Connect with us

Lifestyle

Οστεοαρθρίτιδα: Νέος μηχανισμός που αποκαλύφθηκε πίσω από τη νόσο θα μπορούσε να πληροφορήσει για νέες θεραπείες

Osteoarthr knee 1 696x420 1

Οστεοαρθρίτιδα: Ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία ανακάλυψαν έναν νέο μηχανισμό που συνδέει τη δυσκαμψία των ιστών του χόνδρου που σχετίζεται με την ηλικία με την καταστολή μιας πρωτεΐνης-κλειδί που σχετίζεται με τη μακροζωία. Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την κατανόηση των μηχανισμών που οδηγούν στη φθορά των αρθρώσεων που προκαλεί την οστεοαρθρίτιδα, σύμφωνα με τους συγγραφείς της νέας μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στις 10 Ιανουαρίου στο Nature Communications. Στη μελέτη, οι ερευνητές έδειξαν ότι η αυξημένη δυσκαμψία της εξωκυτταρικής μήτρας -ένα δίκτυο πρωτεϊνών και άλλων μορίων που περιβάλλουν και υποστηρίζουν τους ιστούς στο σώμα- οδήγησε σε μείωση της λεγόμενης “πρωτεΐνης μακροζωίας” που ονομάζεται Klotho (α-Klotho) στον χόνδρο του γόνατος που προκαλείται από επιγενετικές αλλαγές. Αυτή η μείωση της Klotho έβλαψε στη συνέχεια τα κύτταρα του υγιούς χόνδρου που ονομάζονται χονδροκύτταρα. Αντίθετα, η έκθεση των γερασμένων χονδροκυττάρων σε μια πιο μαλακή εξωκυτταρική μήτρα επανέφερε τον χόνδρο του γόνατος σε μια πιο νεανική κατάσταση.

Καθώς η δυσκαμψία της εξωκυτταρικής μήτρας αποτελεί καθοριστικό χαρακτηριστικό της γήρανσης του χόνδρου, τα ευρήματα αυτά καταδεικνύουν τον ρόλο που διαδραματίζει η Klotho στη δημιουργία της οστεοαρθρίτιδας και προσφέρουν νέους πιθανούς θεραπευτικούς στόχους για την αποκατάσταση της υγείας του χόνδρου. Οι ερευνητές σημειώνουν επίσης ότι τα αποτελέσματά τους μπορεί να έχουν εφαρμογή στο τίμημα που επιβάλλουν οι επιγενετικοί παράγοντες που προκαλούνται από τη γήρανση σε άλλους ιστούς σε όλο το σώμα. “Αυτή η έρευνα ενισχύει τη μηχανιστική κατανόηση του γιατί συμβαίνει εξ αρχής η οστεοαρθρίτιδα και ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη θεραπευτικών ουσιών για την πρόληψη αυτών των αλλαγών. Τέτοιες θεραπευτικές ουσίες είναι σημαντικές επειδή επί του παρόντος δεν υπάρχουν τροποποιητικές της νόσου θεραπείες για την οστεοαρθρίτιδα- το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε προς το παρόν είναι να ελαχιστοποιήσουμε τον πόνο και την αναπηρία”, δήλωσε η Fabrisia Ambrosio, Ph.D., MPT, εναρκτήρια διευθύντρια του Κέντρου Ανακάλυψης του Ατλαντικού Χάρτη για μυοσκελετική αποκατάσταση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Schoen Adams στο Δίκτυο Αποκατάστασης Spaulding, και μέλος του Τμήματος Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. “Δεδομένου ότι η δυσκαμψία της μήτρας είναι χαρακτηριστικό των γηρασμένων ιστών σε όλο το σώμα, αναμένουμε ότι τα ευρήματα αυτά μπορεί να έχουν επιπτώσεις και πέραν της αποκατάστασης του χόνδρου στον τομέα της έρευνας για τη γήρανση”.

Εξετάζοντας τη βασική αιτία της μη αναστρέψιμης βλάβης του χόνδρου

Η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται όταν ο χόνδρος σε μια άρθρωση σκληραίνει και αρχίζει να διασπάται, γεγονός που στη συνέχεια βλάπτει το υποκείμενο οστό, με αποτέλεσμα πόνο, πρήξιμο και αίσθημα δυσκαμψίας. Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας, επηρεάζοντας περίπου 32,5 εκατομμύρια άτομα μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες – τα ποσοστά αναμένεται να αυξηθούν με τη γήρανση του πληθυσμού και τις τάσεις της παχυσαρκίας. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ικανότητα ενός ατόμου να εκτελεί καθημερινές εργασίες ρουτίνας- περίπου οι μισοί ενήλικες με την πάθηση είναι σε ηλικία εργασίας, γεγονός που επηρεάζει την ικανότητά τους να κερδίζουν τα προς το ζην. Προς το παρόν δεν υπάρχουν θεραπείες για την αναστροφή αυτής της δυσκαμψίας του χόνδρου και της επακόλουθης βλάβης. Θεραπείες όπως η άσκηση, η απώλεια βάρους, η φυσικοθεραπεία, τα φάρμακα, οι ενέσεις και η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης αρθρώσεων αποσκοπούν στη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της κινητικότητας. Πολλά παραμένουν άγνωστα σχετικά με τις μοριακές αιτίες αυτής της βλάβης και τον τρόπο αντιμετώπισής της. Αυτά τα άγνωστα στοιχεία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, όπου κανένα μεμονωμένο γεγονός δεν προκαλεί τη βλάβη του χόνδρου και ο μεγαλύτερος προγνωστικός παράγοντας κινδύνου είναι η γήρανση.

Όλο και περισσότερο, οι ερευνητές προσπαθούν να κατανοήσουν καλύτερα τον ρόλο της επιγενετικής, ή πώς οι αλλαγές στη συμπεριφορά και το περιβάλλον καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν μεταβάλλουν τον τρόπο λειτουργίας των γονιδίων, μπορούν να επηρεάσουν τους ιστούς και τις διαδικασίες της νόσου σε όλο το σώμα. Χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία φασματομετρίας μάζας, οι ερευνητές χαρτογράφησαν την πορεία των δομικών και πρωτεϊνικών αλλαγών σε ποντίκια με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο κατά τη διάρκεια της ζωής τους και ανάλογα με το φύλο. Στη συνέχεια συνέκριναν τα ευρήματά τους με την τρέχουσα κατανόηση της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος στους ανθρώπους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η Klotho εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στη μοριακή διαδικασία που οδηγεί στην οστεοαρθρίτιδα. Η εργασία αυτή αποτέλεσε επέκταση προηγούμενων μελετών που έδειξαν ότι η Klotho προστατεύει τα μιτοχόνδρια εντός των σκελετικών μυών και διαδραματίζει βασικό ρόλο στην αναγέννηση των σκελετικών μυών μετά από τραυματισμό. Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, τα επίπεδα της klotho μειώνονται, γι’ αυτό και αναφέρεται ως πρωτεΐνη μακροζωίας.

Η νέα ανάλυση αποκάλυψε ότι όταν ο ιστός του χόνδρου του γόνατος έγινε πιο σκληρός, το γονίδιο που κωδικοποιεί την Klotho καταστέλλεται. Το επαλήθευσαν αυτό σε μοντέλα νεαρών και ηλικιωμένων χονδροκυτταρικών κυττάρων που είναι υπεύθυνα για τον σχηματισμό του χόνδρου, τα οποία σπάρθηκαν σε περιβάλλοντα σχεδιασμένα να μιμούνται τη δυσκαμψία των νεαρών και των ηλικιωμένων ιστών. Τα νεαρά κύτταρα χονδροκυττάρων έμοιαζαν γερασμένα όταν τοποθετούνταν σε μια άκαμπτη επιφάνεια λόγω της απώλειας της Klotho, αλλά όταν οι ερευνητές προστάτευαν τα κύτταρα από την ακαμψία του περιβάλλοντός τους, παρατηρούσαν υγεία των χονδροκυττάρων. “Αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν ένα νέο συναρπαστικό παράδειγμα που θα είναι σημαντικό για τον τομέα όσον αφορά την κατανόηση της σχέσης μεταξύ της σχετιζόμενης με την ηλικία δυσκαμψίας των ιστών και του κινδύνου για οστεοαρθρίτιδα με τη γήρανση”, δήλωσε ο Hirotaka Iijima, Ph.D., PT, επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Προηγμένης Έρευνας και στην Μεταπτυχιακή Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Nagoya.

Είναι ενδιαφέρον ότι η ανάλυσή τους αποκάλυψε επίσης ότι η συχνότητα εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας αυξανόταν στα αρσενικά ποντίκια με την ηλικία, ενώ τα θηλυκά ποντίκια δεν εμφάνιζαν εμφάνιση της νόσου και ο χόνδρινος ιστός τους ήταν γενικά διατηρημένος. Αυτό το απροσδόκητο εύρημα διαφέρει από την αντίδραση που παρατηρείται στους ανθρώπους, όπου οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρή οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο από ό,τι οι άνδρες. Τα ευρήματα αυτά δικαιολογούν περαιτέρω μελέτη, σύμφωνα με τους συγγραφείς, και στο εργαστήριο του Dr. Ambrosio βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα για να εξεταστούν οι επιδράσεις που έχει η εμμηνόπαυση στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος σε μοριακό επίπεδο.

Δείτε επίσης:

Διαβήτης: Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που πάσχουν από διαβήτη

Τομάτα: Πώς συνδέεται με τη βελτίωση της υγείας του εντέρου;

Διατροφή: 5 στόχοι για να την βελτιώσετε το 2023

 

Πηγή : https://www.tromaktiko.gr/

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Business

Nova Mobile Home Internet: Απεριόριστο (λέμε τώρα) internet χωρίς σταθερό από 35 ευρώ το μήνα

nova 1

Τα Nova Mobile Home Internet ανέβηκαν και αυτά πριν από λίγες ημέρες στο site της Nova και δυστυχώς η άθλια νοοτροπία της Wind συνεχίζει και εδώ. Αρχικά να σχολιάσουμε, ότι το αναφέρει απεριόριστο ενώ βάζει περιορισμό μετά από κάποιον όγκο, στην ουσία μόνο το όνομα άλλαξε.

Για όσους δεν γνωρίζουν, το Mobile Home internet υπόσχεται να σου προσφέρει internet μέσω δεδομένων στο σπίτι χωρίς σταθερή γραμμή ενώ μάλιστα σου δίνει και μόντεμ δωρεάν με το πρόγραμμα. Η ιδέα είναι πολύ καλή, αλλά δυστυχώς αδυνατώ να τα προτείνω σε κάποιον όταν για παράδειγμα μετά τα 100GB πέφτει στα 6Mbps στο 4G, ενώ στο 5G πακέτο μετά τα 200GB πέφτει στα 12Mbps για απεριόριστη χρήση.

Επιπροσθέτως, λανθασμένα θεωρούσαμε ότι θα επιλέξουμε το Nova Mobile Home Internet 5G στα 45 το μήνα για να πέσει τουλάχιστον στα 12Mbps και μας είχαν ενημερώσει ότι δεν το ενεργοποιούν αν το home zone δεν έχει 5G. Θεωρούσαμε ότι θα έπεφτε σε 4G εφόσον δεν υπήρχε 5G αλλά δεν στο ενεργοποιούν άμα δεν έχει η περιοχή 5G και αναγκάζεσαι να μείνεις στα Mobile Home internet 4G με 100GB όριο και 6Mbps μετά.

nova

Τα διαθέσιμα προγράμματα:

  • Mobile Home Internet 4G: 100GB σε πλήρη ταχύτητα, 6Mbps μετά και δωρεάν 4G WiFi μόντεμ στα 35 ευρώ και δωρεάν τέλη σύνδεσης.
  • Mobile Home Internet 5G: 200GB σε πλήρη ταχύτητα, 12Mbps μετά και δωρεάν 5G μόντεμ στα 45 ευρώ και δωρεάν τέλη σύνδεσης.

Τέλος υπάρχει και το Mobile Internet on the Go για όπου βρίσκεσαι με 200GB πλήρη ταχύτητα και 6Mbps μετά στα 25 ευρώ.

Είναι απλά μια μετονομασία των ξεπερασμένων πλέον Simple Fi της Wind. Δεν βρίσκω κάποιον λόγο να τα επιλέξει κανείς, ειδικά για κάποιον με τηλεόραση (ή αν είναι συνδρομητής Nova) που μπορεί να πάρει το Unlimited All στα 26 ευρώ και να το βάλει σε μόντεμ. Η ιδέα είναι πολύ καλή, όπως και το αντίστοιχο της Vodafone με 300GB όριο, αλλά πρέπει επιτέλους οι εταιρείες να καταλάβουν ότι με αυτά τα GB δεν κάνεις απολύτως τίποτα και με τις ταχύτητες. Αλλά και πάλι, στο Unlimited All δεν σου δίνουν πρόσθετη SIM για να μπορείς να αξιοποιήσεις σε άλλη συσκευή την ομιλία και σε άλλη τα GB.

ΠΑΤΑ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Δείτε επίσης :

Nova: Νέα πακέτα από 13 ευρώ

H καρδιά της NOVA στη Λαμία χτυπά Βύρωνος και Πατρόκλου!

Η NOVA θα αποκτήσει τον Alpha από τον Βαρδινογιάννη

Πηγή : https://techmaniacs.gr/

Continue Reading

Lifestyle

Πέντε μύθοι για τους φακούς επαφής

epasdak1

Πέντε μύθοι για τους φακούς επαφής

Η κατάλληλη επιλογή φακών μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του σύγχρονου τρόπου ζωής

 

Είτε τους φοράτε για να διορθώσετε την όρασή σας είτε για να αλλάξετε το φυσικό χρώμα των ματιών σας, οι φακοί επαφής είναι σήμερα ένας πραγματικός βοηθός στην καθημερινότητά σας. Η τεχνολογία και η ιατρική έχουν αναπτυχθεί τόσο πολύ που σήμερα έχουμε φακούς επαφής που μπορούμε να φορέσουμε χωρίς να τους αφαιρούμε για ένα μήνα. Παρόλα αυτά ορισμένοι δεν εμπιστεύονται τη χρήση τους καθώς κυκλοφορούν κάποιοι μύθοι που είναι καιρός να καταργηθούν. Τι σκέφτονται οι άνθρωποι σχετικά με τους φακούς επαφής και γιατί φοβούνται να τους φορούν με αποτέλεσμα να προτιμούν τα γυαλιά;

ΠΑΤΑ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Οι συνεργασίες

Μπορεί να πάνε πίσω από τα μάτια

 Ίσως ο πιο συνηθισμένος φόβος σχετικά με τους φακούς είναι ότι μπορεί να πάνε πίσω από τα μάτια. Αυτός ο φόβος όμως είναι αδικαιολόγητος, καθώς με ελάχιστες γνώσεις γύρω από την ανατομία της όρασης, μπορεί εύκολα να διαψευστεί. Ο επιπεφυκότας, η μεμβράνη δηλαδή που καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια των βλεφάρων, δεν επιτρέπει σε κανένα ξένο σώμα να φτάσει πίσω από το βολβό. Στη χειρότερη περίπτωση, ο φακός επαφής μπορεί να κατέβει από την περιοχή της ίριδας όπου κανονικά πρέπει να παραμείνει. Και σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς μπορείτε εύκολα να τον τοποθετήσετε ξανά, χωρίς να υπάρχει κανένας κίνδυνος.

Μπορεί να κολλήσουν στο βολβό του ματιού

Πιθανότατα αυτός ο μύθος γεννήθηκε από τον φόβο ότι ο φακός θα στεγνώσει τελείως λόγω της παρατεταμένης έκθεσης σε σκόνη ή ισχυρό άνεμο. Επειδή στην περίπτωση αυτή το μάτι χρειάζεται κάποια ενυδάτωση, είναι πράγματι πιθανό πως ο φακός μπορεί να παραμείνει στο ίδιο σημείο και να γίνει πιο δύσκολή η μετακίνηση ή αφαίρεση του. Δεν μπορεί όμως να κολλήσει στο μάτι ούτως ή άλλως. Με λίγες οφθαλμικές σταγόνες ή κάποιο κολλύριο, ο φακός αμέσως θα υγρανθεί, στην συνέχεια θα μαλακώσει και μπορούμε εύκολα να τον αφαιρέσουμε.shutterstock383672329

Μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό στα μάτια

Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να συμβεί, αλλά μόνο εάν δεν τηρείτε τους συνήθεις κανόνες υγιεινής ή δεν λαμβάνετε υπόψη τις συστάσεις του οφθαλμίατρου. Αυτοί οι κανόνες υγιεινής δεν συνεπάγονται τίποτε περισσότερο από ένα κανονικό πρόγραμμα καθαρισμού και πλύσης των ματιών, καθώς και τον καθαρισμό των φακών σε ένα ειδικό διάλυμα. Πόσο δύσκολο μπορεί να ακούγεται;

Μπορεί να γλιστρήσουν και να πέσουν

Πριν πολλά χρόνια, όταν οι μελέτες και η εμπειρία στο πεδίο των φακών επαφής ήταν στην αρχή, αυτό το πράγμα ήταν πιθανό, ειδικά εάν ο χρήστης του φακού επαφής έκανε μια έντονη σωματική άσκηση όπως έντονη αθλητική προπόνηση ή απρόσμενη ανύψωση βάρους. Σήμερα βέβαια με την εξέλιξη της τεχνολογίας είναι αδύνατο, επειδή οι σύγχρονοι φακοί της αγοράς εφάπτονται πολύ πιο κοντά στο μάτι και υπάρχει ελάχιστη απόσταση του υλικού με την επιφάνεια του ματιού.

Είναι πολύ ακριβοί

Τίποτα πιο αναληθές από αυτό. Ανάλογα με την οφθαλμική παθολογική σας κατάσταση, μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό που θα σας προτείνει τις κατάλληλες ιατρικές παραμέτρους (μυωπία, υπερμετρωπία κ.α.). Μετά μπορείτε από μόνοι σας να κάνετε αναζήτηση στις τιμές των φακών που σας ταιριάζουν καλύτερα και θα εκπλαγείτε μόλις διαπιστώσετε ότι είναι φθηνότερο σε βάθος χρόνου, από το να φοράτε γυαλιά. Παράλληλα, η άνεση και η ελευθερία που νιώθετε με τη χρήση φακών είναι ανεκτίμητη. Δεν υπάρχει όριο ηλικίας μέχρι ο γιατρός σας να προτείνει την διακοπή χρήσης φακών επαφής. Είναι μια διαδικασία αλλαγής και ανανέωσης για τις πρώτες μέρες, μέχρι να τους συνηθίσετε. Αυτοί είναι οι καλύτεροι φακοί επαφής στην Ευρώπη. Μετά πλέον δεν θα αισθάνεστε καν πως τους φοράτε. Ο οφθαλμίατρος ή ο οπτικός σας, μπορεί να σας συστήσει το ιδανικότερο ζευγάρι φακών για εσάς. To άρθρο επιμελήθηκε η ομάδα του www.lentiamo.gr

ΠΑΤΑ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

 

 

Continue Reading

Lifestyle

Zetacurves.com υψηλής ποιότητας ελαστικούς κορσέδες εκγύμνασης μέσης

zoni mesis korses 2 se 1 gia susfiksi adunatisma ruthmizomeni me metallikes mpaneles

zetacurves.com

Η Zeta Curves σας προσφέρει εγγυημένα τους πιο προσιτούς και υψηλής ποιότητας ελαστικούς κορσέδες εκγύμνασης μέσης! Σας βοηθούν να μετατρέψετε τη σιλουέτα σας κάνοντας άμεσα τη μέση σας να φαίνεται 2-3 νούμερα λεπτότερη, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν τη στάση του σώματος. Αντιλαμβανόμαστε ότι κάθε γυναίκα είναι μοναδική και έχει διαφορετικές ανάγκες, για αυτό και σας προσφέρουμε μια ποικιλία από διαφορετικούς τύπους κορσέδων.

Zetacurves
Zetacurves
Zetacurves
Zetacurves

Continue Reading

Κορυφαια Νεα