Connect with us

GAMING

Μπαρμπούτα: Ένας φάρος ιστορικής μνήμης στη Βέροια

Η Εβραϊκή Συνοικία με τη Συναγωγή της, ένα ταξίδι σε μία άλλη εποχή

BEROIA EVRAIKH SYNAGWGH 06 6

Ταξιδεύοντας κανείς στη Βέροια δεν μπορεί να παραμείνει ασυγκίνητος από τη βαθιά θρησκευτική κατάνυξη που περικλύει την πόλη. Οι αναρίθμητες της εκκλησίες της δικαιωματικά της χαρίζουν τον χαρακτηρισμός ως «Μικρή Ιερουσαλήμ» δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για θρησκευτικό, πέραν όλων των άλλων, τουρισμό.

Στη Βέροια θα συναντήσει κανείς ένα σπάνιο μείγμα πολιτισμών και θρησκειών απόρροια της ιστορικής της διαδρομής 2.500 ετών. Εκεί συναντάται μία από τις ιστορικότερες εβραϊκές κοινότητες στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η Συναγωγή της Μπαρμπούτας. Η εβραϊκή παρουσία στη μακεδονική πόλη ήταν έντονη μέχρι και το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τις θηριωδίες των ναζί που ακολούθησαν.

Πρόκειται «για την πιο παλιά εβραϊκή συναγωγή και συνοικία στη βόρεια Ελλάδα και στα Βαλκάνια, που επιβίωσε από τους Γερμανούς» όπως επισημάνθηκε από την κ. Εύη Μέσκα, υπεύθυνη της Συναγωγής. Δικαίωμα εισόδου στη Συναγωγή είχαν μόνο οι άνδρες οι οποίοι φορούσαν «Εβραϊκό Κιπά», το οποίο είναι ένα σκουφάκι χωρίς γείσο ενώ οι γυναίκες είχαν τη δυνατότητα να εισέρχονται στη Συναγωγή μόνο εξωτερικά από τον γυναικωνίτη. Χτίστηκε το 1850 και σήμερα προσελκύει το ενδιαφέρον των Εβραίων από κάθε γωνιά του πλανήτη οι οποίοι επιθυμούν την περιπλάνησή τους στη γενέθλια γη τους.
Βέροια
Στα μάτια των ανθρώπων που την επισκέπτονται ανοίγει ένας ολόκληρος κόσμος, μίας άλλης εποχής. Δίπλα στα ορμητικά νερά του Τριπόταμου ξεχωρίζουν τα τριώροφα σπίτια της εβραϊκής κοινότητας, τα οποία είχαν αγοραστεί από Έλληνες, φίλους των Εβραίων. Τα καλντερίμια με τα επιβλητικά σπίτια όμως μαρτυρούν μια τρομακτική ιστορία.
                                                       

Η ιστορική σημασία της εβραϊκής Συναγωγής, εδράζεται και στο γεγονός ότι δεν καταστράφηκε από τους Γερμανούς, παρά το γεγονός ότι είχε καταληφθεί από τους ίδιους και είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια 700 ανθρώπων μεταξύ των οποίων και 150 παιδιών. Από τις θηριωδίες των Ναζί, ο μοναδικός που επέζησε από τους Εβραίους της Βέροιας ήταν ο Δαυίδ Κοέν, ο οποίος επέστρεψε από το Άουσβιτς και έμεινε στην πόλη μέχρι το τέλος της ζωής του. Σήμερα ο γιος του Ντανιέλ Κοέν αποτελεί τον μόνο Εβραίο που διαμένει στη Βέροια.

«Σήμερα, η συναγωγή λειτουργεί αποκλειστικά ως αξιοθέατο για τους επισκέπτες καθώς βασική προϋπόθεση για την επαναλειτουργία της είναι η ύπαρξη τουλάχιστον δέκα ατόμων εβραϊκής καταγωγής», όπως τονίστηκε από την κ. Μέσκα. Η επίσκεψή μας συνέπεσε χρονικά με έναν σημαντικό εορτασμό για την κοινότητα των Εβραίων, την Πρωτοχρονιά. Σε τέτοιου είδους περιστάσεις η συναγωγή είναι ανοιχτή τις πρωινές ώρες για το κοινό ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες για να την επισκεφθεί κάποιος θα πρέπει να κλείσει εκ των προτέρων συνάντηση.

Στο εσωτερικό της συναγωγής άξιο προσοχής αποτελούν οι επιγραφές οι οποίες είναι γραμμένες στην αραβική γλώσσα, επίσημη γλώσσα των Εβραίων. Στα θρανία και στα βιβλία το ρολόι δείχνει…1850 καθώς παραμένουν αναλλοίωτα μέσα στο χρόνο και κοσμούν τη συναγωγή.

Η Συναγωγή χτίστηκε κατά τα ρωμαϊκά χρόνια και είναι επίσης ιδιαιτέρως σημαντική για τους χριστιανούς καθώς σε αυτή την περιοχή μίλησε ο απόστολος Παύλος. Πολλοί χριστιανοί λόγω της αγάπης τους για τον απόστολο Παύλο όταν επισκέπτονται το βήμα του στη Βέροια, έρχονται με τη συνοδεία Πάστορα στη συναγωγή προκειμένου να τους διαβάσει το απόσπασμα της Καινής Διαθήκης στο οποίο γίνεται αναφορά στην περιοχή της Βέροιας και στην εβραϊκή συναγωγή αλλά και να τελέσουν μια προσευχή ή και να τραγουδήσουν ένα εβραϊκό τραγούδι-ύμνο για τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους.

Κατά την επίσκεψή σας το βλέμμα σας αναμφίβολα θα μαγνητίσουν τα μικρά boutique hotels που έχουν αναπτυχθεί μέσα στα αρχοντικά της εβραϊκής συνοικίας και προκαλούν δέος καθώς το συγκεκριμένο μέρος ξεχειλίζει ιστορικότητα και επιβλητικότητα λόγω της κατανυκτικής ατμόσφαιρας που «αναβλύζει» από το χώρο. Η Βέροια μπορεί να έχασε ένα κομμάτι της ιστορίας της, ωστόσο η εβραϊκή κοινότητα και η Συναγωγή της παραμένουν εκεί «άγρυπνοι φρουροί», «φάροι» υπενθύμισης των οδυνηρών συνεπειών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και διατήρησης της ιστορικής μνήμης.

Περισσότερα άρθρα εδώ

Πηγή: www.travel.gr

 

Continue Reading

GAMING

Ο kkOma επιστρέφει με ανατριχιαστικό τρόπο στην T1 ως προπονητής για τη σεζόν LCK του 2024.

Ο kkOma, ο μεγαλύτερος προπονητής στο League of Legends, επιστρέφει για μια ακόμα φορά στο μέρος όπου κέρδισε τον μυθικό τίτλο του. Η T1 επιβεβαίωσε επίσημα ότι θα ενταχθεί στην ομάδα ως head coach για τη σεζόν του 2024 στο LCK. Eίναι μία από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες στον κόσμο του League of Legends. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κυριαρχία της SK Telecom και η συνεργασία του με τον Faker έφτασε σε ένα επίπεδο που κανείς δεν έχει καταφέρει να αντιγράψει στο παιχνίδι αυτό μέχρι και σήμερα.

Αφού αποχώρησε από την SKT το 2019, εργάστηκε στη Vici Gaming για ένα χρόνο. Στη συνέχεια, μετακόμισε στη DWG KIA (πρώην Dplus KIA), όπου κυριάρχησε στο LCK και κατέλαβε τη δεύτερη θέση στα MSI 2021 και Worlds 2021. Φαίνεται ότι επιστρέφει στο σπίτι του, στην T1 (πρώην SKT), λίγο μετά την κατάκτηση του τέταρτου παγκοσμίου τίτλου από την ομάδα.

Η είδηση για την επιστροφή του  διέρρευσε αρχικά στα Κορεατικά μέσα στις 20 Νοεμβρίου 2023. Οι θαυμαστές ήταν σκεπτικιστές, καθώς η είδηση ήταν πολύ μεγάλη για να είναι αληθινή, ιδίως μόλις μια μέρα μετά τη νίκη της T1 στο Worlds 2023. Ωστόσο, η T1 δεν καθυστέρησε να επιβεβαιώσει την επιστροφή του, κάνοντάς την επίσημη στις πρώτες ώρες της 21ης Νοεμβρίου 2023. Φυσικά, οι φίλοι της ομάδας ήταν ταυτόχρονα και σοκαρισμένοι και ενθουσιασμένοι, αφού  είναι όχι μόνο μυθική φιγούρα, αλλά και κάποιος που τραβάει τον σεβασμό πολλών. Έχει 3 παγκόσμιους τίτλους, 2 τίτλους στο MSI, πολλαπλούς τίτλους στο LCK και χρυσό μετάλλιο στους Ασιατικούς Αγώνες ως προπονητής.

Υπάρχουν ακόμη αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το roster, καθώς οι παίκτες ενδέχεται να ψάχνουν για ευκαιρίες σε άλλα μέρη του κόσμου. Ωστόσο, φήμες υποδηλώνουν ότι η T1 καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να κρατήσει το roster αναλλοίωτο για το επόμενο έτος.

Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί, ενδιαφέροντα και συναρπαστικά χρόνια περιμένουν τους φίλους της T1, όχι μόνο στην Κορέα, αλλά σε όλο τον κόσμο.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε το site μου.

Άρθρογραφος: Κωνσταντίνος Παγωνούδης

https://www.dexerto.com/

RATE.GR ©

Δείτε επίσης :

Η T1 κατέκτησε για τέταρτη φορά τον τίτλο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα

Temu: Το Φαινόμενο που Κοιτάζει Υψηλά το Amazon και το Shein

Temu: Ανακαλύπτοντας Έναν Κόσμο Καταναλωτικών Απολαύσεων με Απίστευτα Χαμηλές
Continue Reading

GAMING

Ανακοίνωση των δημιουργών του League of Legends για νέα Champion quests για την Σεζόν 2024

League of Legends oι δημιουργοί του ανακοίνωσαν ότι θα εισάγουν νέα Champion quest μέσα στη Σεζόν 2024, προσφέροντας μπόνους στον νικητή.

Το δημοφιλές MOBA της Riot,, δεν είναι γνωστό για τον μαζικό και εκτεταμένο πλούτο της ιστορίας του. Ωστόσο, με την εισαγωγή παιχνιδιών όπως το Legends of Runeterra και η τηλεοπτική σειρά Arcane, οι δημιουργοί άρχισαν να αναπτύσσουν τις σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων με πιο εσωτερικό τρόπο.

league of legends

Οι πρωταθλητές στο League of Legends συνήθως σχετίζονται μεταξύ τους, είτε ως αδέλφια, ανταγωνιστές, εχθροί ή ακόμα και εραστές. Ωστόσο, αυτές οι σχέσεις συχνά παραβλέπονται στο παιχνίδι, όπου οι περισσότερες πληροφορίες έρχονται μέσα από τις περιστασιακές γραμμές φωνής μεταξύ των πρωταθλητών.

Η έλλειψη αυτής της ιστορίας μέσα στο παιχνίδι ενδέχεται να αλλάξει στο μέλλον, με τη Riot να ανακοινώνει μερικές μεγάλες αλλαγές για τη Σεζόν 2024 που σίγουρα θα ικανοποιήσουν τους οπαδούς που επιθυμούν περισσότερη ιστορία. Οι δημιουργοί σχεδιάζουν να εισάγουν περισσότερες αποστολές πρωταθλητών στο  κατά τη Σεζόν 2024.

Οι αποστολές των champion είναι γεγονότα μέσα στο παιχνίδι που αναδεικνύουν τη σχέση μεταξύ δύο χαρακτήρων από αντίπαλες ομάδες. Μόλις πληρωθούν ορισμένα κριτήρια, και οι δύο ομάδες λαμβάνουν μια αποστολή για να βοηθήσουν τον σύμμαχό τους να καταργήσει τον επισημασμένο εχθρό, με τον νικητή να λαμβάνει ένα μικρό μπόνους.

Αυτές οι αποστολές έχουν υπάρξει στοκαι στο παρελθόν, με παραδείγματα όπως οι Kha’Zix και Rengar, οι Thresh και Senna, και οι Ashe, Lissandra και Sejuani, για να αναφέρουμε μερικούς.

Παρά το γεγονός ότι δεν μας έχουν ανακοινωθεί ποιοι πρωταθλητές θα λάβουν αποστολή κατά τη Σεζόν 2024, οι δημιουργοί έδωσαν ένα teaser πως ο Renekton και ο Nasus θα έχουν μια νέα αλληλεπίδραση στην επόμενη σεζόν.

Αυτές είναι μερικές από τις αλλαγές που σχεδιάζει η Riot για την επερχόμενη σεζόν, και ενώ δεν γνωρίζουμε ποιοι ακριβώς πρωταθλητές θα έχουν αυτές τις νέες αλληλεπιδράσεις, θα το μάθουμε μόλις η πλήρης σεζόν κυκλοφορήσει κάπου τον Ιανουάριο του 2024.

Χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν τους τελικούς του παγκόσμιου πρωταθλήματος

Χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν τους τελικούς του παγκόσμιου πρωταθλήματοςστη Νότια Κορέα Από τον Κωνσταντίνο Παγωνούδη

SEOUL, 19 Νοεμβρίου (Reuters) – Χιλιάδες fans του video game παρακολούθησαν με ενθουσιασμό σε ένα στάδιο με λέιζερ στη Σεούλ την Κυριακή, καθώς η νότιοκορεάτικη ομάδα T1 νίκησε την κινεζική Weibo Gaming στους τελικούς του ετήσιου πρωταθλήματος του παιχνιδιού μάχης πολλαπλών παικτών

Τα εισιτήρια για το φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα  που πραγματοποιήθηκε στο Gocheok Sky Dome, ένας χώρος με 16.000 θέσεις στο νοτιοδυτικό μέρος της νοτιοκορεάτικης πρωτεύουσας, εξαντλήθηκαν σε λίγα λεπτά, δήλωσε η Riot Games Inc., ο κατασκευαστής του παιχνιδιού.

Ο νοτιοκορεάτης gaming superstar Lee Sang-hyeok – γνωστός με το όνομα ‘Faker’ στο gaming – είπε ότι διατήρησε την ψυχραιμία του για να οδηγήσει την ομάδα του στην πρώτη τους νίκη μετά από επτά χρόνια.

Continue Reading

GAMING

Χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν τους τελικούς του παγκόσμιου πρωταθλήματος

League of Legends “Χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν τους τελικούς του παγκόσμιου πρωταθλήματοςστη Νότια Κορέα Από τον Κωνσταντίνο Παγωνούδη

SEOUL, 19 Νοεμβρίου (Reuters) – Χιλιάδες fans του video game παρακολούθησαν με ενθουσιασμό σε ένα στάδιο με λέιζερ στη Σεούλ την Κυριακή, καθώς η νότιοκορεάτικη ομάδα T1 νίκησε την κινεζική Weibo Gaming στους τελικούς του ετήσιου πρωταθλήματος του παιχνιδιού μάχης πολλαπλών παικτών

league of legends

Τα εισιτήρια για το φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα  που πραγματοποιήθηκε στο Gocheok Sky Dome, ένας χώρος με 16.000 θέσεις στο νοτιοδυτικό μέρος της νοτιοκορεάτικης πρωτεύουσας, εξαντλήθηκαν σε λίγα λεπτά, δήλωσε η Riot Games Inc., ο κατασκευαστής του παιχνιδιού.

Ο νοτιοκορεάτης gaming superstar Lee Sang-hyeok – γνωστός με το όνομα ‘Faker’ στο gaming – είπε ότι διατήρησε την ψυχραιμία του για να οδηγήσει την ομάδα του στην πρώτη τους νίκη μετά από επτά χρόνια.

“Ο προσωπικός μου στόχος για αυτά τα Worlds ήταν να διατηρήσω (την) ψυχραιμία μου και το mindset μου ώστε ακόμα κι αν πάω 0-3 στους τελικούς, να μπορώ να χαμογελάσω”, είπε.

Επίσης, είπε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την ομάδα του σύμφωνα με το συμβόλαιό του, όταν του ζητήθηκε για σχέδια για συνταξιοδότηση.

“Ήταν αρκετά άτυχο που δεν είχαμε πραγματικά πολλές ευκαιρίες να κάνουμε scrim εναντίον,” δήλωσε ο προπονητής Yang ″Daeny″ Dae-in της Weibo Gaming, αναφερόμενος στην έλλειψη προπόνησης της ομάδας του, επίσης γνωστή ως scrimmage στα eSports.

Χιλιάδες fans αντιμετώπισαν το κρύο και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Gwanghwamun στο κέντρο της Σεούλ για να παρακολουθήσουν τον αγώνα σε μια μεγάλη οθόνη και να ενθαρρύνουν την αγαπημένη τους ομάδα.

Πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα παρακολούθησαν ταυτόχρονα ένα live stream των τελικών μόνο στο YouTube.

Η Νότια Κορέα και η Κίνα ανήκουν στις μεγαλύτερες αγορές PC gaming στον κόσμο.

Ο ‘Faker’ απολαμβάνει το καθεστώς του celebrity στο σπίτι του, παρόμοιο με τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές σε άλλες χώρες, υπογράφοντας πολλαπλές διαφημιστικές συμφωνίες που κυμαίνονται από ένα gaming PC, ένα καρέκλα μασάζ μέχρι παγωτό, σηματοδοτώντας τη μακροχρόνια δημοτικότητα των eSports στη χώρα.

ένα κλασικό eSports παιχνίδι, έκανε το ντεμπούτο του στους Ασιατικούς Αγώνες στο Hangzhou της Κίνας νωρίτερα φέτος, δίπλα σε άλλους τίτλους όπως το DOTA 2, παρά το ότι κυκλοφόρησε πριν από πάνω από δεκαετία.

Ο ‘Faker’ πρόσθεσε ότι ήταν ευγνώμων για την εμπειρία στους Ασιατικούς Αγώνες όπου η ομάδα του κέρδισε το χρυσό μετάλλιο, αν και ήταν μόνο αναπληρωματικός για τον τελικό λόγω ασθένειας.

Η Naz Aletaha, Παγκόσμια Επικεφαλής τον Esports, δήλωσε ότι ήταν ένα ορόσημο για το παιχνίδι να είναι ένα γεγονός με μετάλλιο στους Ασιατικούς Αγώνες.

“Καθώς ο αθλητισμός μας συνεχίζει να αναπτύσσεται, θα θέλαμε να εξερευνήσουμε ευκαιρίες όπου  μπορεί να συμμετέχει σε παγκοσμίως επιδραστικά γεγονότα,” είπε η Aletaha στο Reuters μέσω email.”

Άρθρογραφος: Κωνσταντίνος Παγωνούδης
RATE.GR ©

Δείτε επίσης :

Η T1 κατέκτησε για τέταρτη φορά τον τίτλο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα

Temu: Το Φαινόμενο που Κοιτάζει Υψηλά το Amazon και το Shein

Temu: Ανακαλύπτοντας Έναν Κόσμο Καταναλωτικών Απολαύσεων με Απίστευτα Χαμηλές
Continue Reading

Κορυφαια Νεα