Uncategorized

Ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία: Απειλές και εκνευρισμός στον απόηχο της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας

Η υπογραφή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για την Έρευνα και τη Διάσωση φαίνεται πως έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Τουρκία, με την Άγκυρα να επιδίδεται – για πολλοστή φορά – στη γνωστή τακτική των απειλών εναντίον της Αθήνας. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που Αθήνα και Κάιρο στέλνουν, μέσω του μνημονίου που συνυπέγραψαν μήνυμα προσήλωσης και σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο, απαντώντας με αποφασιστικότητα αλλά και ψυχραιμία σε όσους επιθυμούν την αποσταθεροποίηση στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Πρωταγωνιστής» στο νέο γύρο των επιθετικών δηλώσεων σε βάρος της χώρας μας έγινε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος απείλησε δύο φορές, μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο την Αθήνα.

Ο κ. Ακάρ επανέφερε το ζήτημα των πυραυλικών συστημάτων S-400 που διαθέτει η Τουρκία, επισημαίνοντας πως είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν, αν χρειαστεί.

«Οι συστοιχίες των S-400 που έχουμε αγοράσει έχουν αναπτυχθεί και δεν θα διστάσουμε να τους χρησιμοποιήσουμε εάν παραστεί ανάγκη», ήταν η ακριβής δήλωση του Τούρκου υπουργού Άμυνας.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στο ζήτημα των F-16, υποστήριξε πως «τα νέα είναι καλά και τα αεροσκάφη θα έρθουν σύντομα [στην Τουρκία]».

Πρόσθεσε δε πως «έχουν γίνει τέσσερις συζητήσεις για το θέμα αυτό, τρεις στην Τουρκία και μία στις ΗΠΑ».

«Η Ελλάδα προκαλεί γενοκτονίες και παρουσιάζεται ως θύμα»

Λίγο νεωρίτερα, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του υπουργείου του για το 2023 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Σχεδιασμού και Εκτέλεσης Προϋπολογισμού, ο κ. Ακάρ είχε εξαπολύσει αδιανόητες κατηγορίες σε βάρος της Ελλάδας, δίνοντας συνέχεια στην επιχείρηση συκοφάντησης της χώρας μας με την αναστροφή και διαστρεύλωση των ιστορικών γεγονότων.

Ο ίδιος κατηγόρησε την Ελλάδα για «πραγματικές θηριωδίες και γενοκτονία», που διαπράχθηκαν όπως είπε «στην Τρίπολη, κατά τη διάρκεια της εξέγερσής της κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στην οποία ανήκε».

«Η Ελλάδα, η οποία προσπάθησε να εισβάλει στην Ανατολία πριν από 100 χρόνια σαν πιόνι άλλων, επιδίωξε ξεδιάντροπα να εμφανιστεί ως θύμα, παρά την ήττα που υπέστη από τον τουρκικό στρατό, και έχει μπερδευτεί σχετικά με το τι να κάνει για να εμφανίσει την ήττα εκείνη ως γενοκτονία», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα διεμήνυσε πως η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στην Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ παράλληλα όπως είπε παραμένει ανοιχτή σε διάλογο.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Ακάρ:

«Ως Τουρκία, εκφράζουμε πάντα ότι σεβόμαστε τα σύνορα, τα δικαιώματα όλων των γειτόνων μας και ότι αναμένουμε ειρήνη, φιλία, διάλογο, καλή γειτονία και συνεργασία σε όλες τις σχέσεις μας. Η Ελλάδα, από την άλλη, κάνει κάθε προσπάθεια να αυξήσει την ένταση με προκλητικές ενέργειες και επιθετική ρητορική, με παράλογες, και παράνομες απαιτήσεις και διεκδικήσεις, που δεν έχουν προηγούμενο στον κόσμο.

H Ελλάδα κατηγορεί την Τουρκία για επεκτατισμό εφευρίσκοντας μια έννοια που ονομάζεται «Νεο-Οθωμανική», παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα επεκτάθηκε 3 φορές σε 7 στάδια επιδιώκοντας τη «Μεγάλη Ιδέα» από την ημέρα που ιδρύθηκε και ήρθε ακριβώς κάτω από τη μύτη της Τουρκίας.

Αγνοώντας την τουρκική ύπαρξη, προσπαθεί να εκφοβίσει τους Τούρκους με πολιτικές αφομοίωσης και πιέσεις, να διαπράξει σχεδόν συνειδητή γενοκτονία ταυτότητας, συνεργάζεται με τρομοκρατικές οργανώσεις και βοηθάει και υποστηρίζει ει τρομοκράτες, ειδικά στο στρατόπεδο του Λαυρίου, αλλά αρνείται ξεδιάντροπα αυτά τα γεγονότα που όλος ο κόσμος γνωρίζει και είναι εξαιρετικά εχθρική απέναντι στους μετανάστες. Τους ωθεί προς τα σύνορα της Τουρκίας με σκληρές, απάνθρωπες πρακτικές. Ακόμη και η Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων , που έχει δείξει κάθε είδους ανοχή απέναντι σε αυτή τη σκληρότητα της Ελλάδας, έχει γίνει ανίκανη να αντέξει άλλο τη βαρβαρότητα και τελικά βρήκε την Ελλάδα ένοχη».

Προσπαθώντας να εισβάλει στην Ανατολία ως πιόνι κάποιου πριν από 100 χρόνια, η Ελλάδα επιδίωξε τη θυματοποίηση χωρίς καν να ντρέπεται για την ήττα που υπέστη μπροστά στον τουρκικό στρατό.

Επιχείρησε να παρουσιάσει ως γενοκτονία την καταστροφή που προκάλεσε η ίδια. Στο πλαίσιο αυτό, καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να διαστρεβλώσει τα ιστορικά δεδομένα γυρίζοντας ταινίες και στήνοντας τα λεγόμενα μνημεία της γενοκτονίας.

Ωστόσο, οι πραγματικές θηριωδίες και η γενοκτονία διαπράχθηκαν από την Ελλάδα στη διαδικασία της εξέγερσης κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, , στην Τρίπολη, και στην προσπάθειά της να εισβάλει στην Ανατολία μεταξύ 1919-1922. Από αυτή την άποψη, αν η Ελλάδα αναζητά γενοκτονία, θα πρέπει να κοιτάξει στον καθρέφτη.

Οι πάσης φύσεως άδικες και παράνομες ενέργειες της Ελλάδας απαντώνται διπλωματικά και επιτόπου, στα πλαίσια της αμοιβαιότητας. Η προσδοκία μας είναι ότι ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, ειδικότερα, που αυξάνουν τα ήδη υπάρχοντα οικονομικά προβλήματα του λαού τους, βλάπτουν την ευημερία και την ασφάλειά τους, να εγκαταλείψουν τις αδιάλλακτες προκλητικές συμπεριφορές τους για εγχώριους πολιτικούς σκοπιμότητες και επικεντρωθούν στην επίλυση των προβλημάτων με ειρηνικά μέσα και μεθόδους , μέσω του διαλόγου.

Ως αποτέλεσμα, αν και είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, δεν επιτρέψαμε και δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο στην Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας και των Κυπρίων αδελφών μας».

«Παραβάτης» η Ελλάδα – Θα συνεχίσουμε τις έρευνες

Συμπόρευση Ελλάδας – Αιγύπτου: Πρώτιστο μέλημα η ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

Στον αντίποδα των δηλώσεων του κ. Ακάρ έρχονται τα όσα ειπώθηκαν ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχαν, μετά το πέρας της υπογραφής της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας.

Ο κ. Δένδιας εξήρε τον ρόλο των δύο χωρών, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:

«Η Ελλάδα και η Αίγυπτος συμβάλλουν, μέσω των παραδειγματικών διμερών σχέσεων τους, στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας της Ανατολικής Μεσογείου. Και δρουν σαν γέφυρα μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών Ευρώπης και Αφρικής».

Όπως επισήμανε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, «Η συχνότητα των επαφών μας υπογραμμίζει τη στενή στρατηγική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας. Αυτή η συνεργασία υπογραμμίστηκε από την υπογραφή δύο σημαντικών συμφωνιών».

«Θέλω να υπογραμμίσω μια σημαντική πτυχή του Μνημονίου. Βασίζεται στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους κανονισμούς του ICAO», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

«Υπογράφοντας αυτό το μνημόνιο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας για να μπορούμε να σώζουμε πολύτιμες ζωές. Αλλά και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι πράξεις μας βασίζονται στους διεθνείς κανόνες. Ποτέ και με κανέναν τρόπο δεν προσπαθούμε να αμφισβητήσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Σε αντίθεση με άλλους στην περιοχή, οι οποίοι το κάνουν σε σταθερή βάση», συνέχισε.

«Καθορίζονται οι ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου»

«Αυτές οι συμφωνίες επιστεγάζουν μια άλλη συμφωνία – κλειδί, τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μας. Μια συμφωνία που αποτελεί παράδειγμα για το πως οι χώρες που επιθυμούν να συνυπάρξουν σε ένα αμοιβαία επωφελές περιβάλλον, οφείλουν να λειτουργούν. Σεβόμενες τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τους νόμους του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ανέφερε κι ακόμη ένα «παράδειγμα – κλειδί τον Euro-Africa Interconnector που θα φέρνει ηλεκτρική ενέργεια από την Αφρική στην Ευρώπη».

Για την κατάσταση στη Λιβύη και την τουρκική προκλητικότητα

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις περιφερειακές εξελίξεις, όπως η εύθραυστη κατάσταση στη Λιβύη. Ενημέρωσα τον κ. Σούκρι για την πρόσφατη επίσκεψή μου στη Λιβύη. Όπως και για την ετοιμότητά μου να επισκεφθώ την Τρίπολη αλλά και την υποδοχή που αντιμετώπισα εκεί. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για τη διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη. Έχουμε κάνει πολλά βήματα για να υποστηρίξουμε το λαό της Λιβύης. Ενημέρωσαν για την τουρκική προκλητικότητα, δυστυχώς δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος από την τελευταία φορά που βρεθήκαμε», επισήμανε – μεταξύ άλλων – ο Νίκος Δένδιας.

Δείτε επίσης :

Ρονάλντο: 500 εκατ. ευρώ για 2,5 χρόνια

Netflix : Μετά το Maestro: Αυτή είναι η επόμενη ελληνική σειρά

iPhone: Χρήσιμα tips και απίθανα κόλπα για τους λάτρεις της Apple

Πηγή : https://techblog.gr/

Κορυφαια Νεα

Exit mobile version