Uncategorized

Ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου ζητά η Ευρωβουλή.

Την ακύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου ζητά η Ευρωβουλή.

Συγκεκριμένα οι ευρωβουλευτές ψήφισαν την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου με ψήφους 454 υπέρ έναντι 130 κατά.

Οι ευρωβουλευτές καλούν τις λιβυκές αρχές να ακυρώσουν το Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο για την οριοθέτηση θαλάσσιων περιοχών στη Μεσόγειο Θάλασσα και ζητούν τον τερματισμό ξένων παρεμβάσεων στο έδαφος της Λιβύης, ενώ ζητούν από τη Ρωσία, τη Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αποσύρουν τα στρατεύματα από τη χώρα.

Παράλληλα καλούν τις λιβυκές αρχές να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα που περιλαμβάνεται στην επακόλουθη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες, η οποία υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου 2022 και προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις ΑΟΖ τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Κύπρου και της Ελλάδας.

Το κείμενο προέρχεται από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) και επισημαίνει την ανάγκη για σταθερή πολιτική μετάβαση και για εθνική συμφιλίωση μεταξύ των αντιμαχόμενων φατριών.

Οι ευρωβουλευτές σύμφωνα με την ΕΡΤ καλούν επίσης την ΕΕ να στηρίξει τη Λιβύη στην προσπάθεια επίτευξης ενότητας μέσω συνταγματικής μεταρρύθμισης, και επίσης την στήριξή στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για έναν οδικό χάρτη για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

Η Ευρωβουλή θέλει να διοριστεί, κατά προτεραιότητα, ειδικός εντεταλμένος της ΕΕ για τη Λιβύη.

Έκκληση και για τους μετανάστες

Η Ευρωβουλή ζητά, ακόμη, να εξασφαλιστούν επαρκείς πόροι για δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης κατά μήκος της διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου με στόχο την πλήρη προστασία της ζωής και της αξιοπρέπειας των ανθρώπων, να διασφαλιστεί ότι τα ιδιωτικά σκάφη συμμορφώνονται με το σχετικό δίκαιο και συνεργάζονται με τις αρμόδιες αρχές και τον Frontex, να αποβιβάζονται οι μετανάστες που διασώζονται σε ασφαλείς τόπους, και τα νότια κράτη μέλη της ΕΕ να μην φέρουν μόνα τους την ευθύνη της αποβίβασης και της υποδοχής.

Να μη γίνει το πετρέλαιο πολιτικό όπλο

Επιπλέον καλεί όλους τους παράγοντες στη Λιβύη να απόσχουν από τη χρήση του πετρελαίου ως μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης και να διατηρήσουν ανοικτά όλα τα φρέατα και τους τερματικούς σταθμούς πετρελαίου. Θέλουν η ΕΕ να εργαστεί για μια πιο σταθερή ενεργειακή εταιρική σχέση με τη Λιβύη, η οποία θα συμβάλει στην αύξηση των δυνατοτήτων της Λιβύης στον τομέα και στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ.

Σημαντική συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου

Να σημειωθεί ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο έχει καταγγελθεί απο την Ελλάδα και τις ευρωπαϊκές χώρες ως άκυρο και παράνομο, ενώ χθες Τρίτη Ελλάδα και Αίγυπτος σε μια κίνηση ματ υπέγραψαν μια σημαντική συμφωνία που θα θωρακίσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με τη συμφωνία καθορίζονται οι περιοχές Έρευνας και Διάσωσης, οι οποίες ταυτίζονται πλέον με τα FIR Αθήνας και Καΐρο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά την υπογραφή της υπογραφής της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας και την κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, εξήρε τον ρόλο των δύο χωρών, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:

«Η Ελλάδα και η Αίγυπτος συμβάλλουν, μέσω των παραδειγματικών διμερών σχέσεων τους, στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας της Ανατολικής Μεσογείου. Και δρουν σαν γέφυρα μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών Ευρώπης και Αφρικής».

«Θέλω να υπογραμμίσω μια σημαντική πτυχή του Μνημονίου. Βασίζεται στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους κανονισμούς του ICAO», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

«Υπογράφοντας αυτό το μνημόνιο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας για να μπορούμε να σώζουμε πολύτιμες ζωές. Αλλά και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι πράξεις μας βασίζονται στους διεθνείς κανόνες. Ποτέ και με κανέναν τρόπο δεν προσπαθούμε να αμφισβητήσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Σε αντίθεση με άλλους στην περιοχή, οι οποίοι το κάνουν σε σταθερή βάση», συνέχισε.

«Καθορίζονται οι ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου»

«Αυτές οι συμφωνίες επιστεγάζουν μια άλλη συμφωνία – κλειδί, τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μας. Μια συμφωνία που αποτελεί παράδειγμα για το πως οι χώρες που επιθυμούν να συνυπάρξουν σε ένα αμοιβαία επωφελές περιβάλλον, οφείλουν να λειτουργούν. Σεβόμενες τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τους νόμους του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ανέφερε κι ακόμη ένα «παράδειγμα – κλειδί τον Euro-Africa Interconnector που θα φέρνει ηλεκτρική ενέργεια από την Αφρική στην Ευρώπη».

Για την κατάσταση στη Λιβύη και την τουρκική προκλητικότητα

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις περιφερειακές εξελίξεις, όπως η εύθραυστη κατάσταση στη Λιβύη. Ενημέρωσα τον κ. Σούκρι για την πρόσφατη επίσκεψή μου στη Λιβύη. Όπως και για την ετοιμότητά μου να επισκεφθώ την Τρίπολη αλλά και την υποδοχή που αντιμετώπισα εκεί. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για τη διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη. Έχουμε κάνει πολλά βήματα για να υποστηρίξουμε το λαό της Λιβύης. Ενημέρωσαν για την τουρκική προκλητικότητα, δυστυχώς δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος από την τελευταία φορά που βρεθήκαμε», επισήμανε – μεταξύ άλλων – ο Νίκος Δένδιας.

«Στη Συμφωνία καθορίζονται τα όρια της δικαιοδοσίας και των περιοχών ευθύνης για την Έρευνα και Διάσωση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που ταυτίζονται με τα FIR Αθηνών και Καΐρου αντίστοιχα, με πλήρη εφαρμογή και απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Σε αντιδιαστολή, τα αποκαλούμενα Μνημόνια Συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης, συνιστούν συμπεριφορές παράνομες, παραβατικές, άκυρες και αποσταθεροποιητικές» τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αμέσως μετά την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης.

Δείτε επίσης :

Ρονάλντο: 500 εκατ. ευρώ για 2,5 χρόνια

Netflix : Μετά το Maestro: Αυτή είναι η επόμενη ελληνική σειρά

iPhone: Χρήσιμα tips και απίθανα κόλπα για τους λάτρεις της Apple

Πηγή : https://techblog.gr/

Κορυφαια Νεα

Exit mobile version