Connect with us

Lifestyle

Οστεοαρθρίτιδα: Νέος μηχανισμός που αποκαλύφθηκε πίσω από τη νόσο θα μπορούσε να πληροφορήσει για νέες θεραπείες

Osteoarthr knee 1 696x420 1

Οστεοαρθρίτιδα: Ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία ανακάλυψαν έναν νέο μηχανισμό που συνδέει τη δυσκαμψία των ιστών του χόνδρου που σχετίζεται με την ηλικία με την καταστολή μιας πρωτεΐνης-κλειδί που σχετίζεται με τη μακροζωία. Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την κατανόηση των μηχανισμών που οδηγούν στη φθορά των αρθρώσεων που προκαλεί την οστεοαρθρίτιδα, σύμφωνα με τους συγγραφείς της νέας μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στις 10 Ιανουαρίου στο Nature Communications. Στη μελέτη, οι ερευνητές έδειξαν ότι η αυξημένη δυσκαμψία της εξωκυτταρικής μήτρας -ένα δίκτυο πρωτεϊνών και άλλων μορίων που περιβάλλουν και υποστηρίζουν τους ιστούς στο σώμα- οδήγησε σε μείωση της λεγόμενης “πρωτεΐνης μακροζωίας” που ονομάζεται Klotho (α-Klotho) στον χόνδρο του γόνατος που προκαλείται από επιγενετικές αλλαγές. Αυτή η μείωση της Klotho έβλαψε στη συνέχεια τα κύτταρα του υγιούς χόνδρου που ονομάζονται χονδροκύτταρα. Αντίθετα, η έκθεση των γερασμένων χονδροκυττάρων σε μια πιο μαλακή εξωκυτταρική μήτρα επανέφερε τον χόνδρο του γόνατος σε μια πιο νεανική κατάσταση.

Καθώς η δυσκαμψία της εξωκυτταρικής μήτρας αποτελεί καθοριστικό χαρακτηριστικό της γήρανσης του χόνδρου, τα ευρήματα αυτά καταδεικνύουν τον ρόλο που διαδραματίζει η Klotho στη δημιουργία της οστεοαρθρίτιδας και προσφέρουν νέους πιθανούς θεραπευτικούς στόχους για την αποκατάσταση της υγείας του χόνδρου. Οι ερευνητές σημειώνουν επίσης ότι τα αποτελέσματά τους μπορεί να έχουν εφαρμογή στο τίμημα που επιβάλλουν οι επιγενετικοί παράγοντες που προκαλούνται από τη γήρανση σε άλλους ιστούς σε όλο το σώμα. “Αυτή η έρευνα ενισχύει τη μηχανιστική κατανόηση του γιατί συμβαίνει εξ αρχής η οστεοαρθρίτιδα και ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη θεραπευτικών ουσιών για την πρόληψη αυτών των αλλαγών. Τέτοιες θεραπευτικές ουσίες είναι σημαντικές επειδή επί του παρόντος δεν υπάρχουν τροποποιητικές της νόσου θεραπείες για την οστεοαρθρίτιδα- το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε προς το παρόν είναι να ελαχιστοποιήσουμε τον πόνο και την αναπηρία”, δήλωσε η Fabrisia Ambrosio, Ph.D., MPT, εναρκτήρια διευθύντρια του Κέντρου Ανακάλυψης του Ατλαντικού Χάρτη για μυοσκελετική αποκατάσταση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Schoen Adams στο Δίκτυο Αποκατάστασης Spaulding, και μέλος του Τμήματος Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. “Δεδομένου ότι η δυσκαμψία της μήτρας είναι χαρακτηριστικό των γηρασμένων ιστών σε όλο το σώμα, αναμένουμε ότι τα ευρήματα αυτά μπορεί να έχουν επιπτώσεις και πέραν της αποκατάστασης του χόνδρου στον τομέα της έρευνας για τη γήρανση”.

Εξετάζοντας τη βασική αιτία της μη αναστρέψιμης βλάβης του χόνδρου

Η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται όταν ο χόνδρος σε μια άρθρωση σκληραίνει και αρχίζει να διασπάται, γεγονός που στη συνέχεια βλάπτει το υποκείμενο οστό, με αποτέλεσμα πόνο, πρήξιμο και αίσθημα δυσκαμψίας. Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας, επηρεάζοντας περίπου 32,5 εκατομμύρια άτομα μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες – τα ποσοστά αναμένεται να αυξηθούν με τη γήρανση του πληθυσμού και τις τάσεις της παχυσαρκίας. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ικανότητα ενός ατόμου να εκτελεί καθημερινές εργασίες ρουτίνας- περίπου οι μισοί ενήλικες με την πάθηση είναι σε ηλικία εργασίας, γεγονός που επηρεάζει την ικανότητά τους να κερδίζουν τα προς το ζην. Προς το παρόν δεν υπάρχουν θεραπείες για την αναστροφή αυτής της δυσκαμψίας του χόνδρου και της επακόλουθης βλάβης. Θεραπείες όπως η άσκηση, η απώλεια βάρους, η φυσικοθεραπεία, τα φάρμακα, οι ενέσεις και η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης αρθρώσεων αποσκοπούν στη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της κινητικότητας. Πολλά παραμένουν άγνωστα σχετικά με τις μοριακές αιτίες αυτής της βλάβης και τον τρόπο αντιμετώπισής της. Αυτά τα άγνωστα στοιχεία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, όπου κανένα μεμονωμένο γεγονός δεν προκαλεί τη βλάβη του χόνδρου και ο μεγαλύτερος προγνωστικός παράγοντας κινδύνου είναι η γήρανση.

Όλο και περισσότερο, οι ερευνητές προσπαθούν να κατανοήσουν καλύτερα τον ρόλο της επιγενετικής, ή πώς οι αλλαγές στη συμπεριφορά και το περιβάλλον καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν μεταβάλλουν τον τρόπο λειτουργίας των γονιδίων, μπορούν να επηρεάσουν τους ιστούς και τις διαδικασίες της νόσου σε όλο το σώμα. Χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία φασματομετρίας μάζας, οι ερευνητές χαρτογράφησαν την πορεία των δομικών και πρωτεϊνικών αλλαγών σε ποντίκια με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο κατά τη διάρκεια της ζωής τους και ανάλογα με το φύλο. Στη συνέχεια συνέκριναν τα ευρήματά τους με την τρέχουσα κατανόηση της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος στους ανθρώπους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η Klotho εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στη μοριακή διαδικασία που οδηγεί στην οστεοαρθρίτιδα. Η εργασία αυτή αποτέλεσε επέκταση προηγούμενων μελετών που έδειξαν ότι η Klotho προστατεύει τα μιτοχόνδρια εντός των σκελετικών μυών και διαδραματίζει βασικό ρόλο στην αναγέννηση των σκελετικών μυών μετά από τραυματισμό. Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, τα επίπεδα της klotho μειώνονται, γι’ αυτό και αναφέρεται ως πρωτεΐνη μακροζωίας.

Η νέα ανάλυση αποκάλυψε ότι όταν ο ιστός του χόνδρου του γόνατος έγινε πιο σκληρός, το γονίδιο που κωδικοποιεί την Klotho καταστέλλεται. Το επαλήθευσαν αυτό σε μοντέλα νεαρών και ηλικιωμένων χονδροκυτταρικών κυττάρων που είναι υπεύθυνα για τον σχηματισμό του χόνδρου, τα οποία σπάρθηκαν σε περιβάλλοντα σχεδιασμένα να μιμούνται τη δυσκαμψία των νεαρών και των ηλικιωμένων ιστών. Τα νεαρά κύτταρα χονδροκυττάρων έμοιαζαν γερασμένα όταν τοποθετούνταν σε μια άκαμπτη επιφάνεια λόγω της απώλειας της Klotho, αλλά όταν οι ερευνητές προστάτευαν τα κύτταρα από την ακαμψία του περιβάλλοντός τους, παρατηρούσαν υγεία των χονδροκυττάρων. “Αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν ένα νέο συναρπαστικό παράδειγμα που θα είναι σημαντικό για τον τομέα όσον αφορά την κατανόηση της σχέσης μεταξύ της σχετιζόμενης με την ηλικία δυσκαμψίας των ιστών και του κινδύνου για οστεοαρθρίτιδα με τη γήρανση”, δήλωσε ο Hirotaka Iijima, Ph.D., PT, επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Προηγμένης Έρευνας και στην Μεταπτυχιακή Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Nagoya.

Είναι ενδιαφέρον ότι η ανάλυσή τους αποκάλυψε επίσης ότι η συχνότητα εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας αυξανόταν στα αρσενικά ποντίκια με την ηλικία, ενώ τα θηλυκά ποντίκια δεν εμφάνιζαν εμφάνιση της νόσου και ο χόνδρινος ιστός τους ήταν γενικά διατηρημένος. Αυτό το απροσδόκητο εύρημα διαφέρει από την αντίδραση που παρατηρείται στους ανθρώπους, όπου οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρή οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο από ό,τι οι άνδρες. Τα ευρήματα αυτά δικαιολογούν περαιτέρω μελέτη, σύμφωνα με τους συγγραφείς, και στο εργαστήριο του Dr. Ambrosio βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα για να εξεταστούν οι επιδράσεις που έχει η εμμηνόπαυση στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος σε μοριακό επίπεδο.

Δείτε επίσης:

Διαβήτης: Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που πάσχουν από διαβήτη

Τομάτα: Πώς συνδέεται με τη βελτίωση της υγείας του εντέρου;

Διατροφή: 5 στόχοι για να την βελτιώσετε το 2023

 

Πηγή : https://www.tromaktiko.gr/

Continue Reading

Lifestyle

Oι 10 καλύτερες τηλεοπτικές σειρές στο Netflix αυτή τη στιγμή (Οκτώβριος 2023)

Οι σειρές στο Netflix έχουν ανατρέψει τον κόσμο της ψυχαγωγίας, προσφέροντας μια πληθώρα εκπληκτικών επιλογών για κάθε γούστο και προτίμηση. Από συναρπαστικές περιπέτειες μέχρι συναισθηματικά δράματα και κωμωδίες που σας κρατούν σε εγρήγορση, το Netflix προσφέρει μια πλατφόρμα όπου μπορείτε να ανακαλύψετε ατελείωτες ώρες ψυχαγωγίας. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τις καλύτερες σειρές που προσφέρει το Netflix και θα σας καθοδηγήσουμε στον κόσμο των απεριόριστων επιλογών που σας περιμένουν. Ετοιμαστείτε να βυθιστείτε σε μια θαυμάσια εμπειρία ψυχαγωγίας που μόνο το Netflix μπορεί να προσφέρει.

10.Wednesday (2022-Σήμερα)-Σειρές στο Netflix (Original)

Βασισμένο στα κινούμενα σχέδια του Charles Addams, το franchise The Addams Family κοσμεί τις τηλεοπτικές οθόνες από τη δεκαετία του 1960. Η ανατριχιαστική και αλλόκοτη οικογένεια έχει εμφανιστεί και σε ταινίες, ενώ η νεαρή Christina Ricci είναι υπεύθυνη για τη διάδοση της μακάβριας κόρης των Addams, της Wednesday, όταν την υποδύθηκε για πρώτη φορά στην ταινία The Addams Family (1991). Και κανείς δεν ήταν πιο τέλειος από τον Τιμ Μπάρτον για να επαναφέρει την Τετάρτη Άνταμς στην τηλεόραση με το Wednesday. Στη σειρά η Jenna Ortega υποδύεται την ομώνυμη αντι-ηρωίδα, καθώς η Wednesday στέλνεται στη μυστηριώδη Ακαδημία Nevermore μετά την αποπομπή της από το δημόσιο σχολείο. Εκεί, πρέπει να λύσει ένα μυστήριο δολοφονίας δεκαετιών.
Αν και είναι αδύνατο να πούμε ποια είναι καλύτερη Wednesday ανάμεσα στη Ricci και την Ortega, η τελευταία ριζώνει τον χαρακτήρα σταθερά στη Gen-Z, διατηρώντας παράλληλα τη σκοτεινή, αδρανή συμπεριφορά της Wednesday. Η υποψήφια για Emmy ερμηνεία της Ortega, μαζί με το ταλαντούχο υποστηριζόμενο καστ της Wednesday κάνουν το franchise της οικογένειας Addams να μοιάζει τόσο ζωντανό όσο ήταν ποτέ, και το μυστήριο στον πυρήνα της 1ης σεζόν κάνει την Wednesday ιδανική για binge-watch. Η Τετάρτη έσπασε το ρεκόρ του Netflix για τις περισσότερες ώρες προβολής σε μια εβδομάδα για αγγλόφωνη σειρά με 341,2 εκατομμύρια ώρες, εκθρονίζοντας την 4η σεζόν του Stranger Things.

Ημερομηνία κυκλοφορίας:Νοέμβριος 2022
Cast: Jenna Ortega, Catherine Zeta-Jones, Luis Guzman, Gwendoline Christie, Riki Lindhome, Jamie McShane, Christina Ricci, Hunter Doohan, Emma Myers, Joy Sunday
Είδoς:Κωμωδία, Φαντασία, Υπερφυσικό
Σεζόν:1

9.One Piece (2023-Σήμερα)-Σειρές στο Netflix (Original)

Βασισμένο στο εξαιρετικά δημοφιλές manga και anime (το οποίο ξεκίνησε το 1997 και συνεχίζεται ακόμα), το live-action One Piece γίνεται είναι μια διασκευή με σεβασμό (ο δημιουργός Eiichiro Oda συμμετέχει ευτυχώς) και ταυτόχρονα ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για νέους θαυμαστές. Δεδομένου του βάρους της ιστορίας πίσω από το καστ των χαρακτήρων του One Piece, αυτό δεν είναι μικρό κατόρθωμα, και οφείλεται σε μια καλά εκτελεσμένη, διασκεδαστική ιστορία που συσκευάζει ωκεανούς θερμότητας. Η ιστορία ακολουθεί τους πολύχρωμους πειρατές Straw Hat Pirates καθώς αναζητούν τον θρυλικό θησαυρό του “One Piece”. Είναι βαριά σε τροπάρια, αλλά υπάρχει μια όμορφη απλότητα που θα πρέπει να δώσει στους οπαδούς των anime την ελπίδα ότι και άλλες σειρές θα μπορούσαν να ακολουθήσουν σε ζωντανή δράση.
Χάρη στο επεισοδιακό στήσιμο της ιστορίας, με κεφάλαια περιπέτειας της εβδομάδας που μεταφέρουν τους πειρατές, υπό τον Monkey D. Luffy του Iñaki Godoy, σε νέα νησιά για νέες αναδυόμενες προκλήσεις, είναι επίσης μια σειρά του Netflix που μπορεί να βουτήξει κανείς και όχι απαραίτητα να πεινάσει αμέσως. Και ενώ υπάρχουν αλλαγές στο πηγαίο υλικό, είναι σε μεγάλο βαθμό έξυπνες και η αισθητική δέσμευση να το κάνει να μοιάζει σαν να προέρχεται από τον κόσμο των anime μπορεί να κάνει μασάζ σε μερικούς από τους μώλωπες που νιώθουν οι πουριτανοί εξαιτίας τους.

Ημερομηνία κυκλοφορίας:Αύγουστος, 2023
Cast:Iñaki Godoy, Mackenyu, Emily Rudd, Jacob Romero Gibson, Taz Skylar Genres
Είδος:Δράση, Περιπέτεια, Κωμωδία, Φαντασία
Σεζόν:1

8.Top Boy (2011–2023)

Με τα Gangs of London και το σχεδόν εμβληματικό Peaky Blinders, ψάχναμε σειρές στο Netflix παρόμοιες με αυτές που αναφέραμε. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια πλούσια φλέβα πρόσφατων τηλεοπτικών σειρών εγκλήματος, αλλά το Top Boy αξίζει εξίσου μεγάλη προσοχή. Θεωρείται η βρετανική απάντηση στο The Wire, η σύγκριση μπορεί να φαίνεται γενναιόδωρη από έξω, αλλά είναι ένας εύστοχος παραλληλισμός: και οι δύο σειρές ασχολούνται με τις μεταβαλλόμενες δυναμικές εξουσίας, τον κοφτερό κόσμο του εγκλήματος του υποκόσμου και τις σχέσεις των πρωταγωνιστών και των αντιπάλων.
Δύσκολες αντιπαλότητες, εντυπωσιακές προδοσίες και συχνά εκπληκτικές ερμηνείες διανθίζουν τα πάντα, καθώς το καστ του Top Boy ήταν κάτι σαν πεδίο δοκιμών για ταλέντα τόσο πλούσια όσο ο Benedict Wong, η Laetitia Wright και η Michaela Coel, με τον Barry Keoghan να εμφανίζεται για λίγο, αλλά αξιομνημόνευτα. Εξακολουθεί να είναι απίστευτο να σκέφτεται κανείς ότι το Channel 4 αρχικά ακύρωσε το Top Boy μετά από μόλις δύο σεζόν, αλλά το Netflix έπεσε στην τύχη του μετά την καμπάνια του ράπερ Drake για την ενίσχυση της σειράς. Και όλοι θα πρέπει να είναι ευγνώμονες για το γεγονός.

Ημερομηνία κυκλοφορίας: Νοέμβριος, 2010
Cast:Ashley Walters (Dushane), Kano (Sully), Jasmine Jobson (Jaq), Little Simz (Shelley), Araloyin Oshunremi (Stefan)
Είδος:Έγκλημα,Θρίλερ
Σεζόν:3

7.Sex Education (2019–2023)-Σειρές στο Netflix (Original)

Το Sex Education έμοιαζε με μια ανάσα φρέσκου αέρα όταν έκανε το ντεμπούτο του στο Netflix το 2019. Αυτό που ίσως είναι πιο εντυπωσιακό είναι ότι παρέμεινε έτσι μέχρι το τέλος. Δεν είναι εύκολο να φτιάξεις μια τηλεοπτική σειρά για εφήβους, ειδικά μια που να μοιάζει ταυτόχρονα τόσο επίκαιρη αλλά και κάπως διαχρονική όσο το Sex Education: αν το κάνεις λάθος, πέφτεις οπουδήποτε ανάμεσα σε κολακεία, συγκατάβαση, φρίκη ή προσπάθεια. Το Netflix βρίσκει επιδέξια την ισορροπία, όμως, με μια σειρά που είναι γλυκιά και ειλικρινής, απόλυτα ξεκαρδιστική (συχνά χυδαία), συναισθηματική, ριψοκίνδυνη και έχει ισχυρά μηνύματα για μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων, αλλά τα πλέκει οργανικά στην πλοκή της.
Αυτό που κάνει το Sex Education να λειτουργεί τόσο καλά, τελικά, είναι οι χαρακτήρες του. Ακόμα και όταν οι πλοκές γίνονται λίγο παράλογες, εκείνοι τα κρατούν όλα προσγειωμένα. Η σειρά είναι αυθεντική και ειλικρινής, και οι χαρακτήρες της μοιάζουν πολύ με πραγματικούς εφήβους – οι αγώνες τους είτε είναι σχετικοί είτε προσφέρουν μια ή δύο διδακτικές στιγμές, και συχνά και τα δύο. Το καστ του Sex Education είναι εξ ολοκλήρου σπουδαίο και γεμάτο ηθοποιούς που ήδη ξεπηδούν σε μεγαλύτερα πράγματα (ο Ncuti Gatwa θα μπορούσε να τροφοδοτήσει το TARDIS μόνο με το χαμόγελο μεγαβάτ και το καθαρό χάρισμά του). Ταυτόχρονα, μπορεί να μην είναι σε πάρα πολλά πράγματα που είναι καλύτερα.

Ημερομηνία κυκλοφορίας:Ιανουάριος, 2019
Cast:Gillian Anderson, Ncuti Gatwa, Tanya Reynolds, Aimee Lou Wood, Alistair Petrie, Kedar Williams-Stirling, Connor Swindells, Asa Butterfield, Emma Mackey, Patricia Allison
Είδος:Κωμωδία, Δράμα
Σεζόν:4

6.Gilmore Girls (2000-2007)

Η δημιουργός Amy Sherman-Palladino μπορεί να έχει κερδίσει χρυσά βραβεία με το The Marvelous Mrs. Maisel, που είναι μια εξαιρετική σειρά, αλλά το Gilmore Girls είναι η πραγματική της κληρονομιά. Αυτή η παρηγορητική σειρά είναι το απόλυτο binge-watch, καθώς ακολουθεί το ομώνυμο δίδυμο μητέρας-κόρης και καλύτερων φίλων Lorelai (Lauren Graham) και Rory Gilmore (Alexis Bledel), καθώς συνδέονται με όνειρα, σχέσεις, ταινίες και πολύ καφέ. Είτε περνούν χρόνο στο εστιατόριο Luke’s Diner, είτε σε ένα φεστιβάλ της πόλης στο γραφικό σπίτι τους, το Stars Hollow του Κονέκτικατ, είτε σε ένα Friday Night Dinner με τους πλούσιους, σνομπ γονείς της Lorelai, τον Richard (Edward Herrmann) και την Emily (Kelly Bishop), τα κορίτσια Gilmore έχουν πάντα μια περιπέτεια γεμάτη καρδιά με γρήγορες κουβέντες.
Δεν υπάρχει πραγματικά καμία σειρά σαν το Gilmore Girls, καθώς η σειρά εδραιώθηκε στην ιστορία της τηλεόρασης με το σήμα κατατεθέν της, τους γρήγορους, γεμάτους αναφορές στην ποπ κουλτούρα διαλόγους της και το ζεστό της ύφος, που κάνει κάθε θεατή να εύχεται να μπορούσε να μετακομίσει στο Stars Hollow (ιδιαίτερα στα φθινοπωρινά επεισόδια του Gilmore Girls). Η δημοτικότητα της σειράς είναι διαρκής, με το Netflix να κυκλοφορεί ένα ειδικό τετραμερές αφιέρωμα αναβίωσης του Gilmore Girls: A Year in the Life το 2016 και ο ηθοποιός Luke Scott Patterson να φιλοξενεί ένα podcast επαναληπτικής παρακολούθησης με τίτλο I Am All In. Πάρτε λοιπόν μια κουβέρτα, έναν καφέ και το αγαπημένο σας πρόχειρο φαγητό και συντονιστείτε με την καλύτερη σειρά στο Netflix.

Ημερομηνία κυκλοφορίας: Οκτώβριος , 2000
Cast:Lauren Graham, Scott Patterson, Sean Gunn, Keiko Agena, Matt Czuchry, Alexis Bledel, Yanic Truesdale, Kelly Bishop, Melissa McCarthy, Edward Herrmann, Liza Weil, Jared Padalecki, Milo Ventimiglia
Είδος:Κωμωδία, Δράμα
Σεζόν:7

5.Better Call Saul (2015 – 2022)

Όταν το τέλος του Breaking Bad έκλεισε τις ιστορίες του Walter White, του Heisenberg και του κατά καιρούς απρόθυμου βοηθού του Jesse Pinkman, ό,τι ακολουθούσε θα είχε πάντα ένα ηράκλειο έργο. Όμως το Better Call Saul δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να είναι ένας υπερ-υποτιμημένος διεκδικητής και το spin-off που επικεντρώθηκε στον ολισθηρό δικηγόρο του Bob Odenkirk κατάφερε πραγματικά το αδιανόητο για πολλούς, ξεπερνώντας το μεγαλείο του πρωτότυπου. Το έκανε αυτό με το να μην πέσει ποτέ τόσο χαμηλά ώστε να μιμηθεί αυτό που προηγήθηκε.
Ο Jimmy McGill του Odenkirk -ένα πρώιμο πρωτότυπο αυτού που θα γινόταν ο Goodman μέχρι την εποχή του Breaking Bad- δεν ήταν ο πιο προφανής χαρακτήρας του spin-off, αλλά το δικό του ταξίδι στο breaking bad είναι εξίσου συναρπαστικό και εξωφρενικό με αυτό του κ. White. Και παρόλο που το Better Call Saul βασίζεται σε χάρες από χαρακτήρες που επιστρέφουν, και τελικά επικαλύφθηκε με το Breaking Bad, στέκεται μόνο του με απίστευτες ερμηνείες και μια πιο λεπτή προσέγγιση του υπόκοσμου που τόσο απολαμβάνει να εξερευνά.

Ημερομηνία κυκλοφορίας:Φεβρουάριος , 2015
Cast:Bob Odenkirk, Rhea Seehorn, Jonathan Banks, Patrick Fabian, Michael Mando, Giancarlo Esposito
Είδος: Κωμωδία, Δράμα, Έγκλημα
Σεζόν:6

4.The Umbrella Academy (2019-Present)-Σειρές στο Netflix (Original)

Αν και το Stranger Things είναι ίσως η πιο διάσημη σειρά του Netflix που μοιάζει με sci-fi, η The Umbrella Academy είναι ακόμα καλύτερη, αυξάνοντας την ποιότητά της με κάθε κυκλοφορία. Βασισμένη στην απίστευτη σειρά κόμικς του frontman των My Chemical Romance, Gerard Way, η σειρά ασχολείται με το μικρό πρόβλημα του τέλους του κόσμου. Επανειλημμένα. Με επίκεντρο μια ομάδα εξαιρετικών μιζαδόρων με το είδος των υπερδυνάμεων που δεν θα δεις στα κόμικς της Marvel ή της DC, το The Umbrella Academy είναι τόσο αστείο όσο και ανατρεπτικό, εξερευνώντας απίστευτα σκοτεινό υλικό, ενώ ρίχνει μέσα must-see χορευτικά νούμερα.
Οι ερμηνείες των χαρακτήρων είναι απολαυστικές και ακαταμάχητα meme-able, και η απειλητική σκιά του πεπρωμένου σημαίνει ότι δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου χρόνος για ένα λάθος βήμα ή μια παύση στην πλοκή, η οποία ρίχνει μερικές από τις πιο απροσδόκητες ανατροπές που θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε. Και πολλές από αυτές που δεν θα μπορούσατε να φανταστείτε. Με την 4η σεζόν του The Umbrella Academy να υπόσχεται ότι θα φέρει την πολύπλοκη, χρονοταξιδιωτική ιστορία στην αναπόφευκτα εκρηκτική της κατάληξη, υπάρχουν ακόμα πολλά για να περιμένετε με ανυπομονησία. Απλά βεβαιωθείτε ότι θα είστε εκεί για τη βόλτα, ενημερώνοντας πρώτα.

Ημερομηνία κυκλοφορίας:Φεβρουάριος , 2019
Cast:Colm Feore, Cazzie David, Genesis Rodriguez, Robert Sheehan, Aidan Gallagher, Elliot Page, Emmy Raver-Lampman, Jordan Claire Robbins, Jake Epstein, Mary J. Blige, David Castaneda,Justin Cornwell, Justin H. Min, Britne Oldford, Adam Godley, Tom Hopper, Javon ‘Wanna’ Walton, Ritu Arya, Cameron Britton, Sheila McCarthy
Είδος:Περιπέτεια, Κωμωδία, Δράση
Σεζόν:3

3.Stranger Things (2016-Present)

Μίας και το αναφέραμε παραπάνω, δεν θα μπορούσαμε αν παραλέιψουμε αυτή την σειρά.
Μαζί με το House of Cards, το Stranger Things είναι αναμφισβήτητα από τις μοναδικές σειρές στο Netflix original που κυκλοφόρησε ποτέ η πλατφόρμα. Υπεύθυνο για την τεράστια άνοδο του ενδιαφέροντος για τον γίγαντα του streaming όταν έκανε το ντεμπούτο του το 2016, το μείγμα φαντασίας τρόμου συνδυάζει τέλεια τη νοσταλγία της δεκαετίας του 1980, όπως η Amblin, με μια αναμφισβήτητη ατμόσφαιρα Stephen King, που αποδεικνύεται μια επιτυχημένη φόρμουλα. Με μια στριφνή αφήγηση που αντλεί σε μεγάλο βαθμό από την παράδοση του Dungeons & Dragons, το Stranger Things είναι μια πολύ πιο επιτυχημένη ταινία σε επίπεδο δρόμου από ό,τι θα μπορούσε να υποδηλώνει η υψηλή ιδέα του, κυρίως χάρη στο εξαιρετικό καστ του.
Το Stranger Things παντρεύει πολλαπλά είδη σε ένα μεθυστικό μείγμα που απευθύνεται σε όλα τα τεταρτημόρια του είδους: ο τρόμος του είναι επιτυχώς ανατριχιαστικός (ιδιαίτερα μετά την εισαγωγή του Vecna), τα στοιχεία ενηλικίωσης είναι τέλεια και η πλοκή δεν εξαφανίζεται ποτέ κάτω από το βάρος της, όπως άλλες σειρές με τέτοια μακροβιότητα, όπως το Lost και το Heroes. Είναι εντυπωσιακό ότι η σειρά έχει επανεφεύρει με επιτυχία τον εαυτό της, ακόμη και όταν κλιμακώνει τις πρωτότυπες ιδέες της και η επερχόμενη 5η σεζόν του Stranger Things είναι εύκολα μία από τις πιο πολυαναμενόμενες τηλεοπτικές σεζόν στην πρόσφατη μνήμη.

Ημερομηνία κυκλοφορίας:Ιούλιος , 2016
Cast:  Finn Wolfhard, Joe Keery, Jamie Campbell Bower, Brett Gelman, Caleb McLaughlin, Maya Hawke, David Harbour, Matthew Modine, Priah Ferguson, Gaten Matarazzo, Winona Ryder, Charlie Heaton, Sadie Sink, Millie Bobby Brown, Joseph Quinn, Dacre Montgomery, Natalia Dyer, Noah Schnapp
Είδος:Φαντασία, Τρόμος, Δράμα
Σεζόν:4

2.The Witcher (2019-Present)-Σειρές στο Netflix (Original)

Ενώ οι κινηματογραφικές μεταφορές βιντεοπαιχνιδιών χάνουν σιγά σιγά την κακή τους φήμη χάρη σε σειρές όπως το The Last of Us, το The Witcher είχε και λογοτεχνική βοήθεια, καθώς βασίζεται στην ομώνυμη σειρά βιβλίων φαντασίας του Andrezej Sapkowski.
Το the witcher είναι από τις σειρές στο Netflix όπου επικεντρώνεται στον στωικό κυνηγό τεράτων Geralt of Rivia (Henry Cavill) και τις περιπέτειές του, καθώς του ανατίθεται τελικά η προστασία της πριγκίπισσας Ciri of Cintra (Freya Allan). Η 1η σεζόν του The Witcher εγκαθιδρύει υπέροχα τον φανταστικό κόσμο της σειράς, ενώ οι σεζόν 2 και 3 επεκτείνουν αυτόν και τις πολύπλοκες σχέσεις των χαρακτήρων.
Οι σειρές φαντασίας μπορεί να είναι απίστευτα δύσκολο να πραγματοποιηθούν, επειδή απαιτούν τα καλύτερα ειδικά εφέ για να μην φαίνονται φτηνιάρικες, και μια πλούσια ιστορία στην οποία οι οπαδοί μπορούν να βυθίσουν τα δόντια τους. Το The Witcher, που έχει επαινεθεί παγκοσμίως, ανταποκρίνεται σε όλα τα σημεία. Η σειρά έχει επισημανθεί ιδιαίτερα για τις δυνατές ερμηνείες της, γεγονός που κάνει την αποχώρηση του Cavill μετά την 3η σεζόν ακόμα πιο απογοητευτική. Ο Liam Hemsworth θα αναλάβει να υποδυθεί τον Geralt στην 4η σεζόν του The Witcher και έχει μεγάλα παπούτσια να γεμίσει, αλλά ελπίζουμε ότι οι θαυμαστές θα του δώσουν μια δίκαιη ευκαιρία. Ανεξάρτητα όμως από το μέλλον της σειράς, το The Witcher έχει τρεις εξαιρετικές σεζόν στο ενεργητικό του.

Ημερομηνία κυκλοφορίας:Δεκέμβριος, 2019
Cast: Tom Canton, Maciej Musial, Björn Hlynur Haraldsson, Anna Shaffer, MyAnna Buring, Lars Mikkelsen, Royce Pierreson, Eamon Farren, Wilson Radjou-Pujalte, Joey Batey, Jodhi May, Therica Wilson-Read, Anya Chalotra, Mimi Ndiweni, Henry Cavill, Freya Allan, Adam Levy, Amit Shah
Είδος Περιπέτεια, Δράμα, Δράση, Φαντασία
Σεζόν:3

1.Suits (2011-2019)-Σειρές στο Netflix

Πνευματώδες, έξυπνο και εθιστικό, το Suits είναι ένα νομικό δράμα του USA Network που ξεκινάει με τον Mike Ross (Patrick J. Adams) που εγκαταλείπει το κολέγιο και χρησιμοποιεί τη φωτογραφική του μνήμη για να βρει δουλειά σε ένα δικηγορικό γραφείο, παρόλο που δεν έχει καμία νομική εμπειρία. Προσλαμβάνεται από τον πανίσχυρο “πιο κοντινό” δικηγόρο Harvey Specter (Gabriel Macht) και μαζί αναλαμβάνουν υποθέσεις και περιηγούνται στην πολιτική καρχαριών του Pearson Hardman. Στο Suits πρωταγωνιστεί επίσης αξιοσημείωτα η Meghan Markle ως η έξυπνη νομική βοηθός Rachel Zane και ήταν ο πρώτος ρόλος της ηθοποιού πριν γίνει η Δούκισσα του Sussex.
Η σειρά έγινε πρωτοσέλιδο το καλοκαίρι του 2023, όταν το Suits έσπασε ρεκόρ μετά την άφιξή του στο Netflix, καθώς έγινε η σειρά με την υψηλότερη τηλεθέαση που αποκτήθηκε σε μία μόνο εβδομάδα, με 3,674 δισεκατομμύρια ώρες παρακολούθησης. Ενώ η δύναμη του αστέρα της Markle πιθανώς έχει κάποια σχέση με αυτό, σε μια εποχή έντονων, σειριακών τηλεοπτικών δραμάτων κύρους, μερικές φορές οι θεατές θέλουν απλά μια εύκολη παρακολούθηση, και με τη διαδικαστική του μορφή, το Suits προσφέρει ακριβώς αυτό, διατηρώντας παράλληλα έναν έξυπνο, φρέσκο τόνο.

Ημερομηνία κυκλοφορίας:Ιούνιος , 2011
Cast:Patrick J. Adams, Sarah Rafferty, Gabriel Macht, Meghan Markle, Rick Hoffman, Gina Torres
Είδος:Κωμωδία, Δράμα
Σεζόν:9

 

Δείτε επίσης :

ONE PIECE NETFLIX | Η live-action σειρά έφτασε και λέμε την γνώμη μας

Netflix ή Amazon Prime; Ποια Streaming πλατφόρμα είναι καλύτερη να επιλέξεις;

Τα 10 καλύτερα anime PART 1

Continue Reading

Lifestyle

ΤΑ ΚΑΛΎΤΕΡΑ SNEAKERS ΤΟΥ 2023… ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ

sneakers παπούτσια

Sneakers Παπούτσια

Μπορεί να βρισκόμαστε μόλις στα μισά της χρονιάς(και κάτι ψιλά), αλλά ο κόσμος των αθλητικών παπουτσιών κινείται τόσο γρήγορα που ήδη υπάρχουν αμέτρητοι υποψήφιοι για το αθλητικό παπούτσι της χρονιάς.

Από bangers γενικής κυκλοφορίας και απροσδόκητες συνεργασίες μέχρι εκείνες τις καρτουνίστικες μεγάλες κόκκινες μπότες που έκαναν το διαδίκτυο να λυθεί, υπάρχουν πολλά να μάθουμε από τη φετινή χρονιά στη χώρα των υποδημάτων και των δημοφιλών sneakers.

Για να σας βοηθήσουμε να περιηγηθείτε σε όλες τις κληρώσεις και τις ημερομηνίες κυκλοφορίας, έχουμε ένα εβδομαδιαίο roundup που καλύπτει όλες τις τελευταίες κυκλοφορίες, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να κάνουμε μια αναδρομή στα πιο cool sneakers του 2023 για να διαλέξουμε ποια είναι τα καλύτερα – μέχρι στιγμής.

Παρόλο που δεν μπορούμε να πούμε πώς το 2023 θα επηρεάσει την αγορά sneakers στο σύνολό της, προχωρώντας προς τα εμπρός, οι τάσεις που είδαμε να αναπτύσσονται πέρυσι έχουν επιταχυνθεί. Ειδικότερα, οι εξειδικευμένες εταιρείες υποδημάτων συνεχίζουν να έχουν τη λάμψη τους, με τις εταιρείες Mizuno, Salomon και HOKA να φιγουράρουν στην παρακάτω λίστα. Αλλά μην ανησυχείτε οι πιστοί της Nike και της adidas, θα βρείτε τα Air Max και τα Sambas που αξίζουν τον κόπο, κάνοντας scroll down παρακάτω.

Δείτε παρακάτω τις επιλογές

KITH x Clarks x adidas Samba

sneakers παπούτσια

Χάρη στις συλλογικές κυκλοφορίες του Wales Bonner και την τάση του TikTok για bloke-core, το adidas Samba έχει κερδίσει σημαντική προσοχή πρόσφατα. Και μαζί με αυτό ήρθε και ένα μπαράζ συνεργασιών, από την Palace μέχρι την ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Μεξικού, αλλά καμία δεν έφτασε στα επίπεδα αυτής.

Μια τριπλή συνεργασία μεταξύ της Kith, της Clarks και της adidas, το sneaker έχει το πάνω μέρος ενός Samba, που προσφέρεται στην κλασική λευκή και πράσινη απόχρωση του μοντέλου, με την χοντρή κρεπ σόλα ενός παπουτσιού της Clarks.

Δεν λείπουν οι συνεργασίες στη βιομηχανία των sneakers, και αυτή πήγε τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα φέρνοντας κοντά τρία διαφορετικά μέρη – κάτι που ίσως δούμε περισσότερες μάρκες να πειραματίζονται.

Moncler x Salehe Bembury Trailgrip Grain Sneakers

sneakers παπούτσια

Από τα αδιάβροχα εξωτερικά ενδύματα μέχρι τα ωφέλιμα σακίδια πλάτης, η συνεργασία Moncler x Salehe Bembury παρείχε μια λειτουργική ενδυμασία για την ύπαιθρο. Και ενώ ήταν η πρώτη πλήρης ready-to-wear συλλογή του σχεδιαστή, ο ειδικός στα sneakers δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην προσαρμογή των Trailgrip sneakers της Moncler.

Φτάνοντας σε τρεις αποχρώσεις, τα αθλητικά παπούτσια που επικεντρώνονται σε εξωτερικούς χώρους είναι κατασκευασμένα από κεντημένο βαλλιστικό νάιλον, το οποίο έχει γίνει αδιάβροχο μέσω μιας μεμβράνης GORE-TEX και κάθεται πάνω σε μια ειδική σύνθεση καουτσούκ Vibram MEGAGRIP.

Αυτό μπορεί να είναι ένα πολυτελές αθλητικό παπούτσι, αλλά είναι φτιαγμένο για να αποδίδει σε δύσκολες συνθήκες.

Corteiz x Nike Air Max 95 SP

sneakers παπούτσια

Κανείς δεν κατέχει την τέχνη του guerrilla marketing όσο η Corteiz και η τριάδα των συνεργασιών Air Max 95 της μάρκας είδε την μάρκα να βγαίνει για άλλη μια φορά στους δρόμους για να μοιράσει προϊόντα σε πληθώρα πιστών οπαδών της.

Όλα ξεκίνησαν από το Λονδίνο με μια πρόκληση, όπου όσοι είχαν καλό στόχο έπαιρναν ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, και κατέληξαν στους δρόμους του Παρισιού που γέμισαν με κόσμο που κυνηγούσε ένα λεωφορείο που υποσχόταν να προσφέρει στους οπαδούς πρόσβαση σε αποκλειστικά αθλητικά παπούτσια.

Αλλά ανεξάρτητα από το μάρκετινγκ γύρω από αυτά τα αθλητικά παπούτσια, είναι ο σχεδιασμός που τα έφερε σε αυτή τη λίστα: πλήρης με πλέγμα βαρέως τύπου, χαρακτηριστικά σήματα Corteiz, τέλεια επινοημένους χρωματισμούς και ακόμη και ένα κλασικό κουτί Air Max της δεκαετίας του 2000 για το τέλος. Για μένα, το παραπάνω πράσινο ζευγάρι είναι το κορυφαίο από τα τρία παπούτσια.

Puma x Pleasures Velophasis Overdyed

Υπήρξε μια αξιοσημείωτη άνοδος στις κυκλοφορίες αθλητικών παπουτσιών σε ροζ χρώμα φέτος και αυτό αντικατοπτρίζεται στη λίστα μας – ο άρχοντας του σκότους της μόδας συμμετέχει ακόμη και στη διασκέδαση. Ο θόρυβος γύρω από τη νέα ταινία Barbie (και η τάση barbiecore που ενέπνευσε) είναι μάλλον η βασική αιτία για αυτό, καθώς κατάφερε να δημιουργήσει ακόμη και έλλειψη ροζ χρώματος.

Αυτό το ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών ευτυχώς δεν επηρεάστηκε από την έλλειψη ροζ χρώματος και έρχεται με ένα “overdyed” φινίρισμα ευγενική προσφορά της streetwear εταιρείας PLEASURES με έδρα το Λος Άντζελες.

Αυτός ο νέος χρωματισμός δίνει στο sneaker Velophasis της PUMA, ένα μοντέλο chunky υποδημάτων εμπνευσμένο από το Y2k, την πιο πολύχρωμη εμφάνιση μέχρι σήμερα.

New Balance x Aimé Leon Dore 860v2

sneakers παπούτσια
sneakers παπούτσια
sneakers παπούτσια

Ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι παραλλαγές του Aimé Leon Dore στα New Balance 550 ή 660 θα ήταν στην κορυφή των λιστών με τα sneaker της χρονιάς, ο αριθμός των ζευγαριών που έχουν κυκλοφορήσει σε συνδυασμό με την ποσότητα της διαδικτυακής προσοχής που συγκεντρώνουν έχει οδηγήσει σε κάποια κόπωση των sneakers. Φέτος, είμαστε περισσότερο ενθουσιασμένοι να δούμε τι μπορεί να δημιουργήσει η ομάδα υπό την ηγεσία του Teddy Santis από τα υπόλοιπα μοντέλα της New Balance.

Nike Jordan 4 Retro SB

sneakers παπούτσια

Με τη βιομηχανία αθλητικών παπουτσιών να κυριαρχείται από online κληρώσεις, εγγραφές μέσω email και bots, βλέποντας ανθρώπους να κατασκηνώνουν έξω από καταστήματα skate και να κατακλύζουν τους δρόμους για να προσπαθήσουν να αποκτήσουν ένα ζευγάρι από αυτά, ένιωσα σαν μια αναδρομή στον τρόπο που γινόταν παλιά η συλλογή αθλητικών παπουτσιών.

Και ενώ δεν μπορώ να υποστηρίξω κανέναν που προκάλεσε ζημιές σε καταστήματα προσπαθώντας να τα αντιγράψει, δεν μπορείς να κατηγορήσεις τους ανθρώπους που έγιναν λίγο άγριοι. Το παπούτσι κυκλοφόρησε στο κλασικό χρώμα “Pine Green” και βλέπει ένα από τα πιο δημοφιλή μοντέλα της Air Jordan να μετατρέπεται σε skate-able από την υποεπιχείρηση της Nike που εστιάζει στο skate.

Σύμφωνα με τα λόγια του James Arizumi, Global Senior Design Director, Jordan Brand Special Projects: “Το Nike SB x Air Jordan 4 είναι ένας τρόπος για δύο κοινότητες του αθλητισμού να δείξουν σεβασμό η μία στην άλλη και αντιπροσωπεύει τη σύγκρουση του μπάσκετ, της κουλτούρας του skate και του στυλ που τις φέρνει και τις δύο μαζί”.

Nike CLOT CLOTEZ Yin Yang

sneakers παπούτσια
sneakers παπούτσια

Η CLOT μετέτρεψε το Nike Cortez σε Clotez με σχεδιασμό εμπνευσμένο από τα υποδήματα Kung Fu και ευέλικτες δυνατότητες 3 σε 1. Αποτελούμενο από ένα slip-on εξωτερικό στρώμα και ένα αφαιρούμενο sneaker, μπορούν να φορεθούν και τα δύο ξεχωριστά ή να συνδυαστούν σε ένα.

Μετά από ένα επιτυχημένο 2022 που περιελάμβανε συνεργασίες με την Union LA και την sacai, η CLOT εξασφαλίζει ότι το Cortez θα συνεχίσει να τραβάει την προσοχή και φέτος. Ενώ το μοντέλο ήταν πάντα ένα κλασικό μοντέλο στο οπλοστάσιο των sneakers της Nike, είναι ωραίο να το βλέπουμε να λαμβάνει τον σεβασμό που του αξίζει.

Continue Reading

Lifestyle

Νεκρός σε Τροχαίο o 23χρονος τράπερ Gameboy – Τραυματίστηκε σοβαρά και μία 22χρονη

gameboymelody

Τράπερ GameBoy

Ο ράππερ Gameboy_Melody  είναι ο 23χρονος, ο οποίος έχασε τη ζωή του στο τροχαίο που σημειώθηκε στην Πέτρου Ράλλη, τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο 23χρονος οδηγούσε τη μοτοσικλέτα που κινούνταν από Νίκαια προς Αθήνα, όταν προσέκρουσε σε σταθμευμένο επικαθήμενο φορτηγό επί της Πέτρου Ράλλη με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του.

Στη μοτοσικλέτα επέβαινε και μια 22χρονη κοπέλα με καταγωγή από την Ουκρανία, η οποία έχει τραυματιστεί σοβαρά και δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Την τραυματία πρελαβε ασθενοφόρο και τη μετέφερε στο “Αττικό” νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένη.

Το θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε στη 01:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας (4/9) και την προανάκριση έχει αναλάβει η τροχαία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

τράπερ GameBoy
τράπερ GameBoy
Continue Reading

Κορυφαια Νεα