Ελλάδα
Ενεργειακή κρίση: Ασφαλέστερη επιλογή για τους καταναλωτές το πετρέλαιο
Ενεργειακή κρίση στα ύψη έχει φτάσει η τιμή του φυσικού αερίου λόγω της ενεργειακής κρίσης, με πολλούς καταναλωτές να στρέφονται στο πετρέλαιο.
Ο Ορέστης Ομράν, δικηγόρος και ειδικός σε θέματα ενέργειας, αναφέρθηκε στο κατά πόσο η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.
«Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε το πετρέλαιο είναι φτηνότερο από το φυσικό αέριο. Με δεδομένη την κρίση που υπάρχει στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, το πετρέλαιο είναι η ασφαλέστερη επιλογή, όμως κανείς δεν μπορεί να κρίνει με βεβαιότητα τι θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες», είπε.Επιπλέον, ο κ. Ορμάν τόνισε πως η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε μία σειρά κινήσεων προκειμένου να εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ενεργειακό «Αρμαγεδδώνα» που πλανάται πάνω από την Ευρώπη.
Ο ίδιος εξήγησε πως πρόκεται για ένα σύνθετο παζλ, το οποίο «εξαρτάται από το εάν είναι σκληρός ο φετινός χειμώνας στην Ευρώπη, από τις συμφωνίες που θα γίνουν για να έχουμε επαρκή φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου, τις ροές που θα υπάρξουν και πόσες από αυτές θα παραμείνουν στη χώρα μας».
Η Γερμανία και η Πολωνία δεσμεύτηκαν να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Και τα σχέδιά τους γι’ αυτό αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά.
Η Γερμανία, ο κορυφαίος αγοραστής ρωσικού αργού πετρελαίου στην Ευρώπη μέχρι την εισβολή στην Ουκρανία, επιδιώκει την αντικατάσταση ορισμένων ροών με προμήθεια από το Καζακστάν, σε κάτι που μοιάζει με στρεβλή λογιστική πρόκληση.
Η γειτονική Πολωνία φαίνεται ότι θα χάσει την προθεσμία για τη διακοπή – τουλάχιστον για ένα ή δύο μήνες.
Το τι θα συμβεί είναι σημαντικό για την ικανότητα των δύο χωρών να καλύψουν τις εγχώριες ανάγκες τους σε καύσιμα, αλλά και για τις παγκόσμιες προμήθειες αργού.
Όσο λιγότερο παίρνουν, τόσο περισσότερο μπορεί να χρειαστεί η Ρωσία να προωθήσει στην παγκόσμια θαλάσσια αγορά, πράγμα που πιθανότατα απαιτεί μεταφορά σε αγοραστές χιλιάδες μίλια μακριά στην Ασία.
Το Κρεμλίνο έχει συζητήσει ακόμη και τη μείωση της παραγωγής εν μέσω των κυρώσεων της G-7.
Η Πολωνία και η Γερμανία προσχώρησαν στην απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για όλες σχεδόν τις θαλάσσιες εισαγωγές από τη Ρωσία που άρχισε στις 5 Δεκεμβρίου, ένα βήμα που αποσκοπεί στην τιμωρία της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ωστόσο, ήταν επίσης σημαντικοί αποδέκτες ρωσικού αργού μέσω του βόρειου σκέλους του γιγαντιαίου συστήματος αγωγών Druzhba που τροφοδοτεί δύο διυλιστήρια στην ανατολική Γερμανία και εργοστάσια στην Πολωνία.
Οι εν λόγω αγωγοί δεν υπόκεινται στο εμπάργκο, αλλά τα δύο έθνη δεσμεύτηκαν νωρίτερα μέσα στο έτος να σταματήσουν τις εισροές μέσω αγωγών μέχρι το τέλος του έτους.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) RATE.GR
Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο RATE.GR , επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook
Δείτε επίσης:
-
«Η ουσία είναι να κάνεις μουσική, να την γουστάρεις»: Ο Sidarta στην πρώτη του συνέντευξη
-
Έλον Μασκ κατά της «πλύσης εγκεφάλου»
-
Facebook Δικαστική απόφαση-σταθμός βάζει «μπλόκο» στις προσβλητικές αναρτήσεις
-
μπορεί να δώσει σεισμό 6 Ρίχτερ
Πηγή : https://www.cnn.gr