Ελλάδα

Κορωνοϊός: Η ΕΕ συγκαλεί τον μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων – Στο τραπέζι νέα μέτρα λόγω έξαρσης στην Κίνα

Κορωνοϊός  Την ανάγκη «για κοινή προσέγγιση της ΕΕ» και «κοινή ευρωπαϊκή δράση» στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση της Κίνας για άρση των περιορισμών που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων σημειώνει η σουηδική προεδρία της ΕΕ.

Ειδικότερα, η σουηδική προεδρία συγκαλεί συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων (IPCR) του Συμβουλίου την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου για να συζητηθεί ο συντονισμός των πιθανών απαιτήσεων για την είσοδο στην ΕΕ.

Κορωνοϊός

Η άρση των περιορισμών εξόδου από την Κίνα, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη εξάπλωση της COVID-19 στη χώρα, έχει δημιουργήσει την ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή δράση, επισημαίνει η ανακοίνωση.

«Η Προεδρία επιδιώκει μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ για την πιθανή εισαγωγή απαιτήσεων εισόδου. Είναι σημαντικό να λάβουμε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα», αναφέρει ο Σουηδός υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Δημόσιας Υγείας Γιάκομπ Φέρσμεντ.

Κορωνοϊός – Politico: Τα κάποτε προτιμώμενα φάρμακα πιθανόν να θέτουν εκατομμύρια πολίτες σε κίνδυνο

Η έλλειψη εξειδικευμένων θεραπειών για την Covid-19 για άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα έχει αφήσει εκατομμύρια πολίτες με περιορισμένες επιλογές εάν αρρωστήσουν καθώς η πανδημία μπαίνει σε έναν αβέβαιο χειμώνα.

Όπως τονίζει σε άρθρο του το Politico, στις αρχές της πανδημίας, το 2020, είχε νοσήσει και ο άλλοτε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Τότε, όπως είχε γίνει γνωστό, του χορηγήθηκαν μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία αναμενόταν να «αλλάξουν το παιχνίδι» όσον αφορά στις θεραπείες.

Ωστόσο, δύο χρόνια μετά, και έπειτα από αρκετές μεταλλάξεις της Covid-19, τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικά έναντι των τωρινών μεταλλάξεων. Τα πιο εύκολα στη χορήγηση αντιιϊκά φάρμακα, όπως το Paxlovid, έχουν πάρει σε μεγάλο βαθμό τη θέση τους, αλλά δεν είναι ασφαλή για όλους τους ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους, επειδή αλληλεπιδρούν με πολλά άλλα φάρμακα.

Την ίδια ώρα, όπως υπογραμμίζει το Politico, η χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ προς τις φαρμακοβιομηχανίες έχει στερέψει, σε σχέση με τον πρώτο καιρό της Covid-19, με αποτέλεσμα οι κατασκευαστές φαρμάκων να έχουν μικρότερο κίνητρο για την παραγωγή νέων θεραπειών αντισωμάτων, που θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές.

Χωρίς ένα κυβερνητικό πρόγραμμα όπως το Operation Warp Speed για την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών δεύτερης γενιάς, οι ευάλωτοι κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά από Covid-19 και να «πλημμυρίσουν» τα νοσοκομεία κι ενώ το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ είναι ήδη στα «κόκκινα».

«Ακριβώς επειδή βγήκαμε από τη φάση έκτακτης ανάγκης της πανδημίας δεν σημαίνει ότι η Covid-19 τελείωσε ή ότι δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο», δήλωσε η Leana Wen, καθηγήτρια δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο George Washington και πρώην επίτροπος υγείας της Βαλτιμόρης. «Υπάρχουν εκατομμύρια Αμερικανοί που είναι ευάλωτοι σε σοβαρές ασθένειες».

Παράλληλα, μέσα στο 2022 ο FDA απέσυρε την έγκριση για τέσσερις θεραπείες αντισωμάτων, καθώς η Omicron και οι υποπαραλλαγές της εξάλειψαν την αποτελεσματικότητά τους. Οι θεραπείες απευθύνονταν σε ενήλικες και παιδιά με ήπια έως μέτρια νόσηση που θεωρούνταν ότι διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή νόσο και να καταλήξουν να νοσηλευτούν.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα, έχουν δημιουργηθεί στο εργαστήριο και έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν την είσοδο ενός ιού στα ανθρώπινα κύτταρα. Αλλά πρέπει να συνδεθούν με την πρωτεΐνη ακίδας του ιού για να την εξουδετερώσουν και οι πολλές μεταλλάξεις του κορωνοϊού από την εμφάνισή του το 2019 έχουν καταστήσει σταδιακά αναποτελεσματικά τα διαθέσιμα προϊόντα.

Δείτε επίσης:                

Πηγή : https://www.protothema.gr/

Κορυφαια Νεα

Exit mobile version