Connect with us

Uncategorized

Κατάθλιψη: Ανοίγοντας… το κουτί των αναμνήσεων

Νέα ευρήματα δείχνουν ότι η ένταση των αρνητικών αναμνήσεων μπορεί να αμβλυνθεί ενισχύοντας με τεχνητό τρόπο τις θετικές αναμνήσεις. Το εύρημα ανοίγει νέους δρόμους για την ανάπτυξη θεραπειών για ψυχικές ασθένειες.

katathlipsi

Πολλές φορές τυχαίνει στη ζωή μας οι οδυνηρές αναμνήσεις να «παλεύουν» με τις ευχάριστες, με τον τελικό νικητή να είναι αβέβαιος. Νέα έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από διεθνή ομάδα επιστημόνων καταδεικνύει ότι η ένταση των αρνητικών σκέψεων μπορεί να αμβλυνθεί εάν ενισχυθούν με τεχνητό τρόπο οι θετικές σκέψεις. Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Communications Biology, ενδέχεται να αποδειχθούν πολύτιμα για την αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη ή η διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Πολλά επίπεδα αναμνήσεων

Η πρωτοτυπία αυτής της έρευνας έγκειται στο γεγονός ότι  οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η βιολογική βάση των θετικών και των αρνητικών αναμνήσεων είναι εν μέρει διαφορετική: οι θετικές αναμνήσεις κινητοποιούν διαφορετικούς τύπους κυττάρων από τις αρνητικές, ενώ καθένας από αυτούς τους τύπους κυττάρων επικοινωνούν με διαφορετικά μοριακά μονοπάτια σε κάθε περίπτωση. Κάθε τύπος ανάμνησης, ανάλογα με το αν έχει θετικό ή αρνητικό πρόσημο, «κωδικοποιείται» σε διαφορετικές περιοχές του  ιππόκαμπου, μίας περιοχή του εγκεφάλου η οποία διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη μάθηση και στη μνήμη. «Τα αποτελέσματα αυτά είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, επειδή υποδεικνύουν ότι οι θετικές και οι αρνητικές αναμνήσεις καταλαμβάνουν ξεχωριστό χώρο στον εγκέφαλο», ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του ο δρ. Στιβ Ραμίρεζ, ένας εκ των επικεφαλής της έρευνας και επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Επιστημών Ψυχολογίας και Εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης.

Διαχωρίζοντας θετικές και αρνητικές αναμνήσεις

Με ποιον τρόπο όμως οι ερευνητές διαχώρισαν τις θετικές από τις αρνητικές αναμνήσεις; Αυτό έγινε εφικτό χρησιμοποιώντας μία τεχνολογία η οποίο ονομάζεται οπτογενετική. Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει την χρήση φωτός για τη διέγερση κυττάρων τα οποία έχουν προηγουμένως τροποποιηθεί με αλληλουχίες οι οποίες κωδικοποιούν φωτοευαίσθητες πρωτεΐνες, δηλαδή ειδικές πρωτεΐνες που είναι ευαίσθητες στο φως. Αξιοποιώντας αυτή την τεχνολογία, οι επιστήμονες έχουν επίσης τη δυνατότητα να «χρωματίσουν» διαφορικούς τύπους κυττάρων που περιέχουν φωτοευαίσθητες πρωτεΐνες . Με τον τρόπο αυτόν, ανάλογα με το χρώμα των κυττάρων που ενεργοποιείται με τη βοήθεια του φωτός, οι ερευνητές είναι σε θέση να διαπιστώσουν ποιοι τύποι κυττάρων ενεργοποιούνται υπό διαφορετικές συνθήκες.

Δημιουργώντας εμπειρίες

Οι επιστήμονες λοιπόν δημιούργησαν κατάλληλες σειρές ποντικιών, των οποίων συγκεκριμένα κύτταρα μπορούσαν να «χρωματιστούν» υπό την επίδραση του φως. Έπειτα, τα ποντίκια εκτέθηκαν σε στρεσογόνες καταστάσεις ώστε να προκύψουν αρνητικές αναμνήσεις και ευχάριστες καταστάσεις οι οποίες συνδέονται με θετικές αναμνήσεις. Παραδείγματος χάριν, στις στρεσογόνες καταστάσεις συμπεριλαμβάνεται ένα ήπιο ηλεκτροσόκ στα πόδια, ενώ στις ευχάριστες εμπειρίες συμπεριλαμβάνεται η χορήγηση ενός κομματιού τυριού ή η συναναστροφή με άλλα άτομα ποντικιών. Κάθε φορά που πραγματοποιούνταν η έκθεση σε αυτές τις καταστάσεις, οι ερευνητές χρησιμοποιούσαν τις ακτίνες φωτός ώστε να ενεργοποιήσουν τις φωτοευαίσθητες πρωτεΐνες και να παρακολουθήσουν τα κύτταρα που κινητοποιούνται σε κάθε ξεχωριστή περίπτωση.

«Αντικαθιστώντας» τις αρνητικές αναμνήσεις

Με τον τρόπο αυτόν οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κάθε τύπος εμπειρίας κινητοποιούσε διαφορετικά κύτταρα στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου. Έπειτα, χρησιμοποιώντας ακτίνες φωτός, οι ερευνητές επιχείρησαν να ενεργοποιήσουν μόνο τα κύτταρα που σχετίζονται με τις θετικές εμπειρίες, ενόσω τα ποντίκια βρίσκονταν σε στρεσογόνες καταστάσεις. Τα αποτελέσματα αυτής της σειράς πειραμάτων έδειξαν ότι η ενεργοποίηση των κυττάρων που σχετίζονται με τις θετικές εμπειρίες μείωσαν την απόκριση των κυττάρων που σχετίζονται με τις αρνητικές εμπειρίες. Η μείωση αυτή παρατηρήθηκε επίσης  –σε μικρότερο βαθμό- ενεργοποιώντας με τεχνητό τρόπο κύτταρα τα οποία σχετίζονται με ουδέτερες εμπειρίες, οι οποίες προκύπτουν από καταστάσεις στις οποίες δεν υπάρχει κάποιο ερέθισμα το οποίο να παραπέμπει σε θετικές ή αρνητικές εμπειρίες.

Πολύτιμα αποτελέσματα για θεραπείες

Τα αποτελέσματα αυτά, αν και είναι ακόμη πρώιμα καθώς τα πειράματα έχουν πραγματοποιηθεί μόνο σε ποντίκια, ανοίγουν τον δρόμο για την ανάπτυξη μεθόδων οι οποίες θα μπορούν ενδεχομένως να αμβλύνουν την ένταση των αρνητικών αναμνήσεων και ως εκ τούτου θα συμβάλουν στην ανάπτυξη θεραπευτικών προσεγγίσεων για βαριές περιπτώσεις ψυχικών διαταραχών.

Continue Reading

Uncategorized

Φωτισμός Εξωτερικών Χώρων: Πώς να Κάνετε τον Κήπο ή την Βεράντα σας να Λάμπει

Ο φωτισμός εξωτερικών χώρων είναι ένα σημαντικό στοιχείο για τη δημιουργία μιας όμορφης και λειτουργικής εξωτερικής περιοχής. Είτε πρόκειται για τον κήπο είτε για τη βεράντα, ο κατάλληλος φωτισμός μπορεί να προσθέσει ατμόσφαιρα, ασφάλεια και να αναδείξει τα χαρακτηριστικά του χώρου σας.

Ο φωτισμός μπορεί να δημιουργήσει διαφορετικές διαθέσεις και να αναδείξει συγκεκριμένα σημεία του κήπου ή της βεράντας. Ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους είναι ο έμμεσος φωτισμός. Αυτός ο τύπος φωτισμού είναι ιδανικός για να δημιουργήσει μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τα φυτά και τα αντικείμενα χωρίς να προκαλεί έντονες σκιές.

Για όσους επιθυμούν να δώσουν έμφαση σε συγκεκριμένα σημεία, ο κατευθυνόμενος φωτισμός είναι η καλύτερη επιλογή. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται για να φωτίσει συγκεκριμένα αντικείμενα, όπως αγάλματα, δέντρα ή αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες. Η χρήση φωτιστικών σποτ μπορεί να προσφέρει δραματικές σκιές και να τονίσει τα στοιχεία που θέλετε να ξεχωρίσουν.

Τα χωνευτά φωτιστικά εδάφους είναι επίσης πολύ σημαντικά για την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα του εξωτερικού σας χώρου. Μικρά φωτιστικά τοποθετημένα κατά μήκος της αυλής βοηθούν τους επισκέπτες να κινούνται με ασφάλεια τη νύχτα, ενώ προσθέτουν και μια όμορφη αισθητική. Επιπλέον, μπορείτε να επιλέξετε φωτιστικά που είναι ενσωματωμένα στο έδαφος ή σε χαμηλά στύλους για μια διακριτική και κομψή εμφάνιση.

Η δημιουργία μιας άνετης και ζεστής ατμόσφαιρας στη βεράντα σας μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση φωτιστικών κρεμαστών ή επιτραπέζιων λαμπτήρων. Αυτά τα φωτιστικά προσφέρουν ένα φιλικό και φιλόξενο φως, ιδανικό για δείπνο και συγκεντρώσεις. Η επιλογή λαμπτήρων με ζεστό φως μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση άνεσης και να κάνει τον χώρο σας πιο ελκυστικό.

Η χρήση ηλιακών φωτιστικών είναι μια οικολογική και οικονομική λύση για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων. Αυτά τα φωτιστικά λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια, φορτίζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας και φωτίζουν αυτόματα τη νύχτα. Είναι ιδανικά για περιοχές όπου δεν υπάρχει πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και μπορούν να τοποθετηθούν εύκολα χωρίς καλώδια.

Τέλος, ο φωτισμός με φαναράκια ή λαμπάκια LED είναι μια ρομαντική και διακοσμητική επιλογή. Μπορούν να κρεμαστούν σε δέντρα, φράχτες ή πάνω από τη βεράντα, προσθέτοντας μια μαγική αίσθηση στον χώρο σας. Τα φαναράκια και τα λαμπάκια LED είναι ιδανικά για ειδικές περιστάσεις και πάρτι, δημιουργώντας μια γιορτινή ατμόσφαιρα.

Κάθε κήπος, ανεξαρτήτως μεγέθους, κρύβει τη μαγεία του στο σωστό φωτισμό. Οι σωστές λάμπες και φωτιστικά μπορούν να μεταμορφώσουν τον εξωτερικό σας χώρο, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που προσκαλεί τους επισκέπτες να ανακαλύψουν κάθε γωνιά του. Στην ιστοσελίδα της ΤΕΧΝΟΜΑΤ, θα βρείτε μια πλούσια ποικιλία από φωτιστικά για κάθε στυλ και ανάγκη, ικανά να αναδείξουν την ομορφιά του κήπου ή της αυλής σας με κομψότητα και λειτουργικότητα.

 
Continue Reading

Uncategorized

Επένδυση για αρχάριους

Αν και τα χρήματα δεν φυτρώνουν στα δέντρα, μπορούν να αναπτυχθούν όταν

αποταμιεύετε και επενδύετε με σύνεση.

Τι είναι λοιπόν οι επένδυση;
Είναι όταν βάζετε τα χρήματα στην άκρη για το μέλλον και τα αξιοποιείτε. Όταν επενδύετε, αγοράζετε κάτι που πιστεύετε ότι θα αυξηθεί σε αξία με την πάροδο του χρόνου.

Να θυμάστε – δεν υπάρχουν εγγυήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να πάρετε πίσω λιγότερα από όσα επενδύσατε. Τα χρήματά σας θα μπορούσαν δυνητικά να αυξηθούν πάρα πολύ φυσικά – γι’ αυτό το κάνουν οι άνθρωποι – αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να χάσετε χρήματα.

Το βασικό είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε κάποια χρήματα αποταμιευμένα πριν αρχίσετε να επενδύετε. Συνιστούμε να έχετε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης που να καλύπτει τα έξοδα διαβίωσης 3 έως 6 μηνών.

Ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης μπορεί να σας δώσει τη σιγουριά ότι θα έχετε κάποια χρήματα διαθέσιμα για τα απρόοπτα, χωρίς να χρειάζεται να βυθιστείτε στο επενδυτικό σας ταμείο.

Η αξία των επενδύσεων μπορεί να κάνει, και κάνει, άλματα – αυτό είναι φυσιολογικό. Ιδανικά, θα πρέπει να σχεδιάζετε να βάλετε τα χρήματά σας στην άκρη για τουλάχιστον 5 χρόνια, ώστε να έχετε περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσετε τυχόν βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις. Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα χρήματα εάν χρειαστεί.

Πόσα χρειάζεστε για να αρχίσετε να επενδύετε;
Εάν έχετε τρεχούμενο λογαριασμό στην Freedom24, μπορείτε να ξεκινήσετε να επενδύετε με ένα κεφάλαιο ύψους 50 ευρώ.
Το να ξεκινήσετε με μικρό ποσό θα μπορούσε να είναι ένας καλός τρόπος για να βουτήξετε το δάχτυλό σας στο νερό. Στη συνέχεια, μπορείτε να παρακολουθήσετε τι συμβαίνει με τις επένδύσεις σας – και να επενδύσετε περισσότερα αργότερα, αν το επιθυμείτε

Οι συνήθεις τρόποι  ποικίλουν ανάλογα με τους στόχους, το επίπεδο αντίληψης για το ρίσκο και την διάθεση για επένδυση . Ορισμένοι από τους συνηθέστερους τρόπους επένδυσης περιλαμβάνουν:

  1. Μετοχές: Η αγορά μετοχών είναι ένας τρόπος να αποκτήσετε μερίδια σε μια εταιρεία. Οι επενδύσεις σε μετοχές μπορεί να προσφέρουν υψηλά αποτελέσματα αλλά και να φέρουν υψηλό ρίσκο.

  2. Ομόλογα: Τα ομόλογα είναι χρηματοοικονομικά εργαλεία που προσφέρουν σταθερό εισόδημα μέσω της πληρωμής τόκων. Πρόκειται για λιγότερο επικίνδυνες επενδύσεις σε σύγκριση με τις μετοχές.

  3. Ακίνητα: Η επενδύσεις σε ακίνητα μπορεί να περιλαμβάνει αγορά ή ενοικίαση ακινήτων για εμπορική ή κατοικία χρήση.

  4. Κρυπτονομίσματα: Τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin και το Ethereum έχουν γίνει δημοφιλής επενδυτικές επιλογές, αν και είναι γνωστό ότι είναι πολύ ανασφαλή.

  5. Επενδυτικά κεφάλαια: Τα επενδυτικά κεφάλαια επενδύουν σε μια ποικιλία αξιογραφιών όπως μετοχές, ομόλογα και άλλα ενεργητικά, και μπορούν να προσφέρουν διαφοροποιημένη έκθεση.

  6. Επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια: Τα αμοιβαία κεφάλαια συγκεντρώνουν χρήματα από πολλούς επενδυτές για να επενδύσουν σε μια ποικιλία αξιογραφιών.

  7. Εμπορεύσιμα αγαθά: Οι επενδύσεις σε εμπορεύσιμα αγαθά όπως πετρέλαιο, χρυσό και άλλα είναι ένας άλλος τρόπος επένδυσης που μπορεί να παρέχει διαφοροποίηση.

Αυτοί είναι μερικοί από τους συνήθεις τρόπους επένδυσεων, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές και στρατηγικές που μπορούν να εξερευνηθούν ανάλογα με τους στόχους και τις προτιμήσεις του κάθε επενδυτή.

Continue Reading

Uncategorized

Ο Ολοκληρωμένος Οδηγός Αγορών από Κίνα: Ασφαλείς Συναλλαγές με το Banggood

Banggood Η αγορά προϊόντων από Κίνα έχει γίνει ολοένα και πιο δημοφιλής, με το Banggood να αποτελεί ένα από τα πιο αξιόπιστα και προσιτά e-commerce sites. Στον παρακάτω οδηγό, θα αναλύσουμε αναλυτικά τα βήματα για ασφαλείς αγορές από το Banggood, με έμφαση στη χρήση του Paypal για την προστασία του καταναλωτή.

Πατήστε για 50% Εκπτωση!!

Banggood

Banggood

Πρώτο Βήμα: Επιλογή Προϊόντος Ξεκινώντας από το site angroid.gr, εντοπίζουμε το επιθυμητό προϊόν στο Banggood. Είτε πρόκειται για κινητά, tablet, ή άλλα gadgets, οι προσφορές είναι πολλές και συχνές.

Βήμα Δύο: Επιλογή Μεθόδου Αποστολής Όταν επιλέξουμε το προϊόν, εξετάζουμε τις διάφορες μεθόδους αποστολής. Για ασφάλεια, προτείνεται η χρήση της Banggood Express ή της EU Priority Line, οι οποίες είναι DDP (Delivered Duty Paid), διασφαλίζοντας ότι όλα τα έξοδα καλύπτονται από το Banggood.

Βήμα Τρία: Πληρωμή με Paypal Απαραίτητο βήμα για την προστασία του καταναλωτή είναι η πληρωμή με τη χρήση του Paypal. Αυτό όχι μόνο εξασφαλίζει την ασφάλεια της συναλλαγής, αλλά και προσφέρει προστασία σε περίπτωση προβλημάτων με την παραλαβή ή την κατάσταση του προϊόντος.

Πατήστε για 50% Εκπτωση!!

Βήμα Τέσσερα: Παρακολούθηση Αποστολής Μετά την ολοκλήρωση της παραγγελίας, παρακολουθούμε την πορεία της αποστολής, επιλέγοντας τη μέθοδο αποστολής που επιλέξαμε προηγουμένως.

Banggood

Banggood

Συμπέρασμα: Με τη χρήση του Banggood και την τήρηση των παραπάνω οδηγιών, οι αγορές από Κίνα γίνονται με ασφάλεια και αξιοπιστία. Οι καταναλωτές απολαμβάνουν όχι μόνο ποιοτικά προϊόντα, αλλά και την ησυχία που προσφέρει η χρήση του Paypal σε κάθε συναλλαγή τους.

Σας ευχαριστώ για τις λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία αγοράς από το Banggood. Οι πληροφορίες που παρείχατε είναι πολύ χρήσιμες για όσους σκέφτονται να κάνουν αγορές από αυτό τον ιστότοπο.

Αν κατάλαβα σωστά, το PayPal είναι η προτεινόμενη μέθοδος πληρωμής λόγω της ευκολίας και της προστασίας που παρέχει. Επίσης, η προσθήκη ασφάλειας τελωνείου για τις DDP μεθόδους αποστολής φαίνεται να προσφέρει πρόσθετη ασφάλεια για τυχόν επιπλέον χρεώσεις.

Επίσης, εκτιμώ τις συμβουλές για την ανάγκη ελέγχου των ασφαλειών και την καταγραφή του unboxing για πιθανές διαφορές ή βλάβες στο προϊόν. Είναι πάντα καλό να προσέχουμε και να καταγράφουμε τα βήματα της αγοράς για τυχόν διαφορές ή προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν.

Εάν έχετε άλλες συμβουλές ή πληροφορίες που θα ήταν χρήσιμες, μην διστάσετε να τις μοιραστείτε.

Πατήστε για 50% Εκπτωση!!

Continue Reading

Κορυφαια Νεα