρουμ Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (WEEE) με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ηλεκτρονικών Αποβλήτων (International E-waste Day) στις 14 Οκτωβρίου που έχει σλόγκαν “Ανακύκλωσε τα όλα, όσο μικρά κι αν είναι!”. Αν όλα τα εκτός λειτουργίας κινητά τηλέφωνα παγκοσμίως τοποθετούνταν το ένα πάνω στο άλλο, θα έφταναν σε ύψος τα 50.000 χιλιόμετρα περίπου, 120 φορές ψηλότερα από την τροχιά του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού ή το ένα όγδοο της απόστασης Γης-Σελήνης.

Τις 16 δισ. αγγίζουν οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας

Παρόλο που σχεδόν όλες αυτές οι συσκευές περιέχουν πολύτιμες πρώτες ύλες (χρυσό, άργυρο, παλλάδιο και άλλα ανακυκλώσιμα μέταλλα), η πλειονότητα τους εξαφανίζεται μέσα σε συρτάρια, ντουλάπες, αποθήκες και γκαράζ ή πετιέται αργά ή γρήγορα στα σκουπίδια, με αποτέλεσμα να καταλήγουν συχνά σε χωματερές.

Το συνολικό παγκόσμιο απόθεμα κινητών τηλεφώνων (σε χρήση και εκτός χρήσης) εκτιμάται σε περίπου 16 δισεκατομμύρια συσκευές, με άλλα λόγια σε κάθε κάτοικο της Γης αναλογούν κατά προσέγγιση δύο κινητά. Περίπου το 30% του αποθέματος των κινητών τηλεφώνων στην Ευρώπη δεν χρησιμοποιείται πια και τα περισσότερα από αυτά κάπου καταχωνιάζονται για καιρό, προτού τελικά καταλήξουν στα σκουπίδια ως απόβλητα.

Η δειγματοληπτική έρευνα σε 8.775 ευρωπαϊκά νοικοκυριά δείχνει ότι το μέσο νοικοκυριό διαθέτει 74 ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά προϊόντα (τηλέφωνα, υπολογιστές σταθερούς και φορητούς, ηλεκτρικά εργαλεία, συσκευές κουζίνας κ.α.). Από αυτά τα 74, τα 13 είναι κάπου αποθηκευμένα εκτός λειτουργίας (τα εννέα είναι εκτός χρήσης και τα τέσσερα είναι χαλασμένα).

Τα κυριότερα καταχωνιασμένα – και προοριζόμενα να γίνουν απόβλητα – προϊόντα είναι κατά σειρά (με βάση τον αριθμό των συσκευών):

– Μικρά καταναλωτικά ηλεκτρονικά και αξεσουάρ (ακουστικά, τηλεκοντρόλ κ.α.).

– Μικρές οικιακές συσκευές (ρολόγια, ηλεκτρικά σίδερα κ.α.)

– Μικρός εξοπλισμός πληροφορικής (εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, μόντεμ-ρούτερ, πληκτρολόγια, ‘ποντίκια’ κ.α.)

– Κινητά τηλέφωνα

– Μικρός εξοπλισμός για το φαγητό (τοστιέρες, ψησταριές κλπ).

Στην πρώτη θέση των αποβλήτων οι «λευκές» συσκευές

Αν η κατάταξη των συσκευών και μηχανημάτων γίνει με βάση όχι τον αριθμό τους αλλά το βάρος τους, τότε οι συσκευές που βρίσκονται στην πρώτη θέση των αποβλήτων, είναι με διαφορά οι «λευκές» συσκευές της κουζίνας (φούρνοι, ψυγεία, πλυντήρια κ.α.).

Όταν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ρωτιούνται γιατί αποθηκεύουν και δεν ανακυκλώνουν τις εκτός λειτουργίας συσκευές τους, τότε απαντούν:

  • επειδή μπορεί να τη χρησιμοποιήσω ξανά στο μέλλον (46%),
  • σχεδιάζω να την πουλήσω ή να τη δωρίσω (15%),
  • έχει συναισθηματική αξία για μένα (13%),
  • μπορεί να αποκτήσει αξία στο μέλλον (9%)
  • δεν ξέρω πώς να την ξεφορτωθώ/ανακυκλώσω (7%).
  • Μια μειονότητα απαντά επειδή περιέχει ευαίσθητα δεδομένα (2%)

Ο Πασκάλ Λερουά, γενικός διευθυντής του Φόρουμ WEEE με έδρα τις Βρυξέλλες, του οργανισμού πίσω από τη Διεθνή Ημέρα Ηλεκτρικών/Ηλεκτρονικών Αποβλήτων, τόνισε: «Φέτος εστιάσαμε στα μικρά αντικείμενα/απόβλητα, επειδή είναι πολύ εύκολο να συσσωρευθούν αχρησιμοποίητα και απαρατήρητα μέσα στα νοικοκυριά ή να πεταχτούν στον σκουπιδοτενεκέ. Οι άνθρωποι συνήθως δεν συνειδητοποιούν ότι όλα αυτά τα φαινομενικά ασήμαντα πράγματα έχουν μεγάλη αξία και από κοινού σε παγκόσμιο επίπεδο αντιπροσωπεύουν τεράστιους όγκους».

Το WEEE Φόρουμ εκτιμά ότι μόνο τα μικρά ηλεκτρικά/ ηλεκτρονικά είδη (κινητά, κάμερες, τοστιέρες, ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες κ.α.) που θα παραχθούν το 2022 παγκοσμίως, θα ζυγίζουν συνολικά 24,5 εκατομμύρια τόνους ή τέσσερις φορές το βάρος της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας.

Ο αρμόδιος για το περιβάλλον Ευρωπαίος επίτροπος Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους τόνισε ότι «η συνεχιζόμενη αύξηση στην παραγωγή, κατανάλωση και απόρριψη ηλεκτρονικών συσκευών έχει τεράστιες περιβαλλοντικές και κλιματικές επιπτώσεις…Μόνο μέσω της καθιέρωσης μιας κυκλικής οικονομίας για τα ηλεκτρονικά, η ΕΕ θα συνεχίσει να ηγείται στις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί επειγόντως το ταχέως επιδεινούμενο πρόβλημα των ηλεκτρονικών αποβλήτων».

Σχετικά άρθρα:

Τα καλύτερα smartphones 2022-2023

Tech

Απίστευτη Προσφορά: Αποκτήστε 5 Κοσμήματα Temu μόνο με 0,38 €!

Temu 5 τεμάχια κοσμημάτων Μόνο με 0.38€

temu

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΙΑ ΜΕ ΜΟΝΟ 0.38

Temu 🎁Κωδικός κουπονιού: apq82542 για ΕΠΙΠΛΕΟΝ έκπτωση 50%

Temu “5 τεμάχια κοσμημάτων με κλιπ αυτιού σε σχήμα C: Η απλή και μοντέρνα εναλλακτική λύση για το τρύπημα των αυτιών για γυναίκες και κορίτσια! Το τέλειο δώρο για διακοπές, γενέθλια και πάρτι.”

Σκουλαρίκια σε Σχήμα Τόξου Μόνο με 0,58€

temu

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΙΑ ΜΕ ΜΟΝΟ 0.58€

🎁Κωδικός κουπονιού: apq82542 για ΕΠΙΠΛΕΟΝ έκπτωση 50%

“Αφρώδη Κυβικά Ζιργκόνια: Σκουλαρίκια σε Σχήμα Τόξου με Καρφιά για Γυναίκες και Κορίτσια – Μια Δημιουργική Ιδέα Δώρου για Γενέθλια”

Κολιέ Καρδιά Μόνο με 0,58€

temu

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΑ Κολιέ ΜΕ ΜΟΝΟ 0.58€

🎁Κωδικός κουπονιού: apq82542 για ΕΠΙΠΛΕΟΝ έκπτωση 50%

“Ένα Κολιέ Καρδιάς σε Σχήμα Καρδιάς από Ανοξείδωτο Χάλυβα: Μια Μοδάτη και Χαριτωμένη Προσθήκη στα Αξεσουάρ Εναρμόνισης Καρδιάς για Έφηβες κορίτσια.”

Στρας Σχέδιο φιδιού Μόνο με 0,58€

temu

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΡΑΣ ΜΕ ΜΟΝΟ 0.58€
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΙΑ ΜΕ ΜΟΝΟ 0.58€

🎁Κωδικός κουπονιού: apq82542 για ΕΠΙΠΛΕΟΝ έκπτωση 50%

“1 τεμάχιο Διακοσμητικό με Στρας: Ένα Μοντέρνο Δαχτυλίδι με Σχέδιο Φιδιού, Κομψό και Εκλεπτυσμένο Αξεσουάρ Κοσμημάτων για Γυναίκες και Κορίτσια.”

2 βραχιόλια αστραγάλου Μόνο με 0,68€

temu

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΑ ΒΡΑΧΙΟΛΙΑ ΜΕ ΜΟΝΟ 0.68€

🎁Κωδικός κουπονιού: apq82542 για ΕΠΙΠΛΕΟΝ έκπτωση 50%

“Σετ 2 τεμαχίων Mini Love Heart Thin Chain Anklet: Απλό και Μινιμαλιστικό Βραχιόλι Αστραγάλου για Γυναίκες.”

“Το Temu έχει εδραιωθεί ως προορισμός προτίμησης για τους Έλληνες χρήστες. Με μια ποικιλία προϊόντων ποιότητας και ανταγωνιστικών τιμών, το Temu κερδίζει την εμπιστοσύνη του κοινού. Μέσω μιας εύχρηστης πλατφόρμας και πλούσιας γκάμας προϊόντων, το Temu δίνει τη δυνατότητα για μια ολοκληρωμένη και οικονομικά προσιτή εμπειρία αγορών.
Οι χρήστες απολαμβάνουν όχι μόνο την οικονομική προσιτότητα, αλλά και την ταχύτητα παράδοσης και την άψογη εξυπηρέτηση πελατών που προσφέρει το Temu. Με μια παρουσία που αντανακλά τις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς, το Temu αποτελεί έναν αξιόπιστο εταίρο για τις online αγορές.
Η ποικιλία και η προσιτότητα των προϊόντων καθιστούν το Temu μια εξαιρετική επιλογή. Πέρα ​​από τις αγορές, αποτελεί πηγή καινοτομίας για την ελληνική αγορά.
Οι εκπληκτικές προσφορές του Temu αποτελούν μόνο μέρος της εξαιρετικής εμπειρίας που προσφέρει. Τώρα, η ευκαιρία να αποκτήσετε τα αγαπημένα σας προϊόντα με μεγάλες εκπτώσεις και δωροκάρτες είναι εδώ και περιμένει να την αξιοποιήσετε!
Ανακαλύψτε τον κόσμο του Temu, όπου η ποιότητα συναντά την οικονομικότητα σε μια εμπειρία αγορών που ξεπερνά τις προσδοκίες.”

Άρθρογραφος: Κωνσταντίνος Παγωνούδης

RATE.GR ©

Δείτε επίσης :

Temu: Πώς λειτουργεί και πώς να επωφεληθείτε

Temu: Το Φαινόμενο που Κοιτάζει Υψηλά το Amazon και το Shein

Temu: Ανακαλύπτοντας Έναν Κόσμο Καταναλωτικών Απολαύσεων με Απίστευτα Χαμηλές
Continue Reading

Tech

Νέοι Κανόνες από την Temu: 50% Έκπτωση και Κουπόνι 100€ στις Αγορές Σας!

temu

Η Temu καινοτομεί ξανά με εκπληκτικές προσφορές για τους χρήστες της! Τώρα, η ευκαιρία να αποκτήσετε τα αγαπημένα σας προϊόντα με έκπτωση 50% και ένα κουπόνι αξίας 100€ είναι εδώ και περιμένει να τα αξιοποιήσετε!

Παρέχουμε τον μοναδικό κωδικό apq82542 και ένα ειδικό link https://temu.to/m/um103n7cydj, που θα σας οδηγήσει απευθείας στις εκπτώσεις. Το πακέτο προσφορών περιλαμβάνει 50% έκπτωση για παραγγελίες άνω των 20€, εάν πραγματοποιηθούν εντός μιας ώρας. Επιπλέον, μπορείτε να αποκτήσετε την έκπτωση 50% για παραγγελίες άνω των 10€, αν πραγματοποιηθούν μεταξύ 1-24 ωρών. Σημειώστε πως δεν υπάρχει δυνατότητα αίτησης της έκπτωσης μετά τις 24 ώρες.

Πατήστε για 80% Εκπτωση!!

Το κουπόνι αξίας 100€ είναι διαθέσιμο μόνο για νέους χρήστες που δεν έχουν προηγουμένως επισκεφτεί το Temu ή κατεβάσει την εφαρμογή του.

Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να ανανεώσετε τη συλλογή σας με την Temu! Εκμεταλλευτείτε αυτές τις μοναδικές προσφορές και αποκτήστε τα αγαπημένα σας προϊόντα σε απίστευτες τιμές.

temu

Για περισσότερες πληροφορίες και τους ακριβείς όρους της προσφοράς, επισκεφτείτε το site μας στο rate.gr και μην χάσετε την ευκαιρία!
Το Temu έχει κερδίσει τις καρδιές των Ελλήνων χρηστών του, προσφέροντας μια ποικιλία προϊόντων σε απίστευτα προσιτές τιμές. Μιλώντας για ποιότητα και προσιτότητα, το Temu έχει καταφέρει να αναδειχθεί ως η επιλογή που προσελκύει το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταναλωτών.

Πατήστε για 80% Εκπτωση!!

Με μια ευρεία γκάμα προϊόντων, το Temu προσφέρει από είδη ένδυσης έως ηλεκτρονικά και είδη σπιτιού σε τιμές που δεν θα πιστεύατε. Το γεγονός ότι το Temu καταφέρνει να προσφέρει προϊόντα σε τόσο χαμηλές τιμές κάνει την εμπειρία των αγορών online απολαυστική και οικονομικά επωφελής.

Οι χρήστες στην Ελλάδα αγκαλιάζουν το Temu για την ποικιλία των προϊόντων που προσφέρει, τη γρήγορη παράδοση και την άψογη εξυπηρέτηση πελατών. Το Temu έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού με τη συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών του και την προσφορά προϊόντων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή.

Με το Temu, οι καταναλωτές στην Ελλάδα έχουν ανακαλύψει έναν νέο κόσμο απίστευτων προσφορών και ποικιλίας προϊόντων, κάνοντας τις online αγορές τους μια ευχάριστη εμπειρία που δεν αφήνει αδιάφορο κανέναν.

Κωνσταντίνος Παγωνούδης, Συντάκτης του Rate.gr

Continue Reading

Tech

Temu: Ένα Εμπορικό Πνεύμα Και Οι Προτάσεις της Ελλάδας για Ένα Καλύτερο Μέλλον

temu

Το Temu, εκτός από την ποικιλία προϊόντων που προσφέρει, είναι επίσης ένας δρόμος για την εμπορική επανάσταση. Αυτό το εμπορικό κολοσσό αντιπροσωπεύει τη νέα εποχή των online αγορών, προσφέροντας όχι μόνο προϊόντα αλλά και έναν τρόπο ζωής.

Με τη στροφή προς το Temu, οι Έλληνες καταναλωτές εισέρχονται σε έναν κόσμο απεριόριστων επιλογών και ευκαιριών. Μέσα από μια σύγχρονη προσέγγιση στον τρόπο πώλησης, το Temu παρέχει μια εμπειρία αγορών που ξεπερνά τις παραδοσιακές προσδοκίες.

Πατήστε για 80% Εκπτωση!!

Η οικονομική προσβασιμότητα των προϊόντων, οι γρήγορες παραδόσεις και η εξαιρετική εξυπηρέτηση πελατών καθιστούν το Temu μια επιλογή που αξίζει την προσοχή. Αλλά πέρα από τις αγορές, το Temu φέρνει και μια νέα προοπτική για την ελληνική αγορά.

Με τη συμβολή του Temu, η Ελλάδα ανοίγει τα φτερά της προς μια εξελιγμένη εμπορική πραγματικότητα, χαράσσοντας ένα δρόμο προς την καινοτομία και τη βελτίωση. Με ένα πρότυπο εμπορίου που αντανακλά τις ανάγκες του μέλλοντος, το Temu φέρνει μια δροσερή πνοή στην ελληνική αγορά.

temu

Το Temu δεν είναι απλώς μια πλατφόρμα αγορών. Είναι ένα παράθυρο προς έναν κόσμο ευκαιριών και δυνατοτήτων, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα καλύτερο και πιο συναρπαστικό εμπορικό μέλλον για την Ελλάδα.

Όταν πρόκειται για εύκολη πρόσβαση σε προϊόντα με απίστευτα χαμηλές τιμές, το Temu έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Μιλάμε για μια πλατφόρμα που δεν κοστίζει πολύ και προσφέρει απίστευτες ευκαιρίες αγοράς.

Το Temu αναδεικνύεται ως μια επιλογή με μοναδικές προσφορές, προσφέροντας από ρούχα μέχρι ηλεκτρονικά και είδη οικιακής χρήσης σε τιμές που σε κάνουν να αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν να είναι τόσο χαμηλές. Μιλάμε για εξαιρετικές προσφορές, όπου με λίγα ευρώ μπορείς να αποκτήσεις τα Χριστουγεννιάτικα δώρα για ολόκληρη την οικογένεια.

Πατήστε για 80% Εκπτωση!!

Άρθρογραφος: Κωνσταντίνος Παγωνούδης

RATE.GR ©

Δείτε επίσης :

Temu: Πώς λειτουργεί και πώς να επωφεληθείτε

Temu: Το Φαινόμενο που Κοιτάζει Υψηλά το Amazon και το Shein

Temu: Ανακαλύπτοντας Έναν Κόσμο Καταναλωτικών Απολαύσεων με Απίστευτα Χαμηλές
Continue Reading

Κορυφαια Νεα